"A mobiltelefon társunk a mindennapokban, amely azon túl, hogy folyamatosan velünk van, egészségünket is képes szolgálni."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Hihetetlen, mire nem jó egy telefon!

A mobiltelefon társunk a mindennapokban, amely azon túl, hogy folyamatosan velünk van, egészségünket is képes szolgálni.

Az okostelefonok megjelenésével már mindenki számára adott a lehetőség, hogy készülékét letölthető alkalmazásokkal saját igényei szerint személyre szabhassa. A kommunikációt megkönnyítő funkciókon túl az okostelefonok egyéb dolgokban is képesek az igényeinket kiszolgálni, többek között funkcióik az egészségünk megőrzésében játszhatnak közvetett szerepet.

 

Az edzések segítője

 

Senkinek sem kell profi sportolónak lennie ahhoz, hogy kiaknázhassa a készülékében rejlő lehetőségeket, amelyek a rendszeres testmozgás alkalmával nyújthatnak jelentős segítséget. Az okostelefonok alkalmazásboltjaiban számos hasznos program található, amelyek remek segédeszköznek bizonyulnak egyes sporttevékenységek közben. A lehetőségek folyamatosan bővülnek, hiszen a fejlesztőknek is érdekük, hogy minden célcsoport számára alkalmazásokat kínálhassanak.

A napi testedzésekhez rengeteg program ajánl segítséget. A megfelelő alkalmazásokkal edzésterveket állíthatunk össze, amelyeket néhány adatunk (nemünk, életkorunk, súlyunk) megadása után személyre szabott verzióban is megtekinthetünk. Ezáltal számos, a lakásban is elvégezhető gyakorlat közül lehet választani. Azoknak viszont, akik előnyben részesítik a friss levegőn végzett sporttevékenységet, további lehetőségek állnak rendelkezésükre. Az okostelefonok GPS-képességét is kihasználó alkalmazások hasznos segítőtársai lehetnek a természetben túrázóknak, futóknak, kerékpárosoknak és szinte minden helyzetváltoztatásra épülő mozgás kedvelőjének. Elegendő az edzés megkezdése előtt a megfelelő alkalmazást elindítva kérni nyomvonalunk rögzítését, és később részletes statisztikai adatokhoz férhetünk hozzá az adott tevékenységünkről. Értesülhetünk a mozgással töltött idő hosszáról, a megtett távolságról, útvonalról, sőt akár a bejárt útvonal tengerszint fölötti magasságairól is (hegyi túra esetén ez hasznos adat lehet). Megállapíthatjuk átlagsebességünket, s hogy mikor és meddig tartottunk pihenőt. A jövőben akár ezeknek az adatoknak a segítségével is eredményesebb edzéstervet alakíthatunk ki. Nem árt viszont figyelni arra, hogy bármennyire „okos” is a telefonunk, az eszköz számára is korlátozott mennyiségben érhetők el az erőforrások, így meg kell említeni a jelenlegi okostelefon-generáció leggyengébb pontját: a viszonylag rövid működési időt. A helymeghatározásra kihegyezett, a készülék GPS-chipjét intenzíven használó alkalmazások ugyanis eléggé energiaigényesek, így nem árt, ha teljesen feltöltött akkumulátorral indulunk útnak. Aki többet szeretne kihozni a készülékéből, mint a GPS-használattal várhatóan kalkulálható 4-6 óra, akkor akár pótakkumulátort is vihet magával.

 

Arról se feledkezzünk meg, hogy az alkalmazások többségébe remek közösségi funkciókat integráltak, így akár családtagjaink, barátaink, ismerőseink eredményeit is nyomon követhetjük, amelyek ismerete jelentős motivációt jelenthet. Lehetőségünk van továbbá a megtett útvonalainkról tapasztalatokat megosztani másokkal, és a közösség által feltöltött tartalmak között is böngészhetünk: megtekinthetjük a hozzánk közel eső sportolási útvonalakat, s ha kedvünk tartja, ki is próbálhatjuk őket.

 

Diagnosztikai segítség

 

Az eddigiek azt mutatták be, miként képesek az okostelefonok hozzájárulni a testi és lelki egyensúlyt elősegítő napi testmozgás megkönnyítéshez. A lehetőségek viszont korántsem érnek véget az ilyen jellegű alkalmazások telepítésével. Programok sora kínálkozik, amelyekkel egészségügyi állapotunkat felügyelhetjük.

