"A piarista rend hajdanvolt konyhájában várja vendégeit a belváros magával ragadó bisztrója. Múlt és jelen találkozása a Monk's látványkonyhájában."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Különleges gasztroélmény Budapest szívében

A piarista rend hajdanvolt konyhájában várja vendégeit a belváros magával ragadó bisztrója. Múlt és jelen találkozása a Monk's látványkonyhájában.

AMonk’s Bistrot elegáns teraszán ülünk, és miközben várjuk gondosan kiválasztott ételsorunkat, a Duna felé emeljük tekintetünket. A távolban a zöldbe burkolódzott Gellérthegy magasodik, előtte az Erzsébet-híd hófehér pillérei tűnnek fel, és a felújított Belvárosi plébániatemplom közelében, hűs fák árnyékában kortyoljuk limonádénkat a nyári melegben. Akár azon is gondolkodhatunk, hogy a kellemes környezetben elköltött ebéd után a Váci utcában sétálgassunk, vagy inkább menjünk-e fel a templom barokk tornyaiba, a nemrég átadott kilátópontjaihoz. Onnan ugyanis mesés a panoráma a Citadellára és a Szabadság-szoborra, a dunai hidakra a Budai Várra, a pesti oldalon a Petőfi térre és a Piarista-épülettömbre is.

Itt ebben a tömbben, a Piarista-közben, az árkádok alatt 2015 tavaszán nyílt meg a Monk’s, mely a nevében hordozza, hol is vagyunk, és milyen konyha vár ránk, ha engedünk a pincérek kedves invitálásának. A piarista rend szerzeteseinek egykori konyhájában alakították ki a kétteraszos éttermet, melynek tervezésekor az volt a cél, hogy a dizájn és a funkcionalitás harmonikusan fűzze egybe a múltat a jelennel. Az étteremhez tartozó két terasz egyike a Március 15-e térre néz – itt ülünk mi is – a másik tőlünk derékszögben, a Piarista-köz árkádja alatt húzódik. A külső és belső terek több mint hetven személy befogadására alkalmasak, ideálisak üzleti ebédekre, családi, baráti összejövetelekre, nyári estéken romantikus vacsorákra.

A belső térben a nyitott konyhaszigetben dolgozik a séf szakácskollégáival, akiknek minden mozdulatát láthatják a két- és négyszemélyes asztaloknál ülő vendégek. Mai világunkban az élmény mellett talán a bizalom jele is látni, milyen makulátlan tisztaságban végzik munkájukat, milyen nyersanyagokból készítik az asztalunkra kerülő ételeket. S egyben milyen gondossággal és szenvedéllyel.

 

A Monk's filozófiája, hogy igazi élménnyé tegye az evést; a legkiválóbb minőségű, friss nyersanyagokat kreatív módon használva, szemünk láttára készítik el ételeinket. Frissesség, újszerű, de harmonikus ízek, vonzó tálalás jellemzik ezt a modern bisztrókonyhát. mely különböző régiók alapanyagait, fűszereit ötvözve a fúziós konyha elveit követi. „Bisztronómia”. Így nevezi stílusukat Piróth Zoltán séf, aki hangsúlyozza: „Mindebbe

MAGAS SZÍNVONAL, MEGBÍZHATÓAN
A Tripadvisor nyitásuk óta minden évben odaítélte a Monk’s-nak a Certificate of Excellence minősítést. A Magyar Konyha pedig 2018-ban és 2019-ben is a Top10 10 legjobb bisztrója közé választotta a vendéglátóhelyet.
próbálunk belecsempészni egy kis magyarosságot is, magyar alapanyagokkal. Ilyen például a mangalica, amit közvetlenül egy régi, megbízható tenyésztőtől szerzünk be.” Újabban került étlapjukra a gulyásleves és a túrógombóc. „A nagy klasszikusokkal a hagyományos ételeket kedvelőket is próbáljuk megörvendeztetni.”  De bátran ajánlja a Monk’s tatárbeefsteakét is: „Nem a klasszikus, mustáros, hanem franciásabb módon készítjük el: kapribogyót teszünk hozzá, sous-vide-os tojássárgakrémmel díszítjük, és nagyon finom, kicsit füstös kápiapaprikából készült krémmel tesszük még ízletesebbé és látványosabbá.” A vendégek nagy kedvence, mint mondja.

Hétköznaponként, 12 és 15 óra között, háromfogásos ebédmenüt kínálnak kedvező, 2500 forintos áron. Ez kitűnő ár-érték arány – állapíthatják meg a vendégek éppúgy, mind a szakmabeliek. Az étlapon az ételnevek mellett az árakat 2 ezer és 6 ezer forint között olvashatjuk, így az is tud választani, aki megnézi, mennyit költ egy étkezésére, és az is, aki kevésbé. De a séftől tudjuk: mindegyik garantáltan finom, és az általunk kóstoltak alapján ebben mi is biztosak vagyunk.

A turistaövezetben lévő Monk’s Bistrot 2020 tavaszán a vendéglátóhelyek közül az elsők között zárt be, hogy megóvják a vendégek és a kollégák egészségét. Korábban a vendégforgalmuk 85 százalékát tették ki a turisták, ám erre most jó ideig nem lehet számítani. Amikor július elején újra megnyitottak, vezetői tudták: elsősorban a magyar törzsközönségüket kell visszacsábítani a teraszokra, és megpróbálni új vendégeket megnyerni.

 

Az újranyitás a Monk’s életében egyszerre jelent bátorságot és büszkeséget. Bátorságot, mivel sok étterem ki sem nyitott, vagy a nyári nyitást követően augusztusban egy időre ismét lehúzza a rolót, ám a Monk’s ezt nem teszi. Büszkeséget, hiszen ez egyben azt is jelenti, hogy a kényszerpihenő alatt sikerült átgondolniuk a jövőbeli irányvonalat, megtartaniuk munkatársaikat, akik örömmel vették fel ismét a munkát. Az étterem irányítói arra is büszkék, hogy a vendégek értékelése alapján a Tripadvisor nyitásuk óta minden évben odaítélte a Monk’s-nak a Certificate of Excellence minősítést. A Magyar Konyha pedig 2018-ban és 2019-ben is a Top10 10 legjobb bisztrója közé választotta a vendéglátóhelyet.

A Monk’s Bistrot idén ünnepli nyitása ötödik évfordulóját, ami nagy szó, mert Magyarországon a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások 60 százaléka nem éri meg ezt a kort. A tavasszal elmaradt ünneplést ősszel pótolják majd: egyebek mellett kedvezményekkel, hűségkártya bevezetésével, nyereményjátékkal. Ennyi mindent tudhattunk meg a teraszon, miközben elfogyasztottunk egy ízletes háromfogásos déli menüt: almával, korianderrel és zellerrel készült hideg leves volt a nyitány, főfogásként brassói jött, végül citrom tart zárta a sort.

 

Csettintve és jóllakottan már csak az volt a kérdés, hogy az ebédet követően a Váci utca felé vegyük az irányt, vagy fel a templomtoronyba, a kilátóba.

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2020. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.