"Előfordul, hogy csak a homokos tengerpartokat és a pálmafákat látjuk, a mögötte meghúzódó poklot azonban sokszor nem ismerjük. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Nem vénnek való vidék

Előfordul, hogy csak a homokos tengerpartokat és a pálmafákat látjuk, a mögötte meghúzódó poklot azonban sokszor nem ismerjük.

Számos olyan ország létezik a Földön, amely tengerparti paradicsoma és nevezetes műemlékei mellett a „legveszélyesebb országok egyike” címet is elnyerte már. Olykor a turisztikai látványosságok könnyen megférnek az erőszak, a politikai instabilitás, vagy éppen a kábítószer-kereskedelem mellett. És míg minden országnak, nagyvárosnak megvannak a maga problémái, egyesek mégis rosszabbak, mint a többi. A népszerű úti célok listáján ezek a helyek érték el a legalacsonyabb pontszámot az SPI-en (Security Parameter Index, biztonságiparaméter-index).

 

Mexikóváros


Kevés olyan város akad, amely annyira sokszínű és változatos, mint Mexikóváros. Az egyik leglátogatottabb hely a világon, ahol több pénz folyik be a turizmusból, mint bármelyik másik latin-amerikai országban. Az azték piramisok, Calakmul ősi maja városa, a korai 16. századi kolostorok, Yagul és Mitla történelem előtti barlangjai az Oaxaca völgyében, megszámlálhatatlan műemlék, nevezetesség, természeti csoda, továbbá Acapulco és Cancún napsütötte homokfövenyei,  fehér homokos tengerpartjai első pillanatban elfedik szemünk elől az országban semmibe vett emberi jogokat és a drogkartellek által elkövetett borzalmakat. Ezek a kartellek állítólag több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak egy olyan véget nem érő háborúban, amelyet a hatóságok évtizedek óta a kábítószer ellen folytatnak. Az országban a gyilkossági ráta közel háromszorosa a világátlagnak, és a droggal kapcsolatos erőszak jelentős mértékben érint ártatlanokat. Mexikóváros közbiztonsága a vadnyugati filmek hangulatát idézi, különösen igaz ez akkor, ha fehér ember téved egy rosszabb hírű negyedbe. A bűnözési mutatója Iztapalapa körzetnek a legrosszabb, minden második nap legalább egy gyilkosságot követnek el, és itt a legmagasabb a nők ellen elkövetett erőszakok száma is. Mindehhez természetesen nagyban hozzájárul a korrupt közigazgatás és a kilátástalan szegénység.

 

 

Dominikai Köztársaság


A tengerpartok fehér homokja és az ökoturizmus évente turisták százezreit vonzza Dominikára. A fantasztikus természeti adottságokkal rendelkező országban a védett zónát elhagyó idegen nemcsak az élet napfényes oldalával, hanem a mélyszegénységgel és a bűnözés árnyoldalaival is találkozhat. Ha az utazó betartja a biztonsági előírásokat, és hallgat az utazási irodák tanácsaira, a legrosszabb, amivel szembe kell néznie, hogy zsebtolvajok kifosztják. A turisták gyakran már a reptérről a szállodájuk felé vezető úton áldozatul esnek lopásnak, rablásnak. Emellett a Dominikai Köztársaságban gyakoriak az áramkimaradások, és ezekben az időszakokban ugrásszerűen növekszik a bűncselekmények száma. Az olyan városok szívében, mint La Altagracia vagy Santo Domingo, a kábítószer-kereskedelem folytán más képet kapunk az országról, mint az utazási katalógusokból. A paletta széles, embercsempészet és pénzmosás is helyet kap rajta. A turisták, a tengerparti homokon sütkérezve, csupán a fenséges türkizkék vizet és a csodálatos élővilágot veszik észre, miközben a földalatti hálózatokban dollármilliók, illegális kokain és fegyverek cserélnek gazdát. A dominikai tisztségviselők egyetértenek abban, hogy nemzetközi bűnszervezetek mind gyakrabban csempésznek az országon keresztül drogot Puerto Ricóba, az Egyesült Államokba és Európába. A hatóságok szerint a fegyverkereskedelem erősen hozzájárul az országban egyre terjedő erőszakhoz.

