"Ahogy ment a folyosón, meglátta egy kisfiú. Sokszor megnézik gyerekek, de nem tudják hová tenni. A srác megállt vele szemben, és megkérdezte: „Néni, te robot vagy?” Valaki végre nem..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Lukoviczki Réka

A másság hirdetése

Ahogy ment a folyosón, meglátta egy kisfiú. Sokszor megnézik gyerekek, de nem tudják hová tenni. A srác megállt vele szemben, és megkérdezte: „Néni, te robot vagy?” Valaki végre nem arctalanul ment el mellette, hanem kedvesen rákérdezett.

Eleinte a csöndes megfigyelő szerepében ücsörgött egy békéscsabai gimnázium valamely padjában, aztán kezdte észrevenni, hogy meg tud nyilvánulni emberek előtt, hatást tud gyakorolni másokra. Ő lett a röplabdacsapat kapitánya, iskolai megemlékezéseken hol népdalt énekelt, hol szavalt, képviselte társait a diákönkormányzatban… Érettségi után a suli díszpolgárává is avatták.

 

Elsőre fölvették egyetemre. Azt mondta ugyan, hogy formatervező mérnök akar lenni, de persze pontosan nem tudta, mit akar magával kezdeni. Gondolta, ez a mesterség később presztízst is hozhat, profitot is termelhet. „Egy tizenkilenc éves ember csak tippelni tud, melyik a sok tantárgy közül az egyetlen, amelyben erős.” Egy városból egy másikba költözött, gimnazistából egyetemista lett. Két szép év telt el, tisztségviselője lett a hallgatói önkormányzatnak is, vállalt rendezvényszervezői feladatokat, foglalkozott közösségépítéssel, konferált kiállításokon. Jól csinálta. A versenyszerű sportot ugyan szüneteltette, de a Margitszigetre hobbiszerűen kijárt futni. „Annyira beszippantott a pesti légkör, hogy hirtelen nem tudtam, min szigorítsak. Mert, ugye, az egyetem volt a legfontosabb, de nem tudtam, mi legyen a második, a harmadik.”

 

És akkor… egy forró nyári nap dele. „Mint derült égből villámcsapás. Voltak ugyan furcsa előérzeteim azon a nyáron, de nem hiszem, hogy bármi betudható azoknak.”

 

Autóbaleset. A sofőr mögött ült, lesodródtak az autópályáról, és egy árokban landoltak.

 

Ötórás életmentő műtét. „Az egyik legcsodálatosabb orvos a világon, dr. Kiss László operált. Órákon át küzdött azért, hogy a bal lábamat össze tudja rakni.”

 

Huszonegy évesen mégis elvesztette. „Azt hiszem, nem a véletlen műve, hogy ez történt velem. Előbb-utóbb bekövetkezett volna, ami a sorsom.”

 

 

Addig pörgős életében teljesen új szakasz kezdődött. „A belesettől megvilágosodtam. Az én dolgom az életben a másság hirdetése.”

 

Rehabilitáció. Hét hónap alatt állt talpra. Akkor egy segédbottal visszasántikált az egyetemre, és meglepődve tapasztalta, hogy nem csupán a mozgása, hanem a gondolkodása, az értékrendje is megváltozott.

 

Réka most Robotlány (Robot Girl) néven előadásokat, workshopokat tart. Immár márkát épít rá: brandjéhez sok tevékenység társul. A Lábatlan blogban arról beszél, amiről más nem. Divatkampányokban vesz részt, és modellkedik. Síkfutásban paralimpikonnak készül. Felnőttekkel coach-ként dolgozna, és azt tervezi, hogy álomkészítő óra címmel önismeretre tanítana gyerekeket. „Szeretnék csillogást varázsolni a szemekbe. Elmagyarázni, hogy nekem is voltak nagy álmaim, és ezek kettétörtek. Elmondani, hogy ezeket újraépítettem, hogy ennek vannak módjai, és hogy mindig van tovább.”

Al Ghaoui Hesna
"Réka nem csupán elképesztően bátor, hanem olyan életszemléletet, látásmódot képvisel és tud átadni, amire óriási szükség van ebben az országban. Remélem, mindebben támogathatom, és segíthetek, hogy az üzenete minél több emberhez eljuthasson."