"Luxe, calme et volupté – pompa, nyugalom és gyönyörűség. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Gyönyör, pompa és csend…

Luxe, calme et volupté – pompa, nyugalom és gyönyörűség.

Baudelaire, a franciák Adyja e szavakkal mondta el a francia Riviéráról azt, amit ecsettel varázsoltak vásznaikra a francia festészet múlt századi nagyjai. Ők teremtették meg a Riviéra mítoszát, azt a sajátos életérzést, melynek hatása alól ma sem vonhatjuk ki magunkat. Gyönyörűség feloldódni az azúrkékségben, élvezni a mediterrán nyár pompáját, a nyugalom csendjét pedig Provence hegyi falvainak fűszer- és levendulaillatú békességében találjuk meg.

 

 

Angol sétány, amerikai sztárok, bolgárkertészek, arab kávézók, török árusok, oroszok, japánok, „kultúrmagyarok”: Ady-nosztalgiázók, Picasso-zarándokok, kulinaristák. Multikulti vircsaft, ahogy az lenni szokott a világ összes fürdőhelyén, de Nizza régóta hozzászokott a népek nagy jövés-menéséhez. Remek fekvését és klímáját sem a franciák fedezték fel, hanem az angolok, nevezetesen Viktória királynő, aki ide vonult el évente hat hétre teljes udvartartásával. Neki köszönhetően a város már a XIX. század közepétől a csodás Azúr-part legjelentősebb idegenforgalmi központjává vált. Sorra épültek a magánvillák és a luxusszállodák a belle époque, a „régi szép békeidők” stílusában. Elsőként a Negresco Hotel, amely előkelőségben máig felülmúlhatatlan. Az angolokon kívül nagy befolyásra tett szert az orosz arisztokrácia is: 1912-ben épült, hat hagymakupolás templomukat a cári család jelenlétében avatták fel.

 

Angol sétány, olasz óváros
NIZZA
"A nizzai Angol sétány a világ talán legszebb promenádja, egykor elegáns hölgyek és urak sétálgattak rajta."

Nizza sokarcú város: az Angyalok öblének kecses ívét követő Angol sétány – Promenade des Anglais – a világ talán legszebbje. Szépanyáink korában elegáns hölgyek sétálgattak rajta földig érő, fehér ruhában, hatalmas, fehér kalapban, napernyővel. Ennél többet nem illett megmutatni magukból a nőknek azokban a régi szép időkben. Most a hátizsákos, bakancsos turisták között görkoris lányok siklanak majdnem semmiben, a tengerparti strandokon a nők is félmeztelenül süttetik barnára magukat.

 

Nizza óvárosa egy kis Itália − piacaival, utcasorokat megtöltő, hangulatos kis boltjaival, sikátoraival, harsogóan élénk színű házaival. Napestig lehet vásárolgatni mindenfélét: provence-i fűszereket, levendulát színes vászonzacskókban, mézsárga fajansztálakat, textíliákat, nizzai olajbogyót és extra szűz olívaolajat, csokoládéval bevont mandulát… 

 

A teljes cikk a La femme 2015. nyári számában olvasható.

Vadas Zsuzsa Vadas Zsuzsa cikke 2015. augusztus
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.