"Kína szerelmese. Pekingi ösztöndíjai után filmrendezői diplomával érkezett haza, és itthon is mesterdiplomákkal gazdagodott. Dokumentumfilmesnek tartja magát; alkotótársaival saját..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szakonyi Noémi Veronika

Filmrendező a Távol-Kelet vonzásában

Kína szerelmese. Pekingi ösztöndíjai után filmrendezői diplomával érkezett haza, és itthon is mesterdiplomákkal gazdagodott. Dokumentumfilmesnek tartja magát; alkotótársaival saját céget is alapított álmai megvalósítására.

Jól emlékszik rá: még a Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező mester szakára járt, s az egyetem faliújságján látta kitűzve a La femme első tehetségkutató programjáról szóló magazinból kivágott lapokat, melyek Szabó Szonját, Vérten Dánielt és Zomborácz Virágot mutatták be. Lám, a harmadik program e magazinlapján már ő szerepel.

 

A Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett alap- és mesterdiplomát nemzetközi kapcsolatok szakon Szakonyi Noémi Veronika. Jó nyelvérzékével fejlesztette tudását angolul, oroszul, Erasmus-ösztöndíjjal Jénában németül ismerkedett a politikatudománnyal, s beleszeretett a kínai nyelvbe is. Kínai–magyar köztársasági ösztöndíjjal egy évet Pekingben is eltöltött a diplomáciai akadémián. Aztán az egy évet még kettő követte: ezúttal kínai állami ösztöndíjjal, a Pekingi Filmakadémián kínai nyelven tanult mindent, amit csak a filmezésről tudni lehet.

 

2011 végén filmrendezői diplomával a zsebében tért haza, de nem a diplomáciai vagy politikai pályára, mert továbbra is a filmezés izgatta. Felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, dokumentumfilm-rendező mester szakra; 2015-ben végzett, ám előtte egy évvel már elnyerte az Edinborough-i Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját Birdman című, Pekingben forgatott dokumentumfilmjével.

 

2014 végén alapította meg osztály- és alkotótársával a Match Frame Productions filmgyártó céget, hogy önállóan végezhessék munkájukat, s hogy kreatív műhelyt teremtsenek dokumentumfilmes generációjuknak. Jelenleg héttagú az alkotócsoportjuk. „Az a célom, hogy világszínvonalú dokumentum- és később játékfilmeket készítsünk. Rengeteg projekten dolgozunk, egyszerre vagyunk alkotók és producerek, ami gyakran nehéz feladat” – ad helyzetjelentést.

 

 

Az Oslo közelében fekvő Bastøy börtönszigetről készített filmjét az Index internetes oldalon több százezer ember látta, Disznóvágás című kisjátékfilmjét nemrég vetítette az állami televízió. Szilánkok című kisfilmjéből egész estés dokumentumfilmet rendez. A készülő művet szárnyai alá vette a Filmalap, a Sundance Institute-tól is kapott támogatást, 2017 év elején pedig a Robert Redford alapította neves amerikai Sundance Filmfesztivál Documentary Fellows Program résztvevőjeként utazhatott az Egyesült Államokba. Ott olyan mentorokkal volt lehetősége fejleszteni filmjét és konzultálni, mint Jacob Secher Schulsinger dán vágó (A nimfomániás, Lavina, Madárkák), akitől sok-sok jó tanácsot és iránymutatást is kapott.

 

Örömmel tekint a La femme 50 tehetséges magyar fiatal program elé is: „Rengeteg az ötletem, de néha úgy érzem, szétesem, mert nem tudok nemet mondani a saját ötleteimre. Jó lenne valakivel együtt gondolkodni, építkezni, emellett segítségével a munkáinkhoz támogatókat találni.” Egy rég dédelgetett dokumentumfilm tervét Kambodzsában szeretné megvalósítani, és visszatérne Kínába is.

Dr. Hardy Ilona
"Noémi már az első találkozásunk alkalmával lenyűgözött érett, érdeklődő, a társadalmi problémákra nyitott személyiségével. Élmény számomra egy ilyen érzékeny, ritkaságszámba menő értékrenddel megáldott fiatal filmes szakember mentorának lenni."