"Ezek az érintetlen szépségű lakatlan szigetek bizonyítják, hogy földünk számtalan feltáratlan titkot és természeti csodát rejt még ma is. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Érintetlen és rejtélyes

Ezek az érintetlen szépségű lakatlan szigetek bizonyítják, hogy földünk számtalan feltáratlan titkot és természeti csodát rejt még ma is.

A gondolat, hogy az ember ott reked egy lakatlan szigeten bárminemű modern civilizációs eszköz, netán emberi társaság nélkül, temérdek regényt és filmet ihletett az évek folyamán. Az olyan filmek, illetve sorozatok, mint például a Tom Hanks főszereplésével készült Számkivetett, vagy a népszerű Lost, kultikus státuszra tettek szert megjelenésük óta. Van valami egészen különleges és izgalmas abban, mikor kiemeljük a 21. század kényelméhez, és technikai eszközeihez szokott embert jól ismert környezetéből, és visszahelyezzük az érintetlen természetbe, ahol bárminemű modern segítség nélkül, saját magának kell megküzdenie az élelemért, az életben maradásért a szélsőséges időjárási körülmények közepette is. A lakatlan szigetekkel kapcsolatos történetek sikerét Daniel Defoe 1719-es Robinson Crusoe című regénye alapozta meg. A könyvet minden valószínűség szerint Alexander Selkirk, a skót tengerész ihlette, aki hajótörés után négy évet töltött egy lakatlan szigeten. A sziget, amelyet 1966-óta Robinson Crusoe-szigetnek neveznek, mára körülbelül 600 lakossal rendelkezik, és a leszállópályától egészen a műholdas internetkapcsolatig a modern világ szinte minden kényelmét megtalálhatjuk rajta.

 

Persze ha magányra,vagy kalandra vágynánk, akkor sem kell csalódnunk, hiszen még számtalan gyönyörű lakatlan szigetet találhatunk ma is a Földön, melyek csak arra várnak, hogy valaki felfedje titkaikat!

 

Rock Islands, Palau


Palaut és környékét a híres Survivor című sorozat tette népszerűvé. A távoli szigetcsoport a Fülöp-szigetektől keletre található, 241 kisebb-nagyobb szigetből áll, és a világ öt leggazdagabb búvárparadicsoma között tartják számon. A szigetvilág nemcsak a víz felszíne felett kelti életre álmaink édenkertjét, de a víz alatt is megannyi titkot rejteget. Többek között itt található a Föld egyik leglátványosabb koralltelepe, melynek számtalan csodálatos, színes élőlény az őrzője. A Rock Islands Palau déli területén található, s kéklő lagúnáiról, egyedi alakjáról híres. A mészkőszigetek többsége lakatlan. Különlegességük az az egyedi medúzató (Jellyfish lake), melyben úszás közben közvetlen közelről figyelhetjük meg ezeket a csodálatos lényeket. Palau lakói minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megóvják a területet a tömegturizmus ártalmaitól. A sziget környékén betiltották a halászatot, ami lehetővé tette, hogy a veszélyeztetett halfajok ismét benépesítsék a területet. Mostanra a tengeri és szárazföldi élővilág 28,2%-a védettnek minősül Palaun.

 

Aldabra, Seychelle-szigetek


Aldabra Afrika partjaihoz közel fekszik, a Seychelle-szigetcsoport legnagyobb szigete. Nehéz megközelíthetőségének és a korallzátony elszigeteltségének hála gyakorlatilag teljesen érintetlen maradt, ami lehetővé tette, hogy 152 ezer óriásteknős biztonságos otthonra találjon. Aldabrán találhatjuk tehát a világ legnépesebb hüllőtáborát, melyeknek átlagos élettartama a 100 évet is meghaladhatja. Az atoll különlegességei közé tartozik még a kókuszrák, mely a világ legnagyobb szárazföldi rákfajtája, és a kalapácsfejű cápa, emellett a terület népszerű párzási helynek számít a Hawksbill teknősök körében.

 

Monuriki-sziget, Fidzsi-szigetek


A Fidzsin található Mamanuca egy 20 szigetből álló vulkanikus szigetcsoport, mely gyönyörű üdülőhelyeinek és paradicsomi fehér homokos tengerpartjainak köszönhetően népszerű nyaralóhelynek számít a turisták körében. A területen több lakatlan sziget is fekszik, köztük például az apró Monuriki, melyet a 2000-ben készült Számkivetett című film tett híressé. Ezt a szigetet használták ugyanis helyszínként, mikor a Tom Hanks által alakított szerencsétlen sorsú Fedex-alkalmazottról forgattak, aki egy repülőbaleset következtében zátonyra kerül egy lakatlan szigeten. Bár a filmben a sziget teljesen elhagyatott volt, a valóságban számos lakott terület található a közelben, beleértve például Tavuát is, ahol a lakosság száma eléri a 2400 főt. Monuriki festői látványt nyújt fehér homokos partjaival és korallzátonyaival, melyek változatos élővilággal egészülnek ki.

 

Marietta-szigetek, Mexikó   

                 

A Mexikó fennhatósága alatt található Marietta nevű szigetcsoport népszerű turistacélpontnak számít változatos, érintetlen víz alatti világának köszönhetően, melyet ma a mexikói kormány nagy erőkkel védelmez. Bár a szigetek számtalan természeti csodát rejtenek, manapság leginkább mégis a Playa Del Amor nevű lenyűgöző Rejtett strand miatt keresik fel az utazók. Állítólag a lyuk, amely felfedte a különleges eldugott tengerpartot, egy szándékos bombázási kísérlet eredményeként született. A korai 1900-as években ugyanis a mexikói kormány katonai gépek, szerkezetek tesztelésére használta a területet, és így fedezték fel azt az eldugott kis édenkert, mely kutatások szerint több ezer évvel ezelőtt alakult ki vulkanikus tevékenységek következtében. A népszerű strand egy szűk alagúton keresztül közelíthető meg, dagály idején pedig kizárólag tapasztalt búvárok tudnak bejutni a nem mindennapi oázisba.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2021. december
címkék:
Szigetek | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.