"Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb kutatási kérdése, hogy hogyan hat a táplálkozás mentális egészségünkre. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Étrendben rejlő lelki egyensúly

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb kutatási kérdése, hogy hogyan hat a táplálkozás mentális egészségünkre.

Régóta köztudott, hogy táplálkozásunk jelentősen meghatározza fizikai állapotunkat, illetve egészségünket. Kutatások ezrei születtek a témában, és valószínűleg már mindannyian találkoztunk azzal az elcsépeltnek tűnő, mégis fontos megjegyzéssel, mely szerint „a kiegyensúlyozott, sokszínű étkezés az egyik leghatékonyabb fegyver a betegségek és az elhízás elleni harcban”. Ám idő közben a kutatókat a táplálkozás egy másik aspektusa is komolyan foglalkoztatni kezdte: arra szerettek volna rájönni, hogy van-e összefüggés, és ha igen, milyen kapcsolat áll fenn az étkezés és a hangulati változások között. Így született meg tulajdonképpen a táplálkozási pszichiátria ma virágzó területe, amely elsősorban azzal foglalkozik, hogy a táplálékokat és étrend-kiegészítőket hogyan lehetne (vagy egyáltalán lehet-e) eredményesen használni a mentális betegségek, különösen a depresszió kezelésére. 

 

Bár az említett felvetéssel kapcsolatban egyelőre még sok a megválaszolatlan kérdés, a szakemberek szerint az kétségtelen, hogy a táplálkozási pszichiátria fontos szerepet játszik majd a jövőben a depresszió megelőzésében és a már meglévő tünetek mérséklésében.

„A táplálkozás és a mentális egészség kapcsolatát vizsgáló kutatások egy viszonylag új területnek számítanak, az első tanulmányok csupán néhány éve jelentek meg – mondta Michael Berk, az ausztráliai Deakin Orvosi Egyetem professzora a Washington Postnak egy 2014-es interjúban, majd hozzátette: – Az eredmények azonban ez idáig meglepően konzisztensnek bizonyultak.”

 

 

A táplálkozás és a depresszió


Felice Jacka, az egyetem táplálkozási pszichiátriára specializálódó Food and Mood nevű központjának vezető professzora, egyben a Nemzetközi Táplálkozási Pszichiátriai Társaság elnöke szerint az elmúlt 20-30 évben étkezéseinkben végbement változások több szempontból is negatívan befolyásolták az egészségünket. A magasan feldolgozott, rengeteg hozzáadott zsírt és cukrot tartalmazó ételek előtérbe kerültek a tradicionális, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, sovány, feldolgozatlan húsokban és halban, valamint hüvelyesekben gazdag étrenddel szemben, emiatt köztudottan jelentősen megnőtt az olyan betegségek előfordulása, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és az agyvérzés. Amire azonban a Food and Mental Centre honlapja szerint csak a közelmúltban derül fény, az, hogy egyértelmű kapcsolat áll fenn az étrendünk minősége és az olyan gyakori mentális problémák kialakulásának kockázata között, mint a depresszió, a szorongás, illetve a gyerekkorban jelentkező általános érzelmi zavarok. „Országoktól, kultúráktól és kortól függetlenül igaz az egész világra, hogy míg az egészséges étkezés várhatóan csökkenti, addig az egészségtelen táplálkozás növeli a depresszió kialakulásának kockázatát” – árulta el a professzor.

 

Felice Jackának és csapatának 2017-es kutatása volt az első olyan ellenőrzött vizsgálat, amely közvetlenül azt tesztelte, hogy az étrendünk pozitív irányú megváltoztatásával gyógyítható lehet-e a klinikai depresszió. A vizsgálat során súlyos depressziótól szenvedő felnőtteket osztottak véletlenszerűen két csoportra. Míg az egyik csoport a három hónapig tartó kutatás során társas, érzelmi támogatásban részesült (amely köztudottan komoly segítséget jelenthet a depresszióban szenvedő betegek számára), addig a másik csoport betegeivel egy klinikai dietetikus foglalkozott. A BMC Medicine nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány meglepő eredményről számolt be: azoknál a betegeknél, akik dietetikusi segítséget kaptak, sokkal jelentősebb mértékű állapotjavulást figyeltek meg, mint a társadalmi, érzelmi támogatásban részesülő csoportban. „Ezek az eredmények semmi mással nem magyarázhatók, sem a fizikai aktivitás, sem a testsúly változásával, kizárólag az étrendi változtatásnak, és szigorú diétás szabályok betartásának köszönhetők” – mondta Felice Jacka, aki úgy véli, érdemes lenne a dietétikai tanácsadást is bevezetni a mentálhigiénés csoportokba.

