"A Budafoki Dohnányi Zenekar ebben az évben ünnepli alapításának 20. évfordulóját. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

20 év felhalmozódott innovációja

A Budafoki Dohnányi Zenekar ebben az évben ünnepli alapításának 20. évfordulóját.

A zenekar a jubileumi év tiszteletére négy koncertet ad a Művészetek Palotájában:

Február 27-én egy látványos hangversenyre hívják a közönséget, Zene plusz képzőművészet címmel. A koncerten közreműködik Cakó Ferenc homokgrafikáival.

Március 17-én Zene plusz tánc elnevezésű koncerten közreműködik a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Forte Társulat és a Talamba Ütőegyüttes.

Március 24-én a XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nyitókoncertjén a Budafoki Dohnányi Zenekar kiváló magyar énekkarokkal szövetkezve Orbán György és Gyöngyösi Levente egy-egy nagyszabású oratorikus művét szólaltatják meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A jubileumi nagykoncertre április 8-án, egy gálaest keretében kerül sor. Az ünnepi hangversenyen olyan produkciókat hallhatnak, amelyben a zenekar bemutatja mindazt az értéket, műhelymunkát és innovációt, amely az elmúlt 20 évben felhalmozódott az együttesben.

 

 

A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara, mind az együttes, mind pedig a zenekari tagok korát tekintve. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata jóvoltából az 1993. óta hivatásos együttes – melynek zeneigazgató-karmestere Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy – rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, az elmúlt években hatalmas sikerrel szerepelt itthon és külföldön egyaránt.

 

A zenekar évente mintegy 50-60 hangversenyt ad, 3 saját rendezésű bérletsorozata van a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, az Olasz Kultúrintézetben, a MOM Kulturális Központban, illetve a 2013/14-es évadtól ismét újonnan megnyíló Zeneakadémián. A fenntartó kerületben nagy szerepet játszik a lokális hangversenyélet felvirágoztatásában, három sorozata van a budafoki Klauzál Házban. Emellett pedig számos rangos fesztivál résztvevője. (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Zempléni Fesztivál, Symphonia Hungarorum, Miskolci Operafesztivál, Budavári Nyár rendezvénysorozat, BudaFest Fesztivál).

 

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar rövid idő alatt a nemzetközi hangversenyélet rendszeres szereplőjévé vált. Az együttes nagy sikerrel szerepelt a Bécsi, Müncheni, Ulmi, Strassbourgi és Valenciai Fesztiválokon. Felléptek a "Sonoptikum" fesztiválon a Frankfurti Alte Oper-ben, a világhírű amsterdami Concertgebouw-ban, a Rheingaui Fesztiválon, valamint a Hessentag rendezvénysorozatának keretében. Az együttes kirobbanó sikerrel szerepelt a Kórusolimpiák gálakoncertjein 2000, 2004 és 2008 júliusában, az ORF nagyszabású TV-Show-jában, a Hannoveri Világkiállításon pedig az ünnepi hangverseny közreműködője volt. 2008-ban Honegger: Johanna a máglyán című produkciójukat mutatták be a zágrábi Lisinski Hall-ban, 2010-ben Belioz Faust elkárhozását adták elő Ljubljanában, Zágrábban és Belgrádban. 2007 óta a Shlomo Mintz által vezetett Festival International de Musique de Sion Valais rendezvény rezidens zenekara. 2011 nyarán Sting Symphonicity turnéjának grazi és budapesti állomásán kísérték a világhírű művészt hatalmas sikerrel. 2009 óta egyedülálló, rendkívül népszerű filmzenei repertoárjukkal is gazdagítják a hazai hangversenyélet kínálatát.

 

A zenekar mindemellett nagy hangsúlyt fektet a kortárs művek bemutatására és rögzítésére is. Számos kortárs szerző írt műveket a zenekar felkérésére, mint Vajda János, Szentpáli Roland, Gyöngyösi Levente és az együttes rendszeresen játssza fiatal magyar szerzők műveit (Tallér Zsófia, Kerékffy Márton, Kákonyi Árpád, Ott Rezső, Solti Árpád stb.). A Dohnányi Zenekar eddigi talán legnagyobb vállalkozása Gyöngyösi Levente Mester és Margarita című musicaljének 2015-re tervezett bemutatója, melyet a szerző szintén a zenekar felkérése ír.

La femme La femme cikke 2013. február
címkék:
Koncert | Művészet | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.