"„A gyémánt a nő legjobb barátja” – Marilyn Monroe-val valószínűleg azok a királyi hölgyek is egyetértettek, akik az alábbi ékszereket kapták. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Számszerűsített szerelem

„A gyémánt a nő legjobb barátja” – Marilyn Monroe-val valószínűleg azok a királyi hölgyek is egyetértettek, akik az alábbi ékszereket kapták.

Tisztelet, családi kötelék és persze a szerelem – ha egy uralkodó valakit nagyon szeretett (vagy őt szerették nagyon), legalább egy felbecsülhetetlen értékű ékszer biztosan fennmarad, hogy bizonyítsa ezt az utókornak.

 

 

 

De miért volt valójában szükség ezekre a pompázatos és pazarlóan drága ékszerekre? Részben azért, mert nem csupán kiegészítőként funkcionáltak: a varázslatos tiarák például – amelyek „hétköznapokon” korona helyett a királyi hölgyek fején díszelegtek – egyben a rangukat is mutatták, így még csak hasonló jellegű ékszert sem illett viselnie senkinek az udvarban (legfeljebb diadémot). A gyémánt továbbá, amely csaknem az összes itt felsorolt ékszer alapja, az állandóságot és az ártatlanságot jelképezi, nem véletlenül álmodozik ma is minden lány gyémánttal díszített jegygyűrűről. Tehát bármilyen felesleges fényűzésnek tűnhetnek is szemünkben ezek a csillagászati árú darabok, ugyanazt a célt szolgálták régen is, amit ma: azé a nő, aki felékszerezi.

 

Tiara és kagylóval díszített melltű

 

A két lenyűgöző ékszert Mária román királyné román királyné számára készítették, aki Edinburgh hercegének, Alfrédnak és Maria Alexandrovna orosz cárnénak a legidősebb nővére volt. A csodálatos, Fabergétől származó melltűt kagylóval és a román királyi család koronás szimbólumával ékesítették, míg a tiara, amely azóta is a román királyi család hagyatékában található, drágakövekkel és arannyal díszített. (Az ékszerek ára nem publikus, és jelenleg magántulajdonban vannak.)

 

Smaragddal és gyémánttal díszített nyakék

 

Olaszország utolsó királynéja, az egzotikus szépségű Maria José viselte ezt a pompás kiegészítőt, messze földön híres ékszergyűjteményének legértékesebb darabját. A virágfüzért mintázó nyakéket a Van Cleef and Arpels készítette, a királyné személyes megrendelésére. (Az ékszer ára nem publikus, jelenleg a House of Savoy Royal Jewels tulajdonában van. )


Art deco stílusú gyémánt nyakék

 

A lélegzetelállító nyakék tulajdonosa Anita Delgado spanyol flamencotáncos volt, aki, akárcsak Grace Kelly, a szórakoztatóiparból került a királyi családba – Kapurthala hercegnője lett. Érdekesség, hogy mielőtt a maharadzsa Anitának adta volna, a nyaklánc kedvenc elefántjának dísze volt (ezek után különös ajándék egy nőnek, annyi szent). A gyémánttal, smaragddal és hegyi kristályokkal ékesített darab mindazonáltal az egyik legértékesebb ékszer, amely a londoni Christie's aukcióján valaha is kalapács alá került. (A lánc becsült értéke nagyjából 100 000 font, 2007 óta magántulajdonban van.)

 

 

Zafírgyűrű

 

Ha már királyi ékszerekről esik szó, nem feledkezhetünk meg arról a 6 cm átmérőjű, csodálatos zafírgyűrűről, amelyet Kate Middleton viselt eljegyzési gyűrűként. Az ékszert eredetileg Dianának csináltatták, aki szintén az eljegyzéstől az esküvőig hordta: a gyűrű közepén lévő hatalmas, ovális zafírt apró gyémántok veszik körül, és a világ legdrágább gyémántgyűrűinek egyikeként tartják számon. (Értéke: 39 488 dollár)

 

Kalapos Éva Veronika Kalapos Éva Veronika cikke 2013. április
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.