"Hollandia politikai fővárosa európai viszonylatban kissé formabontó. Miért érdemes ellátogatnunk Hágába?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy élhető főváros

Hollandia politikai fővárosa európai viszonylatban kissé formabontó. Miért érdemes ellátogatnunk Hágába?

Hollandia érdekes ország. Különös, sőt már-már különcnek mondható. Szeszélyes időjárásával, végtelen liberalizmusával, sokszínű társadalmával, bájos sorházaival, öntudatos biciklistáival, végtelenül hétköznapi királyi családjával mégis könnyen belopja magát a gyanútlan turisták szívébe. Nemkülönben politikai fővárosa, Hága. Merthogy Hollandia hagyományos értelemben vett fővárosa, Amszterdam mellett külön politikai fővárossal is rendelkezik. Hága a kormány, a királyi család, a Nemzetközi Bíróság székhelye, vagyis a történelemkönyvekbe illő események itt zajlanak. Mégis, Hága jóval több ennél. Fővárosi (még, ha csak politikai is) mivolta ellenére nem annyira grandiózus és nagyvonalú, mint Párizs, London vagy éppen Róma, mégis kihagyhatatlan úti cél. Töltsünk el egy békés, mégis izgalmas napot Hágában.

 

 

Kisváros

 

Hága meglepően kicsi. Ez persze mit sem vesz el vonzerejéből, viszont nem nehezedik ránk a nagy európai városokban megszokott nyomás, hogy milyen tengernyi mennyiségű helyet kell még bebarangolnunk. Induláskor az esőruházat, illetve az esernyő elpakolása mindenképpen megfontolandó, hiszen a holland városok bizony nem a derűs égboltjukról híresek – itt ősztől tavaszig szinte folyamatos a szürkeség, de a tavaszi-nyári hónapokban is igen gyakran lóg az eső lába. Hágában nincs metró, a tömegközlekedés mégis remekül megoldott. Bárhova könnyűszerrel eljuthatunk, bár érdekes módon a villamoshálózat felülmúlja a busz adta lehetőségeket. Persze, amennyiben igazán autentikusak akarunk lenni, pattanjunk biciklire, hiszen Hollandia a biciklisták Mekkája, szinte több a kerékpárút, mint az autó- vagy gyalogút. Itt a biciklistának mindig igaza van, és ez az elgondolás minden bizonnyal nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a holland városok rendkívül öntudatos kerékpáros-társadalmat neveltek ki maguknak.

 

 

Érdekes, hogy a kétkerekűek fővárosában szinte mindenki régi, rozzant jószágokon tapos, a hétköznapokon sehol egy menő sportbicikli – utóbbiakat állítólag a hétvégi kirándulásokra tartogatják. Hágában állítólag olyan magas az egy főre jutó biciklik száma, hogy a biciklilopást szinte nem is kezelik bűncselekményként, eggyel több vagy kevesebb, nem számít. „Lopjon magának másikat” – tanácsolta a rendőr az általunk megkérdezett károsultat. És ha már rendőrség, Hágáról sokaknak elsősorban a coffee shopok jutnak eszébe, ahol legálisan lehet marihuánát fogyasztani. Utóbbi persze csak a külföldi turisták számára unikum, a helyiek meglepően természetesen kezelik a tényt, hogy országukban – meghatározott helyeken – nem von maga után büntetést a cannabis élvezete. A hágaiak egyébként minden másban is rendkívül higgadtak és nagyon barátságosak. A társadalom igen sokszínű, nagyon nyitottak a különböző népek együttélésének kérdésében. Ez a fajta nyitottság és lazaság magára a királyi családra is kiterjed, hiszen tagjai teljesen hétköznapi életet élnek.

 

Belvárostól a tengerpartig

 

Ha sikerült bejutnunk a belvárosba, érdemes tennünk egy könnyű sétát a nosztalgikus sétálóutcán, a Noordeindén. Itt található többek között a királyi palota, illetve néhány előkelőbb butik és étterem. Ha szerencsénk van, itt akár a sétáló királyi családdal is összefuthatunk. Továbbhaladva a belváros belseje felé, eljutunk az átlagember számára is elérhető bevásárló utcába, ahol a nagy nyugati márkák üzletei mellett néhány nagyobb áruház is található. Hágára nem jellemzőek a Budapesten elterjedt plázák, itt inkább a régi típusú, többszintes áruházak terjedtek el. A bevásárló utcától kissé távolodva tovább nyílik a világ, találunk mozit, koncerttermeket, színházat és természetesen nagy nevezetességeket: a Nemzetközi Bíróság székhelyét, az impozáns békepalotát, de számtalan múzeumot és kiállítótermet is. A nagy múltú Mauritshuis, az európai viszonylatban is egyedülálló Panorama Mesdag körkép, vagy a Hollandia miniatürizált változatát bemutató Madurodam Múzeum igazi csemege a kultúra szerelmeseinek.

 

 

És persze nem szabad megfeledkeznünk Hága híres városrészéről, a tengerparti Scheveningenről. Scheveningennek saját sétáló-, illetve bevásárló utcája van, bájos bisztrókkal, kis üzletekkel. A kis utcán végigérve eljutunk a tengerparti sétányra, ahol az impozáns bevásárlóközpont mellett számtalan bár és szórakozóhely található, itt zajlik a Nagybetűs Élet. No és persze ott van maga a végtelen Északi-tenger, amelynek hősmérséklete még a melegebb hónapokban sem túl hívogató, de mindenképp kitűnő aláfestése egy balzsamos nyári éjszakának.

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2016. február
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.