"Kétségtelen, hogy a Nagy Nap koncepciója sokat változott az elmúlt évtizedek folyamán. De milyen is egy igazi 21. századi esküvő?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

21. századi esküvőforradalom

Kétségtelen, hogy a Nagy Nap koncepciója sokat változott az elmúlt évtizedek folyamán. De milyen is egy igazi 21. századi esküvő?


Úgy tűnik, ismét divatba jött a házasság. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt húsz évet tekintve, 2016-ban házasodtak a legtöbben Magyarországon. A szerelmesek tehát egyre lelkesebben lépnek oltár elé, és egyre több az olyan pár, amely nem kevés időt, pénzt és energiát fordít arra, hogy a nagy nap valóban emlékezetes legyen. Az esküvői ceremóniára készülődve az ifjú párnak számtalan fontos részletről kell döntenie, a helyszíntől és az időponttól kezdve a dekoráción át egészen a menüig. Napjainkban a régi hagyományok, konzervatív szokások már nem kötik meg a házasulandók kezét, a párok olyan esküvőt álmodnak meg, amilyet csak akarnak, a megvalósításnak pedig csak a pénztárcájuk szabhat határt.

 

A változáshoz az újító szellemű Y generáció is hozzájárult. A fiatal korosztály nem fél eltávolodni a jól megszokott keretektől, és előszeretettel bontja meg a hagyományokat. A 21. század emberének igényeihez és elvárásaihoz az esküvői szolgáltatók is alkalmazkodtak, így mára mindenki megtalálhatja a stílusának megfelelő fotóst, videóst vagy éppen ceremóniamestert, ha elég kitartóan keresi.

 

Fotó: Petra Pako Photography 

Személyre szabva 


Pakó Petra esküvőszervező szerint a modern esküvők egyik legfőbb jellegzetessége a személyre szabottság. „Bár minden évben megjelennek új trendek, változnak a színek, a stílusok, a virághasználatát és a helyszínválasztás, a mai párok számára mégis az a legfontosabb, hogy az esküvő tükrözze a személyiségüket, és a kapcsolatukat. Évről évre egyre lényegesebb szempont az, hogy a nagy napon a szerelmesek megmutathassák magukat a rendezvény apró részleteiben, és az esküvő valóban róluk szóljon. Ez azonban nem mindig volt így, korábban az esküvők legtöbbször azonos forgatókönyvet követtek, nem dolgozták ki olyan aprólékosan a szertartást és az azt követő ünnepséget. Mára ez teljesen átalakult, hiszen részletesen megtervezzük az esküvőt képviselő stílust, majd ehhez igazítunk minden további fontos elemet, a dekorációtól kezdve a grafikai munkán át egészen a programokig” – mondta a szervező, majd hozzátette: „Ennek köszönhetően a szervezéshez szükséges idő is kitolódott. Ami nem azt jelenti, hogy ne lehetne megtervezni a nagy napot fél év alatt, ám ha nyugodtan, és stresszmentesen szeretnénk készülődni – akár szervező segítségével, akár nélküle –, akkor érdemes nagyjából egy évvel az esküvő előtt elkezdeni a helyszínkeresést.”  

 

Közel a természethez


Pakó Petra elmondta, napjainkban reneszánszát éli a természetközeli stílus, ami az esemény minden apró mozzanatában tetten érhető. „Tapasztalataim szerint most nagyon népszerűnek számít a kicsit kócosabb, bohémabb, rusztikusabb vonal, amely többek között a menyasszonyi ruhában is megjelenik. Kevésbé keresettek a nagy abroncsos, hosszú uszályos fazonok, helyette a lazább, természetesebb darabokat részesítik előnyben a hölgyek. Ma már a hófehér ruhához sem feltétlenül ragaszkodnak, szívesen nyúlnak akár más árnyalatokhoz is, így például egy elegáns pezsgőszínhez vagy a finom szürke tónushoz.”

 

Fotó: Wondeer Wedding

 

Úgy tűnik tehát, hogy divatba jött a könnyedség és a letisztultság. A szervező szerint ennek köszönhető, hogy a néhány éve közkedvelt irányzatnak számító vintage is leegyszerűsödött, hódít a csipke, a zsákanyag és az egyszerű kis vázákba elhelyezett virágok, emellett nagyon népszerű az úgynevezett „greenery wedding”. Ez utóbbi jellemzője, hogy kevesebb virág, viszont annál több zöld (pl. az eukaliptusz különböző fajtái és formái) kerül a dekorációba.