 

 

Dél-afrikai Köztársaság


A Dél-afrikai Köztársaság az afrikai kontinens legfejlettebb országa, a földrész legdélibb részén található, két óceán mossa partjait, találkozási pontjuknál a Jóreménység-fokkal. Lakossága több mint 44 millió fő, etnikai összetétele rendkívül változatos (nagyrészt fekete és más színes bőrű, nem egészen 10% fehér), és a városi lakosság aránya közel 60%. Az ország legtöbb problémája az etnikumok közti nagyfokú egyenlőtlenségből adódik. Dél-Afrikát nemcsak az ott élők bőrszínének sokszínűsége miatt hívják Szivárványországnak, hanem kultúrája, páratlan természeti adottságai és változatossága miatt is. Egzotikus növény- és állatvilága, csodálatos strandjai, nemzeti parkjai, vadregényes kanyonjai és völgyei, banán-, cukornád- és ananászligetei lenyűgözik a látogatókat. Mindezek mellett azonban Dél-Afrika kifejezetten veszélyes vidék. Naponta legalább 50 gyilkosság történik, és a nők ellen elkövetett bűncselekmények száma évről évre nő. Johannesburgot egyesek csak a világ „nemierőszak-fővárosának” nevezik. Nagyjából kétpercenként erőszakolnak meg egy nőt, ami kapcsolatba hozható a bandatevékenység fokozódásával. Az erőszakos bűncselekmények, valamint a lopások számítanak a két leggyakoribb kivándorlási oknak. Az utóbbi időszakban megnövekedtek a turisták sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények, fegyveres rablások és rablási kísérletek is.

 

 

Venezuela


A Dél-Amerika északi részén fekvő ország majd 2800 km-es partszakaszon érintkezik a Karib-tengerrel és az Atlanti-óceánnal. Venezuela déli részén a Guyanai-felföld őserdővel borított, 2000 méter fölé nyúló hegyei terülnek el, északon az Andok láncai termékeny medencékkel. Az ország területén páratlan látnivalók találhatók, többek között a 807 méteres Angyal vízesés, amely tizenhatszor hosszabb a Niagaránál, a Merida városban található teleferico, a világ legmagasabban fekvő, leghosszabb siklóvasútja, és a páratlan Margarita-szigeti nemzeti park. A szigeten több kilométeres, kókuszpálmákkal szegélyezett, finom homokos tengerpartok találhatók, élükön az azúrkék Karib-tenger övezte Pedro Gonzales-öbölbeli partszakasszal. A csodálatos látnivalók mellett azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ez az a hely, ahol mindazon tényezők megtalálhatók, amelyektől veszélyesnek nevezünk egy országot: a korrupció, a politikailag is támogatott drogkereskedelem és a büntetés-végrehajtási rendszer. A túlzsúfolt venezuelai börtönökben bűnbandák tartják rettegésben az elítélteket. A hivatalos adatok szerint a 34 venezuelai börtönben összesen 50 ezer elítéltet tartanak fogva, miközben 14 ezer rab befogadására tervezték őket. Mindemellett bizonyos adatok kifejezetten aggasztó képet festenek Venezueláról: állítólag minden 21. percben történik gyilkosság. Az erőszakos halálok aránya békeidőben vetekszik a háborús Irakéval. A rendfenntartás hiányának és a szabadon elérhető illegális fegyvereknek köszönhetően Caracas a szervezett bűnözés melegágya.

 

 

Brazília


Brazília a szamba és a napfény hazája, egyben kiterjedése és népessége alapján a világ ötödik legnagyobb országa. Afrikai, indiai és portugál, európai, zsidó, arab és ázsiai bevándorlók egyaránt érkeztek az országba, így az országot életteli, vidám nép lakja, amely megőrizte nyitottságát minden kultúrára és újdonságra. Brazíliában található a föld egyik legváltozatosabb növényvilága. Vonzó és kihagyhatatlan látványosság az Iguaçu-vízesés. Az ország legnagyobb, világhírű eseménye a Rio de Janeiró-i karnevál, amely emberek százezreit vonzza a világ minden tájáról. És ha már Brazília, akkor foci, ami ebben az országban nemcsak sport, hanem szinte vallás, kitörési lehetőség a szegénységből. A csillogó karneváli hangulat mögött azonban a rideg valóság kiábrándító lehet. Brazíliát a nemzetközi sajtó a rablások, lopások, drog és erőszak magas előfordulási aránya miatt a világ egyik legveszélyesebb országaként tartja számon; a szervezett bűnözés Rio de Janeiróban és São Paulóban a legnagyobb. A városok egyes részein a drogbárók uralkodnak, a területeket ők ellenőrzik, mindennapos jelenségnek számít a fegyveres erőszak.

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. november
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.