"Szívhang címmel mutatta be a Rózsavölgyi Szalon Hárs Anna keserédes vígjátékát."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Középpontban az ötvenen túli nők

Szívhang címmel mutatta be a Rózsavölgyi Szalon Hárs Anna keserédes vígjátékát.

Nem sok színmű főhősei kizárólag olyanok, akik az ötödik ikszen vannak túl. Márpedig a Rózsavölgyi Szalon idei évadának negyedik premierjének szereplői az ötvenes éveik közepén járó nők.

 

Három barátnő, akik havonta egyszer összegyűlnek valamelyikük lakásán, hogy könyvklubot tartsanak. Minden alkalomra kiválasztanak egy könyvet, hogy azt kiolvasva megbeszéljék, ki mit gondol róla. Ezúttal a Bovaryné van soron. A mostani társalgásból is hamar kiderül, hogy a könyv valójában ürügy. Mert Bovaryné sorsa mellett inkább saját sorsuk, saját életük megvitatása a fontosabb, sőt, szinte csak az a fontos. Jól ismerik egymást, hiszen három évtizeddel korábban együtt jártak a közgázra, úgy ismerték egymást, mint a tenyerüket. Valamint barátaikat, barátnőiket, szerelmeiket. Később ugyan elsodorta őket egymástól az élet, de néhány éve ismét szorosabbra fűzték kapcsolatukat.

 

Egyikük, Hédi (Sajgál Erika játssza) egy csúnya váláson van túl, lánya kisbabát vár, így hamarosan unokájával vigasztalódhat majd. Abigél (Szulák Andrea), bár mindig szerette a férfiakat, akadt is belőlük jó néhány az életében, soha nem mert elköteleződni és gyermeket vállalni. Bori (Györgyi Anna) látszólag tökéletes házasságban él, irigylik is őt a többiek.

Egy váratlan ötlet nyomán felveszik a kapcsolatot Facebookon Andrissal (Epres Attila), egykori csoporttársukkal, és mivel a közelben lakik, meghívják a „könyvklubba”. Elvégre még bármi kialakulhat az elvált Hédi és az új vendég között, gondolják, aki szintén kilépett házasságából. Bori azonban láthatóan nem örül a találkozásnak harminc év elteltével, mivel Andris volt első szerelme, azóta sem látták egymást, és annak idején csúnyára sikeredett szakításuk. A férfi jövetelével minden megváltozik. Régi sebek szakadnak fel, elfojtott vágyakra, elszalasztott lehetőségekre derül fény, nem maradnak el a gyanakvások, az indulatok, a félreértések sem.

 

Hárs Anna író – Dicső Dániel rendezővel – értő módon közelít érzékeny témákhoz: az idősödéshez, a már kellő tapasztalattal rendelkező ötvenesek egymáshoz fűződő, elmúló és el nem múló érzelmeihez. A kapcsolatok fontosságához, legyenek azok baráti, szerelmi, házastársi, szülő–gyermek viszonyok. Pergő módon, kiváló humorral fűszerezve, remek párbeszédekkel viszi előre a cselekményt.

 

A színészek pedig, mintha csak rájuk írták volna a szerepeket, értő módon adják vissza hőseik gondolatait, érzelmeit. A szereposztás már csak azért is elsőrangú, mert a művészek, érezhetően, saját vagy kortársaik tapasztalatait is bele tudták szőni játékukba. Nem szokás a színészek életkorát megemlíteni, de ezúttal kivételesen fontos megjegyeznünk: Szulák Andrea (59 éves), Györgyi Anna (55), Sajgál Erika (58), Epres Attila (59) most először szerepelnek együtt egy darabban, és Györgyi Anna kivételével első alkalommal játszanak a Rózsavölgyi intim színpadán. Györgyi Anna viszont már 2012 áprilisától, vagyis a kezdetektől gyakori fellépője a Szalon előadásainak. Ez már a hetedik főszerepe, s eddig már csaknem háromszáz alkalommal játszott e belvárosi ékszerdobozban.

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2023. április
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.