"Az ökopszichológusok és a természetgyógyászok szerint mi tehetünk róla, hogy nem szeretjük. Pedig nem is olyan nehéz, mint gondolnánk."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Barátunk, a tél

Az ökopszichológusok és a természetgyógyászok szerint mi tehetünk róla, hogy nem szeretjük. Pedig nem is olyan nehéz, mint gondolnánk.

Játszi könnyedséggel képesek lennénk hosszú listát gyártani arról, miért jobb a tavasz és a nyár a télnél, ugyanakkor a leghidegebb évszak javára semmit sem tudunk írni. Mindez a XXI. század elbizakodott emberének türelmetlenségéről árulkodik, akit a reklámok arra tanítanak, hogy minden probléma megoldható, és semmiféle kellemetlenséget nem kell eltűrnie – állítják az ember és a természet összekapcsolódását kutató új tudományág, az ökopszichológia képviselői. Aki azt hiszi, uralma alá hajthatja a természetet, és nagyon rosszul tűri, ha olyasmivel találkozik, amit nem tud kontrollálni. 

 

 

Holott az időjárás és az évszakok változása tipikusan ilyen dolog. És hiába dühöngünk vagy próbálunk meg elmenekülni előle, nem tudunk változtatni rajta, nekünk kell alkalmazkodnunk. Éppen ezért sokkal jobban járnánk, ha inkább megpróbálnánk elfogadni, netalán megszeretni az évnek ezt a legkevésbé népszerű időszakát és mindazt, ami vele jár.

 

 

24 óra 24 fokban

 

Nagyjából ugyanezt mondják a természetgyógyászok, akik szerint nem a hideg, a hó, a köd, a lelkesen szaporodó baktériumok és vírusok a hibásak, ha ki sem látszunk a náthából, hanem a saját legyengült immunrendszerünk.

MÁR A TÉL SEM A RÉGI
A gazdag ember ma már nem arról ismerszik meg, hogy drága bundákban jár, hanem arról, hogy egyáltalán nincs télikabátja.
Nem csoda, hogy egyből megadjuk magunkat az első kisebb járványnak, mikor a napjainkat jórészt olyan szobákban töltjük, ahol a hőmérséklet állandóan kellemes 22-24 fokos, és igyekszünk minél ritkábban kimerészkedni a hóba.

Az igazi gazdag ember ma már nem arról ismerszik meg, hogy telente drága bundákban jár, hanem arról, hogy egyáltalán nincs télikabátja. Minek is lenne, amikor reggelente a meleg lakásból indul el a fűtött garázsba, ott beül a gyorsan átmelegedő autóba, majd a munkahelyén behajt a fűtött garázsba, és felliftezik a klimatizált irodába: gyakorlatilag az egész napját úgy tölti, hogy ki sem kell tennie a lábát a hideg utcára.

 

Ez talán ma még extrém esetnek számít, de az tény, hogy a mi szélességi körünkön átlagosan évi 220 napon át fűtünk, és a temperált helyiségek miatt lényegesen romlik szervezetünk reakcióképessége. Elődeink nem ismerték az olaj-, elektromos vagy gázfűtést, ezért edzettebbek voltak nálunk, mi viszont mind kevésbé számíthatunk alkalmazkodóképességünkre, amely a változó hideg és meleg ingerek elviseléséhez szükséges.

 

Az éghajlatot azonban nem tudjuk egyetlen gombnyomással megváltoztatni, a kórokozókat sem tudjuk mind kiirtani, és nem járhatunk reggeltől estig arcmaszkban akkor sem, ha stílusos Burberry-kockák díszítik. Tanácsosabb tehát az ellenállóképességünket hatékonyabbá tenni. Az immunerősítés manapság amúgy is legalább annyira divatos program, mint a méregtelenítés vagy a lúgosítás, és szerencsére számtalan, kimondottan a kellemes kategóriába sorolható módszere létezik. A spa- és wellnessélmények igazi értéke az ellazulás és a stresszoldás, ami bizonyítottan segít megőrizni az egészségünket is.

Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2013. december
címkék:
Egészség | Lélek | Tudomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.