"Mintha legalább három életet élne. Sokfelé indult el korábban, némelyikben eredményekre is jutott, másokban megtorpant, majd irányt váltott. Most azt mondja magáról: ő ma egy..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Tihanyi Benedek

Egy testben három lélek

Mintha legalább három életet élne. Sokfelé indult el korábban, némelyikben eredményekre is jutott, másokban megtorpant, majd irányt váltott. Most azt mondja magáról: ő ma egy testközpontú önismereti tréner, jógaoktató orvos, pszichobiológiai kutató.

Az érettségi bizonyítvánnyal együtt szerezte meg Tihanyi Benedek a jógaoktatói oklevelét. Beiratkozott az orvostudományi egyetemre, ahol általános orvos szakon szerzett diplomát. De ez legfeljebb annak volt meglepetés, aki nem ismeri őt. A diplomaszerzés közben már testönismereti trénerként és relaxációs kórusvezetőként dolgozott. „Engem a test–tudat kapcsolat foglalkoztatott, abból kiindulva, hogy a saját testünkkel való kapcsolatunk javítása a közérzetünkre, a kapcsolatainkra és az egészségünkre is kihat.” Segítői és tudományos pályája is ezek köré szerveződik.

 

„Rendelőjében” jógaórákat, egyéni és csoportos önismereti kurzusokat vezet, itt ad az általa alapított Hangfürdő kórussal relaxációs-imaginációs élménykoncerteket. Korábban dolgozott agykutatóként, és kutatta a stresszhormonok és az érzelmi állapotok kapcsolatát. Jelenleg az ELTE PhD-hallgatója pszichológia tudományterületen, a jóga testi-lelki hatásáról, a testi figyelem és a bizsergésérzet hátteréről ír tudományos cikkeket. Ismeretterjesztő előadásaiban és írásaiban igyekszik eredményeit közérthetően is elérhetővé tenni. „Jelenleg a kutatásom középpontjában az egészségpszichológia áll… A kutatócsoportunkkal idén tavasztól egy kezdőknek szóló tízhetes jógatanfolyam hatását vizsgáljuk, testi és lelki szinten is. A jógázás és más módszerek egyik központi élménye az energia áramlása. A munkámmal szeretném ezt az ezoterikus kifejezést tudományosan is megragadhatóvá tenni, és ezáltal erősíteni a kórházi orvoslás és a természetgyógyászat párbeszédét, együttműködését.”

 

De mik azok a kérdések, amelyekre választ várhat egy mentortól a La femme 50 tehetséges magyar fiatal programban? „Szívesen fogadnék támogatást, inspirációt ahhoz, hogy a segítői foglalkozásaim és írásaim eljuthassanak még több olyan emberhez, akinek ez fontos lehet – feleli szelíden. – Támpontokat keresek a téren is, hogy a személyes segítésen túl hogyan lehetne szélesebb tömegeknek javítani az egészségi állapotát; vagy kutatóként hogyan tudok lépést tartani a technikai robbanással, mik lesznek a jövő egészséggel kapcsolatos kérdései és válaszai.”

 

 

Mindennek fényében a jövőnek szóló vágyai nem is annyira elérhetetlenek: „Az is célom, hogy 5-10 év múlva egy emberileg és anyagilag is támogató gyógyító közösségben dolgozzak, amelyben közös célunk az egészség fejlesztése széles körben, a test-tudat harmonizálása és a másokkal folytatott kommunikáció erősítése segítségével. Az a tervem, hogy az egyetemi pályámon a jövő segítőinek, például pszichológus- és orvostanhallgatóknak is felkínálhassak olyan szemléletet és eszközöket, amikkel hatékonyan tudnak gyógyítani, és a saját testükről új ismereteket gyűjteni.”

Kotroczó Róbert
"Mentorként az ember nem a klasszikus vagy iskolai tudását adja át, hanem ami azon túl van. A tapasztalatait, a rutinjait, a megérzéseit, a gondolkodási módszerét és a kapcsolatait. És adni jó. "