"Már a neve is hangulatos: Kiscsőszi Pajtafesztivál! Somló térségének legkisebb faluja igazi csemege a vidéki programok kedvelőinek."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Bűbájos falu, helyes fesztivál

Már a neve is hangulatos: Kiscsőszi Pajtafesztivál! Somló térségének legkisebb faluja igazi csemege a vidéki programok kedvelőinek.

Az elmúlt pár évben a Somló térségének egyik legkisebb faluja, Kiscsősz kulturális virágzásnak indult. Művészeti táborok, rendezvények zajlanak szinte havi rendszerességgel. Ezek a programok főként a népi kultúra népszerűsítését, ápolását célozzák. A legkiemelkedőbb ilyen esemény a Kiscsőszi Pajtafesztivál, mely a nyár kellős közepén kerül megrendezésre. A program a magyar népzenei és néptáncélet jeles képviselőit vonzza a faluba. A házak kertjében, diófa alatt, pajta előtt kialakított helyszíneken táncműsorok, koncertek várják a közönséget. Régizenei előadás a falu templomában, táncműsorok a kultúrház udvarán, esti táncházak a Kocsma előtti téren. A gyermekek népi játékokat készíthetnek, a felnőttek a kondérok mellett bizonyíthatják, hogy ismerik a hagyományos ételek elkészítésének fortélyait. Szombaton a helyi asszonyok által sütött búcsúi süteményeket díjazhatják fabatkával a vendégek.

 

 

Az Apte első alkalommal 2005-ben rendezte meg a Kiscsőszi Pajtafesztivált. A rendezvény alapötlete abból adódott, hogy kevés olyan népművészeti fesztivál van az országban, amely a hagyományőrzés több területét is felöleli. A legnagyobb figyelmet a vonós népzenére fordították, hiszen a vonós bandáknak szinte egyáltalán nincs lehetőség színvonalas rendezvényen értő közönség elé lépni. A másik cél, hogy a fellépők gázsijának összege ne határozza meg a fesztivál összetételét, volumenét. Elsősorban azokat a zenekarokat fogadták szívesen, akik költségeik megtérítése fejében is hajlandóak voltak részt venni a programon. A meghirdetés után meglepve tapasztalták, hogy a legnépszerűbb muzsikusok is örömmel fogadták el a meghívást. Így az elmúlt három rendezvény színvonala vetekedett bármely országos fesztiváléval.

 

A művészek természetesen megkapták koncertjeik méltó ellenértékét. Közönségük a térség falvainak művészetre éhes lakóiból, a ma is hagyományosan élő emberekből és a más vidékekről ide látogató tánc és zenekedvelőkből állt, akik nagyon hálásak voltak egy-egy szép produkcióért.

 

A koncertek mellett egyre bővült a más hagyományterületeket érintő programok köre. Több táncegyüttes érdeklődőként és fellépőként is megjelent, így a Kalocsa környéki hagyományőrzők mellett felléptek sümegi, soproni, veszprémi, ajkai táncosok. Egyre nagyobb érdeklődés kíséri kézműves programokat, a gyógynövény bemutatónkat, a búcsúi sütemények versenyét és a népi sportok vetélkedőjét.

 

A szervezők munkájuk során figyelembe vették a település méretét, befogadóképességét, így célzottan a térség lakóinak és a népművészeti szervezeteknek hirdettek. A viszonylag visszafogott reklám ellenére nagyon sokan látogatták a rendezvényt, bár érezhetően csak azok közül, akiket valóban megérint ez a kulturális környezet. A fesztivál immár a népművészek örömünnepe, persze ennek szépségét csak az örvendezheti, aki elfárad Kiscsőszre július középső hétvégéjén és az azt megelőző napokban.

 

VIII. Kiscsőszi Pajtafesztivál

2012. 07.12-15.

www.apteegyesulet.hu; www.somloi.hu

La femme La femme cikke 2012. július
címkék:
Fesztivál | Utazás | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.