"Egy fiatal magyar tervezőpáros a hétköznapi divat személyességéért és méltóságáért."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Törékeny szépségek

Egy fiatal magyar tervezőpáros a hétköznapi divat személyességéért és méltóságáért.

Mi kell ahhoz, hogy valaki kitűnjön a mai divatszakmában, olyasmit hozzon, ami eddig hiányzott a palettáról? Ízlés, arányérzék, figyelem – és egy olyan szemléletmód, ami nem a divat felől közelíti meg az öltözködést. Friss szóhasználattal: egyfajta slow design.

 

 

A Kossuth Lajos utca árkádjai alatt nyíló Mono Fashion üzlet a fiatal hazai divattervezők fellegvára: a hely állandó, de a márkák, műhelyek termékei – ahogyan a hónapról hónapra változó kirakati installáció is jelzi – mindig váltják egymást. Novemberben a legfrissebb magyar brand, a La Fragile is meghódította a Mono Fashion látványkirakatát.

Nyár óta néhány helyen már találkozhattunk a La Fragile szezonális kollekcióival, de azok a darabok, amelyek a Mono Fashion vitrázsában most láthatók, eddig még csak az interneten tűntek föl. Hidasi Zsófia textilművész és Bugya Brigitta művészettörténész meglehetősen merész módon fogott a márkafejlesztésbe. Saját egyéniségük, a designhoz való viszonyuk és egy tudatos korosztályválasztás alapján úgy döntöttek, hogy egyedi, kézműves karakterű öltözékeket terveznek. Nem a feltűnést keresik, mégsem kell különösebben érteni a divathoz, hogy megakadjon rajta a szemünk: lágy, otthonos és kényelmes, ugyanakkor elegáns vonalvezetés, rafinált részletek, a műfajok és típusok radikális újragondolása és valami megfoghatatlan báj árad a La Fragile öltözékeiből.

 

Elmélet és gyakorlat

 

Maga a csapat is rendhagyó, hiszen ritka, hogy egy tervező és egy elméleti szakember együtt alkosson, ráadásul úgy, hogy szinte minden területet közösen látnak el. Igaz, hogy a szó hagyományos értelmében csupán Hidasi Zsófia textiles – 2011-ben nyerte el a kézműves iparművészeteket támogató Kozma Lajos-ösztöndíjat –, de Bugya Brigitta is a kreatív szférából érkezett: a művészettörténész diploma után építészeti és tárgytervezést tanult Dániában, mellette építészet- és designkritikával foglalkozik. A tágabb szemhatár, a divaton túli társművészetek izgalmas hatásokkal bővítik gondolkodásmódjukat, friss energiát hoznak a kortárs divattervezésbe. A ruhák, kiegészítők egyedisége, a részletek tökéletes összehangolása azt sejteti, hogy amit kínálnak, túllép a stílus, az öltözködés, az életmód kategóriáján.

 

Négy plusz egy

 

Szokatlan az is, hogy rögtön négy – illetve öt: a nyár és az ősz közé egy Indian Summer kategóriát is beiktattak – szezonális kollekcióval nyitottak. A La Fragile-ben az évszakok öltözékei nem egyszerűen a színekben, funkciókban, anyagminőségekben különböznek egymástól, hiszen hasonló típusok, tónusbeli árnyalatokkal módosulva, több szezonban is felbukkannak. Az egyes sorozatokat inkább az különbözteti meg egymástól, ahogyan a test és a ruhák anyaga, formái reagálnak egymásra: a lágyan végigfutó hullámzás, a rétegek és tónusok játéka, a szűk és bő részletek ritmusa. A szorosan a testre simuló, idomokat követő nőies szabás minden darabot kecsessé varázsol, miközben a nyak felé kibővülő kámzsa és a derékon keresztbefutó öv alatt, a mellkast átszelő hajtásokban rövid időre eltűnnek a test formái, itt inkább a textil karaktere érvényesül.

 

Götz Eszter Götz Eszter cikke 2012. november
címkék:
Design | Divat | Stílus
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.