"Egyre többen vannak, akiket a filmes helyszínek utazásra csábítanak. Mostanra a turisztikai ipar is felismerte popkultúrában rejlő lehetőségeket. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A popkultúra zarándokai

Egyre többen vannak, akiket a filmes helyszínek utazásra csábítanak. Mostanra a turisztikai ipar is felismerte popkultúrában rejlő lehetőségeket.

A képernyőn látott misztikus tájak láttán sokunkat elfog a vágy, hogy ellátogassunk ezekre a gyönyörű helyekre, és részesei legyünk azoknak a történeteknek, amelyek napról napra megnevettetetnek, sírásra vagy éppen csodálkozásra késztetnek minket. Aztán hirtelen rájövünk, hogy az említett helyszínek valóságosak, és a képzelet birodalma gyakran csupán egy „karnyújtásnyira” van tőlünk. Egyre többen osztozunk ezen az érzésen, nem meglepő tehát, hogy napjainkban előszeretettel választunk a mozifilmek, illetve sorozatok hatására úti célt magunknak. A fent említett jelenséget nevezzük popkultúra-turizmusnak: a különböző utazási cégek mindent megtesznek, hogy a hollywoodi álomgyárból ők is profitálhassanak.

 

Mesés helyszínek


A Gyűrűk ura, valamint a Hobbit-trilógiának köszönhetően a világ ízelítőt kapott Új-Zéland lenyűgöző tájaiból. Rögtön meg is látták a filmben rejlő lehetőségeket, így mostanra már a történet szereplői üdvözölnek minket leszállás után a Wellington reptéren. Ha szeretnénk, egyedül is felfedezhetjük Hobbitfalva, Völgyzugoly, vagy éppen Mordor mesebeli tájait, vagy részt vehetünk a számtalan szervezett túra egyikén. Az igazi Hobbitfalva a valóságban is elkészült Peter Jacksonnak köszönhetően. Matamata mellett egy magánfarmon megépítették a komplett falut, melyet a forgatás után a nagyközönség előtt is megnyitottak.

Ugyanígy a Trónok harca-rajongók is számtalan úti cél közül válogathatnak. Ha Westerosba szeretnénk látogatni, több helyet is érdemes felkeresnünk, a népszerű sorozatot ugyanis Észak-Írországban, Máltában, Horvátországban, Izlandon, Marokkóban és Skóciában forgatták le. Az HBO több mint tizennégy országot vett számításba, mielőtt kiválasztotta Észak-Írországot fő forgatási helyszínként. Nem csoda, hogy ez a gyönyörű vidék ennyire népszerű a sorozat rajongóinak körében. Ha a Királyvárat szeretnénk megcsodálni, Dubrovnikba érdemes ellátogatnunk, míg ha a Falon túli világ vonzz minket, az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park a tökéletes helyszín. Az „igazi” Derest Skóciában találjuk, a Doune-kastélyban a Starkokra jellemző köpeny és a kard is jár a turistáknak, akik így teljesen elmerülhetnek ebben a különös, képzeletbeli világban.

A Mamma Mía! már az előtt is igazi szenzáció volt a színpadon, hogy 2008-ban elkészült belőle a mozifilm, ám az Égei-tenger édeni szépségű görög szigetcsoportja a filmnek köszönhetően lett világhírű. A produkció hivatalos honlapján azt is megtudhattuk, hol szálltak meg a forgatás idején az A-listás stábtagok. Nem csoda hát, hogy szerelmes párok tömege özönlötte el hirtelen Skopelos szigetét, hogy ezen a gyönyörű helyen mondhassák ki a boldogító igent.

A Jurassic World című filmmel a készítők hosszú idő után ismét a dinoszauruszrajongóknak kedveztek. Nem véletlen, hogy Costa Rica 2015-ben újra felkerült a legnépszerűbb utazási helyszínek listájára. Valójában azonban kevesen tudják, hogy a fő forgatási helyszín mindig is Hawaii volt, pontosabban a Kualoa Ranch, melyet olyan klasszikusokhoz használtak már korábban is, mint a Pearl Harbor, a Godzilla, vagy az 50 első randi. A 4000 hektáros terület a meredek szikláktól egészen a szikrázó tengerig terjed és számtalan bámulatos felfedeznivalót rejt. Kirándulhatunk az esőerdőben, megcsodálhatjuk a fehér homokos strandokat, vagy megmászhatjuk a zöldellő sziklafalakat.

A. A. Milne és fia, Christopher Robin gyakran sétálgatott az Ashdown-erdőben Kelet-Sussexben. Nem titok, hogy a híres gyermekmesét az író kisfia és játékai ihlették, a Winnie nevet pedig a csekély értelmű medvebocs egy kanadai származású feketemedvéről kapta. A falut, ahol Milne megálmodta a történetet, ma tömegek látogatják, hogy közelebbről is megismerjék Micimackó kalandjainak helyszínét. Az Ashdown-erdőben megőrizték a Milne család és Micimackó emlékét, a látogatók könnyen azonosíthatják Micimackó hídját és Nyuszi lakóhelyét. A Százholdas Pagony valójában egy kicsit nagyobb (500 hold), mint a mesében, és nem csoda, hogy megihlette az írót: a tájat dombok, meredek patakmedrek, keskeny ösvények és festői mezők tagolják. Egy kis szegletében pedig egy méltán híres medvebocs, egy kenguru, egy tigris, egy kismalac, egy nyuszi és egy depressziós csacsi töri valami esztelen kalandon a fejét. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2021. október
címkék:
Film | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.