"Ezeket a helyeket Velence szépségéhez hasonlítják, rejtélyes kanyarulataiknak köszönhetően igazán különleges látványt nyújtanak!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A Föld legszebb csatornái

Ezeket a helyeket Velence szépségéhez hasonlítják, rejtélyes kanyarulataiknak köszönhetően igazán különleges látványt nyújtanak!

Van valami izgalmas és varázslatos a városi vízi utakban, különösen akkor, ha szervesen hozzátartoznak a mindennapi élethez. Velence a legjobb példa a csatornák szépségére. Függetlenül attól, hogy a látogatók gondolán járják be a környéket, vagy éppen modern vízitaxit választanak, az utazás a történelmi tájakon olyan élményt nyújthat, amelyet valószínűleg sosem felejtünk el.

 

Kerala-holtág és Alappuzha


Az indiai „Kelet Velencéjét”, Alappuzhát csatornák hálózata szövi át. Az ősi város a híres keralai lagúnarendszerrel áll összeköttetésben, amelynek felfedezéséhez a látogatók lakóhajót is bérelhetnek. A holtág több mint 1500 kilométer hosszan nyúlik végig a tengerpart mentén, a helyiek közül sokan használják közlekedésre, de a hajóforgalom legnagyobb része a turizmushoz kapcsolható.

 

 

A buja trópusi táj és a város furcsa hangulata teszi olyan különlegessé a csatornahajókázást. Több tucat természetes folyó, jó néhány tó és emberi kéz által épített csatorna van errefelé, tökéletes kikapcsolódást nyújtva azoknak a turistáknak, akik az indiai városok nyüzsgése után az ország nyugodtabb arcára is kíváncsiak. A térségben évente megrendezik a híres kígyóhajók versenyét, amely a Nehru-trófeáért folyik. A versenyt az augusztus végi Onam fesztivál keretében rendezik meg, megünnepelve a déli állam gazdag kulturális örökségét.

 

 

Bangkok  


A korábban Bangkokot behálózó csatornáknak mára csak töredéke maradt meg, ezeket többségében földművesek és halászok használják napról napra. A klong, avagy csatorna az utca szerepét tölti be. A Csaophraja folyó mocsaras partján épült Bangkok igazi kihívást jelent a mérnökök és városépítők számára, sokak szerint ugyanis itt található a világ legrosszabb agyagos talaja. Aki ide látogat, annak legcélszerűbb a várost hajóval felfedeznie, így elkerülheti a Bangkokot jellemző forgalmi dugót. A Csaophraja folyón haladva megcsodálhatjuk a város építészeti sokszínűségét, felhőkarcolókkal és a part menti cölöpökre épült teakfa házakkal. Mindenképpen érdemes ellátogatni az egyik úszópiacra, a Damnoen Saduak például valódi látványosságnak számít. Itt betekintést nyerhetünk a helyi lakosok mindennapjaiba. Reggelente több száz csónak indul útnak, a bennük ülő kereskedők pedig friss zöldség- és gyümölcsportékájukat kínálják a vásárlóknak.

 

 

Giethoorn


Hollandia nagy része csatornák hálózata, így nehezen lehet kiemelni közülük egyet. A legszebbek talán mégis az ország keleti részén, Giethoornnál találhatók. Itt a táj szinte mesekönyvbe illő, a jellegzetes holland családi házak kis szigeteken ülnek, s csak hajóval, vagy festői fahidakon átkelve lehet megközelíteni őket. A csatornák egy sor sekély tóhoz csatlakoznak, így a környéket hajóval is be lehet járni, de kerékpárral, vagy egyszerűen séta közben is élvezhetjük a kerteket és a szép nyugodt környezetet. Giethoornban talán az a legvonzóbb, hogy teljesen járműmentes, bár kerékpárforgalom van, motorizált közlekedés gyakorlatilag nem létezik. Így tökéletes úti cél azok számára, akik szeretnének egy időre a személyautók előtti világba visszacsöppeni.

 

 

Bruges csatornái


Bruges az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori európai város, Belgium egyik legkedveltebb turistacélpontja. A középkorban a Reie folyó csatornahálózattá vált, mely lehetővé tette a kereskedők számára, hogy az árut könnyen a vízi piacra szállíthassák. Manapság a hajóút a legegyszerűbb módja annak, hogy felfedezzük Bruges legszebb helyeit. A csatornák mentén található időtlen szépségű városrészek és épületek különleges „vissza az időben” érzést keltenek. A gótikus stílusú városközpontban újra átélhetjük, miként éltek itt évszázadokkal korábban a művészek. A történelmi városközpont az UNESCO Világörökségének része, az épségben megőrzött középkori épületeknek köszönhetően. A legismertebb közülük a több mint 83 méter magas harangtorony, amelyen 366 lépcsőfokot kell megmásznunk, hogy felérjünk a tetejére.

 

 

Annecy

 

A Thiou folyó kékeszöld vizének varázsa azonnal Velencét juttatja annak eszébe, aki a partján sétálgat. Ez a folyó komoly gazdasági szerepet játszott már a középkorban is, rendszeres vízhozamának köszönhetően, mely lehetővé tette a vízi energia felhasználását a régióban. Érdekessége még a városnak a Palais de I’Isle épülete, amely Thiou folyó kis szigetén áll, és az idők folyamán volt már lakhely, bíróság és börtön is, jelenleg pedig múzeumként működik. 

 

La femme La femme cikke 2014. február
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.