Naptáralkalmazások segítségével feljegyezhetjük a közérzetünket befolyásoló tüneteinket, amelyeket aztán bármikor megtekinthetünk, sőt orvosunknak is megmutathatunk. Amennyiben a program periodikusságot fedez fel tüneteink jelentkezésében, egy idő után képes lesz akár napokkal előre megjósolni a várható közérzetünket, amely nőgyógyászati naptáralkalmazás esetén nagyon hasznos lehet. Lehetőségünk van továbbá olyan programokat is elérni, amelyek a kórházi laborleletekben szerepelő orvosi kifejezéseket és értékeket magyarázzák el, így segítve a leletek megértését.

 

Léteznek elsősegélynyújtásra oktató alkalmazások is, sőt már olyanok is megjelentek, amelyek a felhasználó okostelefonjára telepítve akkor nyújthatnak hatékony segítséget, amikor a telefon tulajdonosát éri baleset. Ezek az alkalmazások a telefon felhasználói felületébe figyelemfelkeltő és könnyen elérhető módon épülnek be, így könnyen elérhetővé teszik a tulajdonos által közzétett közeli hozzátartozók, orvosok telefonszámát, azt, hogy esetleg mire allergiás, milyen kezelés alatt áll. Az ilyen alkalmazások felületéről könnyen tárcsázhatók a mentők, a tűzoltók és a rendőrség, továbbá a közeli kórházak, orvosok, gyógyszertárak címe is megtudható. Természetesen ezek az alkalmazások, ahogyan erre fel is hívják a felhasználók figyelmét, kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgálnak, a pontos diagnózisok megállítását minden esetben szakemberre kell bízni.

 

Profi segítség

 

Az okostelefonokban rejlő lehetőségeket már az orvosi műszereket gyártó vállalatok is felismerték. Egyes gyártók vérnyomás- és vércukorszintmérő eszközei már képesek a M2M kommunikációra. Az M2M kommunikáció a machine-to-machine, gép és gép közötti kommunikációt jelenti, ebben az esetben az orvosi eszközök és az okostelefonok, számítógépek közti adatkommunikációt. Az M2M-képes vérnyomás- és vércukorszintmérő berendezések a mért adatokat továbbítani tudják a felhasználó okostelefonjára és számítógépére, amelyeken ezek az adatok a továbbiakban is könnyen tárolhatók, különféle nézetekben megtekinthetők. Az ilyen eszközök használata során több felhasználói profil is beállítható, így egy háztartáson belül akár többen is kihasználhatják a pluszlehetőségeket, amelyeket ezek a műszerek kínálnak.

Mindennapos felügyeletre szoruló betegek számára is hasznos lehet a rendszer, hiszen a továbbított adatok a felhasználó hozzájárulásával bármilyen internetes felületen, akár okostelefonról is könnyen megtekinthetők. Ennek a lehetőségnek a segítségével mindig naprakész információkkal rendelkezhetünk szeretteink egészségügyi állapotáról, akár olyan esetben is, ha nem egy háztartásban élünk velük. A másik pozitívuma a rendszernek, hogy az így megszerzett adatokat szükség esetén könnyen megmutathatjuk az orvosoknak is. Ha lehetőségünk van rá, akár a szakemberek számára is hozzáférhetőséget biztosíthatunk a műszereink által mért adatokhoz, így ők is könnyen hozzáférhetnek, időponttól függetlenül, a legfrissebb információkhoz.

 

Mint látjuk, a mobilkommunikáció folyamatos fejlődése az orvosi műszerek gyártói számára is kínál új, meghódításra váró területeket. Az ismertetett lehetőségek a jövőben várhatóan további funkciókkal bővülnek, majd egyre szélesebb körben is elterjedhetnek, így bárki élvezheti előnyeiket. Amennyiben lehetőségünk adódik, érdemes szétnézni okostelefonunk alkalmazásboltjában is, ahol rengeteg hasznos, sok esetben ráadásul ingyenes alkalmazásokra bukkanhatunk, amelyek egészségünk sikeres megőrzését szolgálhatják szolgáltatásaikkal.

Molnár Dániel Molnár Dániel cikke 2022. május
címkék:
Egészség | Sport | Technika
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.