"Mi lesz az idillinek induló családi nyaralásból? Új darab a Katona József Színházban."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A nyaralás

Mi lesz az idillinek induló családi nyaralásból? Új darab a Katona József Színházban.

A Mohácsi testvérek újfent nagy „átszabásokat” alkalmaztak a színpadi szövegen. Nevezetesen a Carlo Goldoni velencei korszaka előtti időkből A nyaralás című művet vették elő, amely 1756-ban íródott, és nem tévesztendő össze a szerző öt évvel későbbi A nyaralás című trilógiájával. Egyúttal ez Mohácsi János első rendezése a Katona József Színházban. „Most nem akarok az emberi lét sötét oldalával foglalkozni” – nyilatkozta a rendező néhány éve. Majd színpadra vitte – többek között – a Liliomfit, a Bolha a fülbét vagy a Francia rúdugrást. A sorból némileg kilóg a holokauszt-túlélők visszaemlékezéseire épülő Dohány utcai seriff című rendezése, amely nem a lét világos oldalát mutatja be.

 

 

Goldoni mindenkor remek alapanyagul szolgál a verbális és játékimprovizációhoz. A vendégszövegek, a nyílt próbán vagy a színészek által kitalált szavak, kifejezések, és nem utolsósorban a Mohácsi testvérek a mai közéletre vonatkozó utalásai szervesen beépülnek az előadás egészébe. Tizenkét kiváló színész, Vajdai Vilmos, Fekete Ernő, Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Rajnai Zoltán, Takátsy Péter, Tasnádi Bence, Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Jordán Adél, Rezes Judit, Pálos Hanna az unalomtól a burleszkig, a szerelmi évődésektől egy frenetikus ereszd el a hajam együtt zenélésig szórakoztatja a nagyérdeműt.

 

Az eredeti Goldoni-darabban egy előkelő társaság vidéken múlatja az időt: eszem-iszom, kártyázás, vadászat, gúnyolódás, megcsalás és féltékenység – parasztlányok és nemes urak enyelgése olaszos könnyedséggel. Mohácsiék átirata lassan építkezik. A hetvenes évekbeli retrobútorokról, a hivalkodó mélyzöld-vörös színpárosítású, kortalan jelmezekről, a tengert imitáló fotótapétákról nem igazán derül ki, milyen társadalmi közeg ízlésficamát hivatottak ábrázolni. Pókercsaták, ajtócsapkodások, hisztérikus jelenetek, kicsikart vallomások, pénzek, könnyek, slambuc-főzés, majd a teljes lerészegedés után előkerülnek a hangszerek is. A fináléban pedig mindenki kiereszti a gőzt. De valóban olyan vidám lenne ez az önfeledtség?

 

A Katona József Színház ehhez az előadáshoz az alábbi szokatlan használati utasítást nyomtatta ki szórólapokon: „A házasság súlyosan károsítja az Ön és környezete egészségét! Előadás azokról a visszatartott információkról, amelyeket a büszke anyakönyvvezető, mint valami mindenható onkológus, elfelejtett elrebegni: azokról a bizonyos kockázatokról és mellékhatásokról. Ideje szembesülni a kérlelhetetlen ténnyel, hogy a házasság – illetve bármely hasonló kapcsolat – lassú és biztos halálhoz vezet. (...) elzárja az artériákat, szívrohamot, tüdőtágulást és agyvérzést okoz. Az Egészségügyi Minisztérium hivatalos álláspontja szerint a házastársak boldogan élnek, míg az ásó, kapa és a nagyharang el nem választ.”

 

Fotó: MTI

Szentgyörgyi Rita Szentgyörgyi Rita cikke 2013. március
címkék:
Művészet | Színház
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.