"Kémia szakos egyetemi hallgató, méghozzá felsőfokon, amit az is igazol, hogy lakhelye, Dunaszerdahely már az érettségije évében Pro Urbe Juvanis díjjal tüntette ki. A legkiválóbb..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Sághy Péter

A nem kis kémikus

Kémia szakos egyetemi hallgató, méghozzá felsőfokon, amit az is igazol, hogy lakhelye, Dunaszerdahely már az érettségije évében Pro Urbe Juvanis díjjal tüntette ki. A legkiválóbb kutatóktól akarja eltanulni a világ jobbá tételének tudományát.

Jövője alakulását nagyban befolyásoló eseménynek a 2014-es Ramon y Cajal pályázatot tartja Sághy Péter. Ez egy esszéíró pályázat volt általános biológiai témával, és oxfordi kutatással fődíjként. „2014-ben én részesültem abban a megtiszteltetésben, hogy egy hónapot tölthettem el az Oxfordi Egyetemen Prof. Somogyi Péter laboratóriumában, ahol a világszínvonalú agykutatásba nyerhettem betekintést” – meséli. Ez meghatározó élmény volt számára, és hozzájárult ahhoz is, hogy most az Edinburghi Egyetem hallgatója lehet. 2013 óta kapcsolódik be kutatásokba, amelyeket anyaegyetemén, Edinburghban, valamint Oxfordban és Budapesten végzett, illetve végez.

 

Saját kutatásával 2014-ben a TUDOK Kárpát-medencei Konferenciáján 1. díjas lett. 2015-ben a TUDOK keretében az MTA TTK-n végzett munkájával nagydíjas. Ugyanabban az évben részt vehetett Brüsszelben a 15. MILSET Expo-Sciences International nemzetközi diákalkotó kiállításon. 2016-ban Junior Templeton Fellow, a Felfedezettjeink 2016 pályázat fődíjasa és a Mensa HungarIQa tagja lett.

 

Idejének jelentős részét még most is Skóciában tölti. „Érdeklődésem középpontjában a kémia áll  mondja. – Már általános iskolás korom óta nagyon érdekel, és ebben nagy szerepe volt édesapámnak. Később megtámogatott egy magántanárom, akinek nagyon sokat köszönhetek, így kezdtem el versenyekre járni, illetve így jutottam el az MTA AKI Kíváncsi Kémikus kutatótáborba.”

 

Jelenleg fémorganikus kémiával foglalkozik főleg. Ez nagyrészt katalizátorok gyakorlati használatát, illetve új katalizátorok fejlesztését jelenti, zöldkémiai célokra. „Például az a munka, amelyikben az MTA Zöldkémiai Kutatócsoportjában Dr. Tuba Róbert vezetésével részt veszek, olyan környezetbarát kémiai eljárások kidolgozására fókuszál, amelyek révén az üvegházhatású gázok felgyorsult növekedéséért felelős fosszilis, kőolaj alapú vegyipari nyersanyagokat lecseréljük természetes alapú megújuló, zöld alapanyagokra. A jelenlegi kutatás egyik központi témája a széles körben alkalmazott műanyagok alkotóelemeinek környezetbarát előállítására irányul növényi eredetű alapanyagokból. De például egy másik kutatás célja, amelyikbe az Edinburghi Egyetemen bekapcsolódtam, az, hogy vegyi fegyverek ellen használható anyagokat találjunk.”

 

Annak nagyon örülne, ha a La femme 50 tehetséges magyar fiatal program révén új kapcsolatokat tudna kiépíteni, új embereket megismerni szakmán belül. Nagy vágya még kapcsolatokat építeni főleg amerikai kutatókkal, szakemberekkel. Azt tervezi ugyanis, hogy a PhD fokozatot az Egyesült Államokban szerzi meg. Szeretne a világ vezető kutatóitól tanulni és minél jobb kutatóvá válni, hogy maga is hozzájárulhasson a világ jobbá tételéhez.

Dr. Ligeti Erzsébet
"Képességeink optimális kifejlődéséhez legtöbbünknek szüksége van visszajelzésre. Ezért tartom fontosnak, hogy mindazt a segítséget, amit én kaptam pályafutásom során tapasztaltabb kollégáktól, megadjam a fiatalabb generáció fogékony tagjainak. "