"Karriertanácsadó rendszert szervezett diáktársainak. Rajong az immunológiáért, de kutatóorvosként pontosan tudja: a gazdasági szemlélet és a gyógyító medicina nélkül tudása..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Lőrincz Márton Ákos

Nem vágyik elefántcsonttoronyba

Karriertanácsadó rendszert szervezett diáktársainak. Rajong az immunológiáért, de kutatóorvosként pontosan tudja: a gazdasági szemlélet és a gyógyító medicina nélkül tudása legfeljebb a szakirodalmat gazdagíthatja – márpedig ez kevés.

Lőrincz Márton Ákos számára az orvosi hivatás mindig pozitív példa volt, hiszen nemcsak a szülei, hanem az egyik nagyapja is ezt a pályát választotta. „Újra és újra rácsodálkozom az életre, arra, hogy mennyire ügyesek a kórokozók és mi mindenre képes a szervezetünk, hogy felvegye a harcot velük. Ha még jobban megismernénk testünk működését, rengeteg nehézségtől megszabadulnánk. Ugyanakkor minden egyes kérdés, amire megtaláljuk a választ, tíz újabb kérdést vet fel” – mondja a jelenleg doktorijával foglalatoskodó kutatóorvos, aki német hallgatóknak tanít élettant alma materében, a Semmelweis Egyetemen, fennmaradó idejében pedig a karrierépítésben elakadt hallgatóknak ad tanácsot.

 

„Ezen a pályán is nagyon fontos a tudatosság, a tervezés, a karrier-tanácsadás pedig teljesen hiányzott a magyar orvosképzésből” – meséli. Egyetemi éveiben társaival ő szervezte meg azt az irodát, ahol a diákok megismerkedhetnek a karrierfejlesztéssel, pszichológushoz fordulhatnak, vagy éppen pályaszocializáció és autogén tréning révén igazodhatnak el saját szakmájuk útvesztőiben. Lőrincz Márton Ákos két állandó kiadvány főszerkesztőjeként is segíti a hallgatók pályakezdését, a külföldre vágyókat vagy az onnan hazatérőket. Egyéves heidelbergi ösztöndíja és egy 12 hónapos karrier-tanácsadó kurzus során a saját bőrén tanulta meg, mire érdemes odafigyelni.

 

Egyébként ő az egyik atyja a Sotepediának, annak a Wikipedia alapú hallgatói tudásbázisnak, amelyet vizsgaidőszakban immár naponta több mint tízezer látogató használ. „Egy megvalósított ötlettel önfenntartó rendszert hoztunk létre. Két éve hozzá sem nyúltunk a tartalomhoz, a diákok tartják karban, javítják a hibákat, hiszen nem érdekük, hogy ostobaságokat tanuljanak meg” – meséli.

 

Most éppen azon dolgozik munkacsoportjában, hogy egy immunológiai ötletet diagnosztikai eljárássá alakítva eljussanak a szabadalmaztatásig. Az antibakteriális hatást kimutató módszer nagy érzékenységű és jóval gyorsabb, mint a gyakorlatban eddig elérhető eljárások. Ahhoz viszont sok időre és fejlesztésre van szükség, hogy ez a gyógyításban is hasznos eljárássá fejlődjön.

 

Lőrincz Márton Ákos egyébként is szeretne közreműködni a kutató- és a gyakorló orvosok tudásának piacképes ötvözésében. „Látom magam körül a tehetséges fiatalokat, akikkel össze lehet fogni. Én nem a legjobb akarok lenni, hanem meg szeretném találni egy-egy szakterület legjobbjait, akikkel összefogva működőképes, klinikailag és iparilag is hasznos gyógyító eljárásokat fejleszthetünk. Le kell szállnunk az elefántcsonttoronyból és megérkezni a mindennapokhoz. Annál is inkább, hiszen az innovációt az Európai Unió is kiemelten támogatja majd a következő években” – állítja. Szerinte a Magyarországon meglévő elméleti tudás továbbra is világszínvonalú, de gazdasági szemlélettel, új üzleti modellek bevezetésével kell ötvözni.

Beke Zsuzsa
"Nem tudhatjuk, hogy hány tudományos felfedezés, világot megváltoztató innováció nem jött létre azért, mert egy tehetség nem kapott bátorítást, vagy épp lehetőséget a megfelelő időben. Mentorként ezek megteremtésében tehetjük a legtöbbet."