 

A professzor kiemelte, nem azt állítja, hogy az étkezés az egyetlen oka annak, hogy valaki depressziós lesz, vagy hogy a táplálkozás megváltoztatása az egyetlen megoldás a depresszióra. „A depresszió – ahogyan a legtöbb mentális probléma – összetett jelenség, többféle okra és kiindulópontra vezethető vissza. A lényeg azonban az, hogy helyes étkezéssel, illetve testmozgással javíthatunk a helyzeten. Rengeteg kockázati tényező létezik, amely depresszióhoz vezethet, a korai élettraumától kezdve a genetikai adottságokon keresztül egészen a szegénységig; és ezeket a dolgokat rendkívül nehéz megváltoztatni. Ezzel szemben ha tudjuk, hogy az étkezésen és a mozgáson változtathatunk, ami hatással van a mentális egészségünkre is, akkor a pszichoterápia és az antidepresszánsok alkalmazása mellett a megfelelő étrend kialakítása is alapvető kiindulópontja kell hogy legyen a kezelésnek.”

 

A hippocampus és a bélbaktériumok szerepe


A hangulat és a táplálkozás kapcsolatára a kutatóknak többféle magyarázatuk is van. Egyrészt a tanulmányokból az látszik, hogy a táplálkozás megváltoztatása hatással van a hippocampusra, az agy azon részére, amely a tanulásért és a memóriáért felelős, egyúttal pedig fontos szerepe van a hangulat szabályozásában is. A foodandmoodcentre.com.au szerint egy ausztráliai tanulmányból az derült ki, hogy a gyorséttermi ételek valószínűsíthetően csökkentik a hippocampus méretét, továbbá az étkezéseink megváltoztatása hatással lehet a hippocampus működésére is, ezáltal befolyásolva mentális egészségünket.

 

A tudósok úgy gondolják, hogy a bélbaktériumok (vagy ahogyan korábban nevezték, a bélflóra) szintén fontos szerepet játszanak a mentális egészség és a diéta kapcsolatában. „A jelenlegi kutatásaink során kitüntetett figyelmet élvez a bél-mikrobiota, melynek a legújabb orvostudományi felfedezések alapján központi jelentősége van a fizikai egészségi állapotunkban és az immunrendszerünk működésében, továbbá úgy véljük, komoly hatással van az agy egészségére, illetve a viselkedésünkre is” – nyilatkozta Jacka a The Huffington Post Australiának, hozzátéve, hogy természetesen az étrend a legfontosabb tényező a bél mikrobális egyensúlya kapcsán.

 

A Food & Mood Centre kutatói hangsúlyozzák, a rossz táplálkozási szokásoknak, a gyorséttermi ételeknek az a veszélye, hogy a bélflóra megzavarásával gyulladásos folyamatot indíthatnak be a szervezetben, amelyről úgy hiszik, jelentősen megnövelheti a mentális és fizikai problémák kialakulásának esélyét. 


A megfelelő étrend


Felmerül azonban a kérdés: mégis mi számít megfelelő étrendnek? Jacka a Huffington Postnak adott interjújában elmondta, a helyes étkezésnek többféle aspektusa van, ám ha le kell egyszerűsíteni, akkor a legfontosabb szabály: „Lehetőleg ne túl sokat egyél, és főleg növényi táplálékokat fogyassz!”

 

Bár egyelőre több kérdés is válaszra vár, a kutató szerint mára világosan látszik, hogy azok, akik nagy mennyiségben fogyasztanak gyorsételeket, illetve feldolgozott élelmiszereket, nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól. Ám azok testi-lelki egészsége, akik kevés egészséges táplálékot (pl. (zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, halat stb.) vesznek magukhoz, szintén komoly veszélynek van kitéve.

 

„Az egészséges táplálkozást nem kell túlkomplikálni. Sőt a legjobb, ha egyszerűségre törekszünk!” – mondta a szakértő. Jacka a diéták közül a növényi táplálékokban, rostokban, hüvelyesekben, diófélékben, egészséges zsírokban és halban gazdag mediterrán diétát emelte ki, amely kifejezetten jó hatással van az emberi szervezetre.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag a mediterrán diétával lehetne egészségesen táplálkozni, a lényeg, hogy lehetőség szerint kerüljük az erősen feldolgozott élelmiszereket, és inkább színekben gazdag, magas rosttartalmú élelmiszerek széles választéka kerüljön a tányérunkra.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2018. március
címkék:
Táplálkozás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.