"Világjáró grafikus, aki jelenleg Mexikóban él. Tervezőgrafikusként erősíti a civil kurázsit: társadalmi felelősségvállalásra, szolidaritásra ösztönző munkáit kiállították..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szigethy Eszter

A szemmel látható csepp a tengerben

Világjáró grafikus, aki jelenleg Mexikóban él. Tervezőgrafikusként erősíti a civil kurázsit: társadalmi felelősségvállalásra, szolidaritásra ösztönző munkáit kiállították Nyíregyházától Melbournig, Hongkongtól Székelyföldig.

Az ENSZ 2012-es „The Future We Want: Drop by Drop” (A jövő, amit akarunk: Cseppről cseppre), jelentős, valamennyi európai uniós országra kiterjedő pályázatán a 25 év alatti kategóriában első díjat nyert pályaművével. A kompozíció egyetlen egy vízcseppet ábrázol, melyen mint Noé bárkáján állatsereg küzd a „fennmaradásért”. Ez a szégyent és felelősséget érezteti velünk, melyet a vállunkon cipelünk – mondja -, a víz a mi bárkánk, nélküle nem tudnánk létezni. Az ausztráliai „Positive Posters” elnevezésű kiállításon az első 30 kiállító közé választották több mint 50 ország pályázója közül, a vándorkiállítás során Melbourne-ben, Brisbane-ben és Hongkongban is láthatta a közönség azt a grafikáját, amelyen ugyanazon, többször egymás mellé helyezett, más-más vizuális jelzésekkel megkülönböztetett vallású férfiarc hívja fel a figyelmet: kulturális különbözőségünk csak a felszín, mögötte az emberiség egysége fellelhető.

 

Jelenleg Mexikóban dolgozik projektjén, amelyet beválasztották a legjobb 100 közé a Benetton által meghirdetett nemzetközi pályázaton. „Projektem az illegális migránsokról szól, akik a Latin-Amerikai országokból Mexikón keresztül egy jobb élet reményében az Amerikai Egyesült Államokba vándorolnak. Első lépésként különböző grafikai technikákat tanítanánk 11-13 éves diákoknak a helyi általános iskolákban Arriagában, Veracruzban, Saltilloban. A tanulók képi és írásos üzenetet megjelenítő kis kártyákat készítenének az új módszerrel, melyeket továbbítanánk az adott város menedéktáboraiban lévő migránsoknak. A számukra összeállított élelmiszercsomaggal együttérzésünkről biztosítanánk őket, hiszen ezek a gyakran embertelen körülmények között élő migránsok sajnos mindenhol azt tapasztalják, hogy sehol sem kellenek. Ezzel a projekttel azt szeretnénk kifejezni, hogy ők is számítanak. Mindezek által inspirálva egy önálló kiállítást szeretnék szervezni Mexikóvárosban” – meséli mosolyogva Szigethy Eszter. Lefegyverzően közvetlen, úgy beszélgetünk a világ két végén a számítógép monitorján keresztül, mintha a sokadik személyes találkozáson lennénk már túl.

 

Mellesleg nagyon élvezi, hogy szabadúszó grafikusként bárhol a világon dolgozhat. A jövőt illetően határozott elképzelése van: szeretne továbbtanulni Ázsiában, leginkább Kínában, valamint készül a Drop by Drop pályázatán elnyert olaszországi útra, ahol a Benetton csoport kommunikációs kutatóközpontjában, az Omar Vulpinari által vezetett trevisói Fabricánál mélyítheti el szakmai tudását. Skype-on keresztül is szeretne aktívan részt venni a La Femme programjában, hiszen – mint mondja –mentora a jelenlegi, mexikói projektjének megvalósításában és kidolgozásában is sokat segíthetne neki.


"Eszter jelenleg saját projektjén dolgozik Mexikóban. Mentorprogramja a hazaérkezését követően kezdődik el."