"Kolónia a Marson, repülő autók, robotok. Általában ilyeneket sorolunk fel, ha valaki a jövőről kérdez bennünket. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Pénz a bőrünk alatt

Kolónia a Marson, repülő autók, robotok. Általában ilyeneket sorolunk fel, ha valaki a jövőről kérdez bennünket.

Arról már nincs ilyen pontos víziónk, hogy mivel és hogyan fogunk fizetni, vagy miként fialtatjuk majd a pénzünket száz év múlva. Ez azért is furcsa, mert a közvélekedés szerint mostanság a pénz irányítja a világot. Miért lenne ez másképpen a jövőben?

 

Ahogyan az autóipart és a szállítmányozást az önvezető autó, a mezőgazdaságot a génmódosítás, az ipart a robotika, úgy fogja alapjaiban megváltoztatni a pénzügyi világot az úgynevezett blockchain technológia. A módszer lényege, hogy a pénzügyi műveleteket egymástól független és egyenrangú számítógépek végzik egymás között. Magyarán nem lesz szükség bankokra. Ha pedig nem lesz szükség bankokra, akkor minek fizetnénk egyetlen fillért is a pénzügyi szolgáltatásokért, minek veszkődnénk bankszámlaszámokkal, bankkártyák PIN-kódjával, belépési jelszavakkal? Egy kattintás a közösségi oldalon az

PÉNZ
A pénzügyi műveleteket számítógépek végzik majd egymás között, nem lesz szükség bankokra.
ismerősünk képére vagy egy honlapon a kiszemelt termékre, majd beírjuk az utalni kívánt összeget, megnyomjuk az OK gombot, és készen is vagyunk. Gyors, egyszerű és nem utolsósorban olcsó megoldás.

 

 

A pénz nem vész el…
PÉNZ
Már létezik a virtuális pénz, a bitcoin. Ha ezzel fizetünk, nincs szükségünk személyes vagy banki azonosítóra.


Ám az új pénzkezelési módszerhez új fizetőeszköz is járul. Aligha elképzelhető ugyanis,
hogy fennmarad a jelenlegi tucatnyi különféle devizán alapuló fizetési rendszer. Vegyünk egy hétköznapi helyzetet. Nyaralni megyünk. A forintban megkapott fizetésünket át kell váltani, mondjuk, euróra. Ezt bankban vagy pénzváltónál tesszük meg, az átváltásért pedig komoly felárat fizetünk. (Ennél csak egy fokkal egyszerűbb, ha bankkártyával fizetünk, mert ott a bank intézi az átváltást, az ezért fizetett felárat azonban nem ússzuk meg.) Nem lenne egyszerűbb és olcsóbb, ha mindenki ugyanabban a pusztán elektronikus jelként létező pénznemben fizetne? Akkor nem kellene számolgatni például az átváltási árfolyamokat. Nos, a virtuális pénz már létezik: bitcoin a neve. Ha ezzel fizetünk, semmiféle személyes és banki adatra nincsen szükségünk.

 

Sokak szerint éppen ez a hátránya is, mert a teljes névtelenség lehetőséget ad a visszaélésekre is. Ha a blockchain technológia és a virtuális pénz elterjed, akkor pénztárcára sem lesz szükségünk. Eltűnnek a bankjegyek és valószínűleg a plasztik bankkártya is. Minden, amit ma egy pénztárca rejt, beköltözik egy számítógép csipjébe. Hogy hol lesz ez a csip, azt ma még nem lehet megmondani. Az biztos, hogy a következő néhány évben az okostelefonunkkal tudunk majd fizetni. Az ezt lehetővé tevő NFC technológia már tesztelés alatt áll Magyarországon is. A fejlődés következő lépcsőjét csak sejteni lehet. A viselhető számítástechnikai eszközök elterjedésével elképzelhető, hogy az összes személyes és pénzügyi adatunkat tartalmazó csipet a bőrünk alá ültetik, a rajta lévő adatokat pedig, mondjuk, egy, csak a tulajdonosa által működtethető okosszemüveg segítségével hívhatjuk elő.

 

Írásunk folytatása a La femme Jövőnk című különszámában olvasható! 

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2015. november
címkék:
Üzlet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.