"Delfinközpontokat keresett meg, mert pszichológus hallgatóként delfinterápiával szeretett volna foglalkozni. A félévesre tervezett programot saját elhatározásából otthagyta. Véget..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kőpataki Katalin

Delfin, gyerek, pszichológia

Delfinközpontokat keresett meg, mert pszichológus hallgatóként delfinterápiával szeretett volna foglalkozni. A félévesre tervezett programot saját elhatározásából otthagyta. Véget ért egy gyerekkori álom, de a csalódás új távlatot nyitott számára.

Törékeny, kedves mosolyú, filigrán. Nehéz elhinni, hogy találkozónkra éppen egy gyermekotthonból érkezik, ahol állami gondozottakkal is foglalkozik, s a kifejezetten nehéz sorsú gyerekeknek próbál segíteni. Hallgatni is nehéz a megrázó történeteket, de ő mosolyogva, kiegyensúlyozottan beszél az ott folyó munkáról. Felnőttekkel és gyerekekkel is foglalkozik, amióta otthagyta a delfinközpontot. „Amikor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a delfinek fogságban már nem tudnak segíteni a gyermekeknek, hiszen maguk is szenvednek és betegeskednek, akkor felmondtam, és letettem erről az álmomról. A gyermekek és a delfinek szeretete azonban továbbra is megmaradt, csak már minden szinten szabadabb formában képzelem el a gyógyítást – ha egyáltalán beszélhetünk betegségekről.”

 

Delfin, gyerek, pszichológia. Ezek összekapcsolásával született meg a Bátor delfinálmok foglalkozás ötlete, ahol főként az érzelmi intelligencia fejlesztésével foglalkozik. Azt mondja, szakmai partnerei vannak ezen az úton, de egy összefogottabb rendszer kiépítéséhez más típusú szakemberekre is szükség lenne: abban hisz, hogy a holisztikus megközelítéssel sokkal több eredményt lehet elérni. „Van, hogy egy-egy hozzám került gyermeknek saját mesét írok, amely kifejezetten az ő lelki világához és problémájához igazodik. Az ilyen mesékkel nagyon hamar változás indul be, hiszen róluk, neki szólnak.” Szeret írni. Első kötete Adnia és a delfinek címmel jelent meg, a delfinek és egy kislány találkozásáról szól.

 

Amikor fél évet Ausztráliában töltött, ahol szintén gyerekekkel foglalkozott, egyre markánsabban kibontakozott benne az ötlet, hogy a hazai közoktatással párhuzamosan kell valamit csinálni, ami a tudás mellett a gyermekek önbizalmának, érzelmi intelligenciájának és az intuíciónak a fejlesztésére koncentrál. „Amikor hazajöttem, akkor éreztem, hogy a magyarok tényleg mennyire szorongóak. Ha a jövő nemzedékétől többet várunk, akkor sürgősen meg kell magunkat és őket is töltenünk valódi önbizalommal, szeretettel és a szó jó értelmében vett lazasággal.”

 

Iskolapszichológusként nagy hasznát veszi az ottani tapasztalatoknak. Szeretne felépíteni egy országos hálózatot, ahol gyerek és felnőtt egyaránt segítséget kap, ahol nemcsak a tudás kap nagy hangsúlyt, hanem az érzelmi intelligencia, az egészséges szexuális nevelés is. Emellett felnőtteknek relaxációs technikát, autogén tréninget tart. Öt éve foglalkozik munkafüggőkkel. „Szerintem a jelen gazdasági helyzetben nagyon keskeny határ választja el egymástól azt, aki valóban keményen dolgozik, hogy megéljen, és azt, akinél ez már viselkedési függőség. Ezért kiemelten aktuálisnak tartom ennek a szűrését.”

Szűts Ildikó
"Egy fiatal, aki nemcsak korosztályának, hanem sok vezetőnek is példát mutat. Hétvégeken gyerekotthonban dolgozik, ha kell, külföldön tesz a magyarságért, és szeretne minél többet tanulni. Remélem, sok közös célt találunk a jövőben."