"A robotikától az űrkutatáson át a környezetvédelemig minden foglalkoztatja. Lépésről lépésre építette föl önmagát, most ért el oda, hogy be akarja kapcsolni magának a világon..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Wesely Norbert

Tele eredeti ötlettel

A robotikától az űrkutatáson át a környezetvédelemig minden foglalkoztatja. Lépésről lépésre építette föl önmagát, most ért el oda, hogy be akarja kapcsolni magának a világon elérhető tudást. Mindehhez készek a tervei!

Az én célom nagy, átfogó problémák egyszerű megoldása – jelenti ki Norbert keményen és visszautasíthatatlanul. A soproni fiú amúgy 2010 óta foglalkozik robotikával, ám jelzi, hogy az azért főleg innovációs menedék volt a számára. Hamarosan a HungaroBots robotikacsapat vezetője lett, s lehetőséget kapott a Magyar Tudományos Akadémia 2012-es nemzetközi Mars-konferenciáján, hogy ismertesse Rosetta’s Comet Toutchdown projektjét. Dublinban az ESOF konferencián neves szakemberek előtt ismertethette társával, Bodnár Lászlóval közösen a Rosetta űrszonda általuk épített Lego-modelljét.

 

Ezután a Puli Space Technologies Kft. támogatásával elindulhattak csapatukkal a soron következő, a Google és a Lego által szervezett Hold-robot világbajnokságon. Csapatuk világelső lett. „Megnyertük a versenyt, pedig még soha nem volt Amerikán kívüli győztes” – meséli büszkén. Ezzel egy tanulmányutat nyertek Hawaiira a NASA központjába. 2013-ban a Lego megbízta őket az új fejlesztésű robotok tesztelésével. „Az érettségivel sajnos szétesett a csapatunk, hiszen több törzstag is kivált” – mondja bánatosan.

 

Ezután kezdte el foglalkoztatni Norbertet a környezetvédelem. Egy rokona házépítéséhez fejlesztett ki egy környezetkímélő, mikrokontrolleres fűtésvezérlést 2014-ben, amellyel a drágább és kevésbé felhasználóbarát vezérlés helyett számítógépes környezetben sokak számára érthető megoldást talált ki. Az ötletért a Tudok konferencián technika kategóriában első díjat szerzett, a Tudományos Diákkörök XIV. Konferenciáján ugyancsak első helyezést ért el.

 

„A családban apukám volt az ösztönzőm, aki műszaki ember. Igaz, soha nem fociztunk, viszont áramköröket forraszthattam vele. Aztán elkalandoztam a matek, majd a logika felé, logikabajnok is voltam” – mondja a BME mechatronika szakos hallgatója, akinek nagy tervei közt szerepel, hogy továbbtanuljon Londonban, mégpedig innovációs terméktervezés szakirányban. Mert ez vág egybe jövőbeni vágyaival!

 

A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programtól is új lehetőségeket remél: kapcsolatokat és támogatást ötletei megvalósításához. Például szándékai közt szerepel, hogy az általa kidolgozott fűtésvezérlés fejlesztéséhez-gyártásához megszerezze a szabadalmi jogokat. „Egy olyan vállalat létrehozásában gondolkodom, amely kimondottan innovatív termékeket tervez, hoz létre…” – részletezi nagyszabású terveinek egyikét. Ezért mentora támogatásával főleg a továbblépés üzleti oldalát szeretné megismerni: hogyan fogjon az ember ennek megszervezésébe? „Szeretnék elmerülni az időmenedzsmentben is…” - teszi hozzá…

 

Egy évszázadra elegendő terv és ötlet kering az agyában. Az idő mindenesetre neki dolgozik.

Veres Zsolt
"Manapság az új dolgokra való nyitottság nemcsak ahhoz szükséges, hogy sikeresek legyünk, hanem ahhoz is, hogy jól érezzük magunkat ebben a világban. Norbiban ez a készség magas fokú belső igényszinttel, jó kommunikációs készséggel társul."