"Sokak számára immár ismerősen cseng Bert Hellinger neve: módszerét, a családállítást nálunk is mind többen próbálják ki."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Honnan tudjuk, amit nem tudhatunk?

Sokak számára immár ismerősen cseng Bert Hellinger neve: módszerét, a családállítást nálunk is mind többen próbálják ki.

Az ember a pszichológia iránt érdeklődő újságíróként jön-megy a világban, ír erről a terápiáról, beiratkozik arra a tanfolyamra, bizalmat szavaz amannak a technikának – abból az alaptételből kiindulva, hogy az adott módszer vagy működik, vagy nem. Pályám során így jutottam el többek között jósnőhöz és kineziológushoz, doboló sámánhoz és tarot-kártya-olvasóhoz, regressziós utazásra és füstölőszertartásra, selfnesstanfolyamra és táncterápiára. Esetemben a felvetett kérdésre, hogy tudniillik az eljárás működik-e vagy sem, jellemzően inkább a második válasz adódott, amennyiben a működés kritériumának nem a témáról szóló irodalom állításait tekintem, hanem azt, hogy én személyesen éreztem-e valamit, és tapasztaltam-e bármi változást. Belátom, ez egyfelől tudománytalan attitűd, másfelől teljesen szubjektív, hiszen a hatás nemcsak a technikától függ, hanem a terapeutától és az ember személyes adottságaitól is. Ám a bőséges kínálatból csak próba-szerencse alapon lehet válogatni, és végül az én életemben is elérkezett az a pillanat, amikor azonnal azt éreztem: igen, most történik valami. Ezt az élményt a családállításnak köszönhettem, ott éltem át életemben először azt, hogy valamilyen láthatatlan erőtér megragad, és olyan erővel sodor magával, hogy ellenállni fölösleges is, értelmetlen is.

 

 

Kérdezd a családi lelket!

Az eljárás névadója, a német Bert Hellinger 1925-ben született, és filozófiát, teológiát és pedagógiát hallgatott a Würzburgi Egyetemen. Katolikus papként és iskolaigazgatóként Dél-Afrikában élt, ahol figyelme a pszichoterápia felé fordult. Nevét az általa kifejlesztett, családállításnak nevezett módszer tette ismertté, amely elsősorban arra szolgál, hogy a páciens nyomára jusson a családban addig eltitkolt dolgoknak, amik öntudatlanul kiváltó okai saját testi-lelki bajainak.

BERT HELLINGER
"A német Bert Hellinger 1925-ben született, filozófiát, teológiát és pedagógiát hallgatott, később figyelme a pszichoterápia felé fordult."

 

Hellinger alaptézise ugyanis az, hogy a családtagok között egy láthatatlan összeköttetés-rendszer működik, amely tartalmazza a csoport tagjaira vonatkozó összes létfontosságú információt függetlenül attól, hogy a többiek tudnak-e ezekről, illetve ismerik-e egymást. Az állítás során ezt a „családi lélek” vagy „mindentudó mező” nevű, rejtett információs rendszert kérdezik meg, a módszer egyik törvénye szerint ugyanis ha valakinek nehéz sors jut, akkor egy másik ember elkezd úgy élni, érezni, viselkedni, mintha ez vele történt volna meg – akkor is, ha nem tud róla. Olyan fogadalom születik a lelkében, hogy „ha te nem élhetsz, vagy ha te beteg vagy, akkor én is követlek, átélem a nehéz érzéseidet”. Ezért érezhetjük úgy, mintha nem a saját életünket élnénk, hiszen személyes élettörténetünkben semmi nem indokolja kudarcainkat, rossz élményeinket, betegségeinket.

CSALÁDÁLLÍTÁS
"A családállítás módszere arra szolgál, hogy a páciens családja eltitkolt dolgai nyomára bukkanjon, melyek saját testi-lelki bajainak okai lehetnek."

 

A családállítás segítségével a nyomára juthatunk a családban addig eltitkolt dolgoknak, amelyek a fenti sorsátvételek miatt öntudatlanul kiváltó okai saját testi-lelki bajainknak. Ilyen rejtett vagy elfelejtett családi dolgok például a tragikus halálesetek, betegségek, nehéz sorsok, valamelyik családtag szégyellni való politikai múltja, félrelépések, törvényen kívül született gyerekek. A kirekesztettek, akik voltak, de nem veszünk róluk tudomást, akkor is a család rendszeréhez tartoznak, ha a feledés fátyla borul rájuk.

 

A teljes cikk a La femme 2014. őszi számában olvasható.

 

Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2014. november
címkék:
Lélek | Tudomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.