"Tavaszi összeállításunk harangvirágok, nárciszok és magnóliák sokszínű világába kalauzol. Gyönyörködjünk bennük, akár otthon ülve!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kertnézőben a világ körül

Tavaszi összeállításunk harangvirágok, nárciszok és magnóliák sokszínű világába kalauzol. Gyönyörködjünk bennük, akár otthon ülve!

Áprilistól nyár végéig bódító színek és illatok töltik be a réteket-mezőket a világ legkülönbözőbb pontjain. Van, ahol tulipán, máshol levendula borítja be a földet, egy azonban közös mindegyikben: a látvány minden estben lélegzetelállító! Nem csoda, hogy ilyenkor legtöbben a szabadba vágyunk, és ha az időnk, na meg a pénztárcánk engedi, befizetünk egy utazásra is. Ennek szellemében mostanra egyre népszerűbbek a természet közelségét kínáló külföldi kerttúrák, melyek során felfedezhetjük az olasz tavak, Hollandia, Madeira, Anglia, vagy éppen Franciaország legszebb kertjeit! A tavaszi szezonban ezeknek a helyeknek teljesen új arcát ismerhetjük meg, és ha megfelelő időben érkezünk, olyan különleges természeti jelenségek tanúi lehetünk, amelyek megcsodálására az embernek ritkán adódik lehetősége. A most következő helyeket érdemes felkeresni, ha tavasszal kerttúrára adjuk a fejünket!

 

Kertkülönlegességek Olaszországban


Ha Olaszországot választjuk úti célul, a legjobb, ha Észak-Olaszországba vesszük az irányt. Mára több kerttúrával foglalkozó cég is kínál olyan körutakat, melyeken feltérképezhetjük a Lago Maggiore, a Comói-tó és a Borromei-szigetek legpompásabb kertjeit. A Comói-tó egyik gyöngyszeme a Villa del Balbianello, mely olyan filmek forgatási helyszínéül szolgált, mint a Casino Royal, vagy a Star Wars: A klónok támadása. A tóparton található 17. századi olasz villa aprólékosan kidolgozott teraszos kertjeiről híres. A villából lenyűgöző kilátás nyílik a vidékre, mely az olasz arisztokrácia kedvelt nyaralóhelye.

 

 

A Lago Maggiore szintén gyakori turistacélpont a világhírű kertművészet miatt. Többek között itt található az Isola Madre-sziget is, mely Olaszország egyik legrégebbi botanikus kertjének ad otthont. A szigetek mikroklímája kedvez a ritka szubtrópusi növényeknek, egzotikus virágoknak, valamint a tarka madaraknak is, amitől úgy érezhetjük, hogy igazi trópusi paradicsomba csöppentünk.  

 

Az angliai kertkultúra legjava


Az angol tájépítész, Lancelot „Capability” Brown születésének 300. évfordulója alkalmából a legnagyobb kerttúrákkal foglalkozó cégek több kirándulást is terveznek idén az angol vidékre. Brown egyedi stílusa erőteljes hatást gyakorolt az angol kerthagyományra, emellett pedig alapjaiban változtatta a kert- és parktervezést. Brown legjellegzetesebb munkái között tartják számon Compton Verney-t, Ragley Hallt, Croome Courtot, Bowood House-t és a Prior Parkot. Az egyes parkok megtervezésében Brown két fontos elvet tartott szem előtt: a gyakorlatiasságot és az eleganciát. Szempont volt még emellett, hogy a kert ne tűnjön mesterségesnek, a természetes környezetet idézze meg. Parkjai végtelennek hatnak, és természetes összehatásukat nem zavarja meg kerítés. Az általa létrehozott tájakat rejtett árkokkal választotta el a külvilágtól, amelyek megvédték a területet a vadállatoktól. 

 

 

Hollandia legszebb arca


Habár virágnyelven a tulipán a reménytelen szerelem szimbóluma, Keukenhof láthatóan tele van szeretettel. Egyesek szerint ez világ legszebb tavaszi kertje, mely az elmúlt hét évtizedben több mint 50 millió látogatót vonzott. A dubai Csodák kertje után ez a második legnagyobb kert a világon, melyet 1949-ben alapított az akkori polgármester, azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy kiállítást, ahol az Európa és Hollandia különböző részeiről érkező termelők bemutathatják hibridjeiket, és hozzájárulhatnak a holland export népszerűsítéséhez. Manapság Hollandia a legnagyobb virágexportőr a Földön. A Lisse közelében fekvő parkban több mint 32 hektárnyi gyönyörű virág, többségében tulipán virít. Keukenhofban többfajta stílusú kert található: angol-, japán-, történelmi kert és természetes növényi élőhelyeket bemutató kert is, melyek mindegyikét érdemes meglátogatni, ha errefelé járunk.

 

 

Cseresznyevirágzáskor Japánban


Japánban kétségtelenül a tavasz az egyik legszebb időszak. Ilyekor a cseresznyefák virágba borulnak, és rózsaszín, fehér színekben pompáznak a kertek. A cseresznyevirágzás rendszerint Okinavában veszi kezdetét január, február tájékán, márciusban és áprilisban halad keresztül Japán középső részén, és késő májusban ér véget Hokkaidóban. Hokkaidóban a szilva és a cseresznye általában egyszerre virágzik. Ha erre járunk, érdemes ellátogatni a Gorjokaku parkba, melynek helyén eredetileg egy nyugati stílusú erőd állt. Mára a csillag alakzatú erőd romjait gyönyörű rózsaszín cseresznyefák borítják. A Tohoku régióban található Hiroszaki-kastély parkja szintén Japán egyik kedvelt cseresznyevirág-néző helye. A kastély egykor a Cugaru család birtokában állt, több mint 49 hektár széles, és körülbelül 2600 cseresznyefának ad otthont.

 

 

Andalúzia kincsei  


Andalúzia számtalan különleges és változatos belső udvarnak és kertnek ad otthont. A Granadától északkeletre található Alhambra például lenyűgöző kertkomplexummal rendelkezik. A mór építésű erőd és palota az UNESCO Világörökségének része. Vele szemben épült fel a Generalife-palota, melynek belső udvara lenyűgöző kertet rejt. Itt paradicsomi környezet, mediterrán növények, lenyűgöző teraszok és szökőkutak fogadják az látogatókat. A sevillai Alcazar királyi palota szintén figyelmet érdemel. Ez a gyönyörű vár szintén az UNESCO Világörökség része, egyben Európa legrégebbi még használatban lévő királyi kastélya. Ám nem csupán a várat érdemes megtekintetni, hanem körülötte a kerteket is, melyek több mint 170 növényfajnak adnak otthont, köztük pálmafáknak, narancsfáknak, citromfáknak, valamint jázmin- és mirtuszbokroknak.

 

La femme La femme cikke 2020. április
címkék:
Kert | Park | Tavasz | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.