"Az ünnepek elmúlásával kezdetét veszi a báli, farsangi szezon. Mitől olyan varázslatosak ezek a társasági események?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Báli hangulatban

Az ünnepek elmúlásával kezdetét veszi a báli, farsangi szezon. Mitől olyan varázslatosak ezek a társasági események?

Túl vagyunk az ünnepeken, koccintottunk az újévre, a bejgli is elfogyott, sőt már a vízkereszten is átestünk: kezdődhet hát a báli, illetve a farsangi szezon. A 21. század Magyarországán persze a lakosság igen elenyésző részének van szerencséje átérezni egy igazi nosztalgikus, klasszikus bál hangulatát, hiszen az ilyen típusú társasági események manapság már ritkaságszámba mennek, és a vendéglistára bizony nem könnyű felkerülni. Mégis, a báli szezon eljövetelének puszta tudata segít abban, hogy becsempésszünk némi csillogást a szürke és sokszor sivár téli mindennapokba. Bár a mesékből ismert üvegcipellő vagy tökhintó nem feltétlenül tartozik a bálok hagyományos kiegészítői közé, egy káprázatos, földig érő estélyi ruha a hozzáillő mesésen tűsarkú cipővel és némi keringővel minden bizonnyal képes megmozgatni a hölgyek fantáziáját. Lássuk, miképpen is alakult a bálozás története.

 

 

Akkor…

 

A báli, illetve farsangi szezon hagyományosan vízkereszttől, vagyis január 6-tól hamvazószerdáig, azaz a húsvétot megelőző 40. napig tart, bár manapság ez olykor kitolódik. Őseink ösztönösen érezték, hogy az év mely szakára milyen hagyományokat érdemes időzíteni, nincs ez másként a báli szezonnal sem: tél van, a karácsonyi fényeknek már régen leáldozott, a nappalok rövidek, az éjszakák hosszúak, a világon hideg, szürkeség és melankólia lesz úrrá. Egy ilyen búskomor időszakba a flancos, táncolós, kiöltözős, csillogós társasági események elhozzák a vidámság és önfeledtség óráit. A tél végi önfeledt mulatozás, mely ókori előzményekre, bacchanáliákra megy vissza, egyben a közelgő tavasz eljövetelének, illetve a tél fölött aratott győzelmének is szól. Beöltözős farsangi bálokat már Mátyás uralkodása alatt is szerveztek szerte Európában, de hagyományos bálokat korábban, már az 1300-as évek végétől is tartottak. Az igazi fellendülés XIV. Lajos Franciaországában indult meg, később a bécsi udvarban is ráéreztek a dolog ízére. A bálozás divatja nem sokkal később Pesten és Budán is elterjedt, bár ezek többnyire zártkörű, egy-egy bizonyos társadalmi rétegnek, esetleg szakma képviselőinek szóló események voltak. Ahogyan minden másban, a bálozásban is komoly visszaesést hozott az első világháború, komolyabb fellendülés az elmúlt pár évtizedben következett be.

 

…és most

 

Bár a manapság folyamatosan sokasodó modern szórakozóhelyek forgatagában azt gondolhatnánk, hogy a bálozás kiváltsága már csupán romantikus regények hősnőinek jut osztályrészül, mégis azt tapasztalni, hogy a bálozás divatja újra virágkorát éli. Az ilyen típusú elegáns rendezvények általában zártkörűek, és legtöbbször valamilyen vállalati eseményhez, esetleg szakmához (pl. újságírók, jogászok bálja) köthetők. A dresscode hagyományőrzőnek mondható, hiszen uraknak általában sötét öltöny, szmoking az előírás, míg a hölgyeknek hosszú (estélyi) ruha dukál – bár egyes bálokon a női nem képviselői már bűntudat nélkül viselhetnek koktélruhát is. A báli etikett igen szigorú, és egyaránt vonatkozik a megérkezésre, a kapcsolatteremtésre, a táncra való felkérésre, illetve az étkezésre. A bálok forgatagából érdemes kiemelni a tekintélyes múltra visszatekintő Budapesti Operabált, amely az egyik legnagyobb presztízsű társasági esemény hazánkban. Magyarországon operabált először 1886-ban rendeztek. Utóbbit számos hasonló rendezvény követte, bár ezek még kezdetlegesnek tekinthetők. Hagyományos, a bécsi mintát követő operabált először a két világháború között rendeztek. Mai formájában, a szervezők szavajárásával élve „közadakozási céllal” 1996 óta, évente rendezik meg a Budapesti Operabált.

 

Nemzetközi vizeken evezve érdemes még egy rövid kitérőt tennünk a velencei karnevál forgatagába, hiszen ez a báli szezon egyik legjelentősebb eseménye (világviszonylatban). A velencei karnevál igazi életigenlő rendezvény, amelyet általában a báli szezon végén rendeznek meg. A nagy múltú esemény leginkább egy monumentális utcai színházhoz hasonlítható: a színpadul szolgáló Velence főterét ellepik a pazar kosztümökben és álarcokban pompázó járókelők, akiket a lakosok a házak ablakaiból csodálnak meg. Ebben a pár napban tényleg „színház az egész világ”. 

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2016. január
címkék:
Hagyomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.