"Francis Ford Coppola három Oscar-díjjal jutalmazott kultuszfilmjét március 10-től vetítik hazai filmszínházak, digitálisan felújítva. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Újra mozivásznon A Keresztapa!

Francis Ford Coppola három Oscar-díjjal jutalmazott kultuszfilmjét március 10-től vetítik hazai filmszínházak, digitálisan felújítva.

A Keresztapa (The Godfather) című, Mario Puzo azonos című regényéből készült világhírű filmdrámát 1972-ben mutatták be Francis Ford Coppola rendezésében, Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall és James Caan főszereplésével. A film Coppola Keresztapa-trilógiájának első része. A szervezett alvilág megszámlálhatatlanul sok filmnek szolgált alapötletéül, azonban A Keresztapa  vitathatatlanul ezek legfontosabbika. A film kesernyés világát Gordon Willis operatőr képei keltik életre. A megdöbbentő érzékkel megválasztott színek, fények és kamerabeállítások egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a történetnek. Ehhez a világhoz legalább ennyire hozzátartozik a népszerű olasz zeneszerző, Nino Rota legendássá vált zenéje, aki remek főcímzenét komponált a filmhez „Speak Softly Love” címmel.

 

 

A Keresztapát leginkább az különbözteti meg a többi hasonló témájú alkotástól, hogy hiányoznak belőle a pólusok és a sztereotípiák. Coppola mozijában nincsenek kimondottan pozitív szereplők, főszereplőit pusztán az választja el a film „negatív” hőseitől, hogy egy másik család tagjai, de módszereik és gondolkodásmódjuk megegyezik.

 

A filmet az Amerikai Filmakadémia az 1972-es év legjobb filmjének járó Oscar®-díjjal tüntette ki. Coppola a legjobb rendezés díja mellett Mario Puzóval közösen a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

 

Történet

 

Ahogy az olasz maffia konzervatív, szigorúan patriarchális hierarchiájában, úgy a filmben is a családfő áll a középpontban. Ő a keresztapa, aki totális hatalommal rendelkezik a New York-i olasz közösség hozzá tartozó része felett: semmi nem történhet a tudta és beleegyezése nélkül. Az amerikai társadalomból kiábrándult, hagyományaira büszke olasz közösség egyedül rajta keresztül képes érdekei érvényesítésére, amiért cserébe a Don megkérdőjelezhetetlen hűséget követel meg tőlük. Brando a Corleonecsalád fejének szerepében maga a megtestesült hatalom. Legendássá vált halk, nehézkes beszédét soha, senki egy pillanatra sem szakítja félbe. Megfontolt stratéga, aki, amikor már mind szellemileg, mind fizikailag egyre kevésbé alkalmas a család irányítására, képes visszavonulni, ezzel átadva helyét legrátermettebb fiának. A legifjabb Corleonét a család távol kívánja tartani az „üzlettől”. A háborús hős egészen addig a pillanatig mintapolgár, amíg apja ellen gyilkossági kísérletet nem hajtanak végre. Ekkor önmaga szakítja meg addigi kívülállását, és elindul azon az úton, amelyen haladva a film végére már ő maga „rendezi a család ügyeit”. Az apja kórházi ágya mellől az őröket visszarendelő korrupt rendőrtiszt pofonjai ráébresztik, hogy nem tudja kívülállóként szemlélni családja életét. Rádöbben, hogy törvényes út számára nem létezik: a törvény azt szolgálja, aki többet fizet érte.

 

A film hatása a maffiára

 

Robert Delaney, New Jersey állam nyomozója áthatolt az államban lévő maffiaszervezeteken, és 1981-ben első kézből értesítette a szervezett bűnözésről és maffiatagokról az Amerikai Szenátus illetékes bizottságait. Kijelentette, hogy a Keresztapa-filmek nagy hatást gyakorolnak a bűnszervezeti családokra. A sokáig hatalmon lévő bűnszervezeti család vezetőjének, Joe Bonannónak az volt a véleménye A Keresztapáról, hogy mindenkinek meg kell néznie, hiszen a film megmutatja nekik, hogyan kell viselkedniük. Bonanno az Egy becsületes ember című regényében mesél a munka iránti különleges érzelmeiről.

 

A Keresztapa (The Godfather) (1972) 175 perces, feliratos, 4K felújított amerikai film.


Rendezte: Francis Ford Coppola. Főszereplők: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton.


Magyarországi forgalmazó: Pannónia Entertainment Kft. Bemutató: 2016. március 10.

La femme La femme cikke 2016. március
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.