"Jazz-kvartettjével számos elismerést besöpört, saját szerzeményeit pedig már zeneakadémiai mesterével, Binder Károllyal is játszotta, mégpedig a Müpa nagyszínpadán. Ehhez még azt..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Balogh Tamás

Jól szólnak együtt

Jazz-kvartettjével számos elismerést besöpört, saját szerzeményeit pedig már zeneakadémiai mesterével, Binder Károllyal is játszotta, mégpedig a Müpa nagyszínpadán. Ehhez még azt kell tudni, hogy szinte egyetlen nyár alatt tanult meg zongorázni.

Hét-nyolc évesen gyakran odaült otthon a pianínóhoz, „pötyögni” egy kicsit. Kottát olvasni nem tudott, nem tanult zenét, mégis összerakta valahogy a hangokat, még egy számot is írt. Aztán ez egy időre abbamaradt, hiszen annyi minden más is érdekelte: festett, focizott, csillagokat fürkészett. Tizenkét éves lehetett, amikor nagybátyjánál egy alkalommal meghallotta a Harvey Mason Trio lemezét, és úgy érezte: minél előbb meg kell tanulnia dobolni.

 

Így is lett. Az Egressy Zeneművészeti Középiskola dob szakán azonban megjelent a következő szerelem, mégpedig a kötelező zongora tantárgy képében. „Annyira magukkal ragadtak a jazzakkordok, a harmóniák, hogy arra gondoltam: zongorán még jobban ki tudnám magam fejezni. A nyári szünetben aztán felkészültem, a Mozart d-moll fantáziát kellett megtanulni, valamint egy jazzátiratot, és kidolgozni egy jazz-standardet. Átvettek zongora szakra, az elmélettanár, Tűzkő Csaba pedig külön is foglalkozott velem. Akkoriban kezdtem számokat írni.”

 

Harmadikban zongoratanáruk szervezett egy zenekart, és rögtön ki is vitte a fiúkat a marosvásárhelyi nemzetközi jazzversenyre. Hosszabb összeszokásra nem volt idő, mégis elnyerték a legjobb zenekar díját, Tamás pedig a legjobb szólistának járó díjat is megkapta, megosztva egy bukaresti fiúval. Harmadik éve tanul a Zeneakadémia jazz zeneszerzés szakán, és mikor tavaly Binder Károllyal játszhatott együtt, már nem is izgult annyira, hiszen a tűzkeresztségen korábban átesett: a Vukán György alapította Creative Art Díj 2013 évi nyerteseként már zongorázhatott a Müpa nagyszínpadán „Nagyon izgultam, a gyomrom is remegett, de szerencsére jól sikerült.”

 

Amikor zenét szerez, nemcsak vár az ihletre, dolgozik is érte: gyakran viszi haza a könyvtárból klasszikus darabok partitúráit. „Megnézem a hangszerelést, az akkordokat, dallamokat, rengeteget tudok ezekből tanulni. Legutóbb Bartók, Sztravinszkij és Debussy partitúrákat néztem át.” Próbálkozik a kortárs klasszikus zenével is, most például egy vonósnégyesen dolgozik.

 

És itt van még a zenekar, a két éve alakult Balogh Tamás Quartet. „Sok számom már úgy születik, hogy előre hallom, kinek mi áll majd jól, igazából rájuk írom, erre a hangzásra, amit velük együtt tudunk csinálni. Nagyon megtaláltuk egymást, emberileg és zeneileg is. Mindenki más, de jól szólunk együtt szerintem. Olyan jazzt játszunk, ami igazából nagyon mai, szeretnénk a kortársainkat is elérni vele.”

 

Most vett fel egy szóló zongoraanyagot Binder Károlynál, ebből CD lesz. Szólózongorázás, zeneszerzés, zenekar – ha ilyen ütemben halad, előbb-utóbb nagy vágya is teljesülhet: az, hogy együtt játszhasson valamelyik amerikai példaképével, például a szaxofonos Casey Benjaminnal.

Zsédenyi Adrienn
"Nyitott és erős személyiség, határozott elképzelésekkel nemcsak a világról, de a saját, zenében betöltött szerepéről is – ilyen Tamás. Nemcsak előadó, hanem dalszerző is, s ez még sokrétűbbé teszi a tehetségét és a lehetőségeit a pályán."