 

A torták és a menük is érdekes változáson mentek keresztül. Néhány éve reflektorfénybe került a naked és a fél naked cake, ami annyit jelent, hogy vastag cukormáz, vagy marcipánbevonat helyett a piskóta széleit szabadon hagyják, vagy (mint a fél naked cake esetében) vékony vajkrémmel vonják be. Az ízeket illetően sem kell leragadnunk a klasszikus csokis, feketeerdős ízvilágnál, választhatunk machateás fehércsokoládés málnatortát, vagy akár karamellás sajttortát is! A modern esküvői menüben nincsenek szabályok, a fogások között helyet kaphat például a street food, a fagylaltos kocsi vagy a popcornbár is.

 

 

Persze nem kell feltétlenül a bohém stílusú esküvőt szerveznünk, a lényeg, hogy megtaláljuk az egyéniségünkhöz legjobban illő formát. A természetközeliség mellett egyre erősebbé válik például az indusztriális vagy más néven „loftos” vonal. „Az indusztriális irányzat sajátosságai közé tartoznak a rezes árnyalatok, a rézkiegészítők, valamint a geometrikus formák. Ebben az esetben nagyon letisztult a dekoráció és a színek, főként a szürkésfehér és a lágy pasztellszínek dominálnak” – árulta el Petra.

 

Változó szerepek


És ami az esküvői szolgáltatókat illeti, mára számtalan lehetőség közül választhatunk, így igazi kihívást jelenthet, ha egy tapasztalt barát vagy szervezői segítség nélkül igazodjunk el az interneten található sokszínű kínálatban.

 

A választék növekedésével együtt természetesen a szerepek is átalakultak, és új alternatívák láttak napvilágot. A legjellegzetesebb példa erre a ceremóniamester, aki tulajdonképpen a vőfély modern, városi, letisztult változata. A feladata tulajdonképpen ugyanaz, mint a vőfélynek, elsősorban az est moderálásával, a vendégek szórakoztatásával foglalkozik, de nem foglalja például rímekbe a leves feltálalását, és népi viselet helyett általában inkább öltönyt vagy zakót visel az esküvőn.

 

Fotó: Petra Pako Photography 

 

A ceremóniamesterhez hasonlóan a cinematográfus is viszonylag új fogalomnak számít. A cinematográfusok az esküvői videósok egy speciális vonalát képviselik, jellemzőjük, hogy a régi dokumentarista stílus helyett kis snittekben dolgoznak, több szögből veszik fel az eseményeket, és elsősorban az esküvő apró részleteit, hangulatát, valamint az érzelmeket próbálják visszaadni egy 5-6 perces zenés highlights filmben. A film hangulatát persze maga az esküvő és az érintett pár választhatja meg, lehet megható, romantikus vagy akár bolondos is.

 

A modern esküvői megoldások sora azonban ezzel még korántsem ért véget. Divat például manapság, hogy a pár anyakönyvvezető helyett szertartásvezetőt fogad az esküvőre, aki (a hivatalos polgári szertartás előtt, vagy esetleg után) a kérésnek megfelelően adja össze a szerelmeseket, így a polgári ceremónia sokkal személyesebbé válik. A pár olyan módon, stílusban és körülmények között mondhatja ki a boldogító „igent” szerettei előtt, ahogyan csak szeretné!

 

„Hashtag esküvő”

 

Fotó: Petra Pako Photography

 A szervező elmondta az esküvő megtervezésében és emlékezetessé tételében nagy segítségünkre van a közösségi média is. „A fő inspirációforrás egyértelműen a Pinterest, mely egyesek szerint átok, mások szerint áldás. Áldás, hiszen rengeteg ötletet kaphatunk a képek között böngészve, és átok, mert a fotókon látott megoldások a valóságban gyakran komoly összegeket emészthetnek fel az esküvői büdzséből, így az általunk kinézett dekoráció nem mindig valósítható meg abban az árkategóriában, amit előre meghatároztunk. A szervezés során tehát érdemes végiggondolnunk (az árakat is figyelembe véve), hogy mi az, ami működhet, és hol kell kompromisszumokat kötnünk!”

 

Az esküvők kedvelt közösségi média eszköze még az úgy nevezett „hashtag”, amely lehetővé teszi, hogy a vendégek

által közzétett képeket az Instagramon

könnyen visszakereshessük. A lényeg, hogy egyedi hashtaget válasszunk, majd kérjük meg a vendégeket (dekorációs elemként célszerű erre egy kis táblán felhívni a figyelmüket), hogy ha fotót készítenek, ezt használják, amikor az esküvőt megörökítő képeket feltöltik a közösségimédia-oldalakra.

 

A szervező kiemelte, a mai esküvőket illetően nincsenek megkötések, nem kell ragaszkodnunk sem a hagyományokhoz, sem az aktuális trendelvárásokhoz, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat életünk egyik legszebb napján, és bármelyik stílust válasszuk is, igyekezzünk belecsempészni önmagunkat az eseménybe!   

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2017. július
címkék:
Divat
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.