"Már fiatalon alkalma nyílt nemzetközi megmérettetésekre is. Nyilván rajtelőny volt ehhez, hogy kiskamaszként kezdett programozni… Azután a tehetségkutató versenyeken már nemzetközi..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Bálint Karola

Robotikából a telemedicinába: újra tervezés?

Már fiatalon alkalma nyílt nemzetközi megmérettetésekre is. Nyilván rajtelőny volt ehhez, hogy kiskamaszként kezdett programozni… Azután a tehetségkutató versenyeken már nemzetközi tapasztalatokat szerezhetett.

Általánosságban megfogalmazva informatikával foglalkozik Bálint Karola. „Még a csongrádi gimnáziumban az informatikatanáraimnak köszönhettem nagyon sokat, ők motiváltak és tanítottak, e nélkül talán most valami más területtel foglalkoznék.” Tizenkét évesen kezdett a programozásba, egy ideig robotikával próbálkozott, majd már alkalmazásfejlesztéssel is. Csapattal többször indult különböző országos robotikaversenyeken, illetve a First Lego League közép-európai versenyén, valamint a RoboCup nemzetközi megméretésén is.

 

A robotika mellett elkezdett egy egyéni projekten dolgozni, a ShopMap alkalmazáson. Elnyerte vele a Magyar Ifjúsági Innovációs és Tehetségkutató Verseny harmadik díját, illetve bemutathatta egy nemzetközi fórumon Londonban és az Intel innovációs versenyén, Phoenixben. 2016-ban ugyanis a Magyar Innovációs Szövetség két magyart is kijutatott az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) világversenyére, az egyik Bálint Karola volt. A bevásárló mobilalkalmazással, amelyen azóta már nem dolgozik, elhozta a versenyről az Oracle Academy 5000 dolláros különdíját. „Maga a verseny és a projekten való munka mindenképpen nagy mérföldkő volt a szakmai életemben” – értékeli karrierjének ezt az eseményét.

 

2015-ben kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem programtervező informatikus szakán. Felvételt nyert az Eötvös Loránd szakkollégiumba is, ahol csatlakozott az informatikai műhelyhez. Jelenleg a digitális egészségügy, a telemedicina az, ami a leginkább foglalkoztatja. „Gyerekként orvos szerettem volna lenni, de azután elbűvölt a hatalmas lehetőség az informatika világában.” Szerencsére rájött, hogy a kettőnek elég sok köze van egymáshoz, hiszen a technológiai újítások nagyon is befolyásolni tudják az egészségügy hatékonyságát – állítja határozottan.

 

 

Ezt szem előtt tartva mostanában egy olyan csoport szervezésén dolgozik, amely olyan fiatal, innovatív szemléletű emberekből állna össze, akik képesek lehetnek a magyar digitális egészségügy fejlődését felgyorsítani. A csoport tevékenységi köre magában foglalja az ötletelést és az alkotást, a kutatást, valamint az ismeretterjesztést is. „Emellett célom természetesen az egyetem befejezése, és fontos számomra az ottani kutatásomból a lehető legtöbbet kihozni, illetve folyamatosan tanulni, minél több ismeretet összegyűjteni.”

 

A mentorprogramban sokat segítene neki egy olyan mentor támogatása, aki ösztönzi és biztatja a tanulmányai, kutatása, projektje folytatásában, illetve szakmai tanácsokkal látja el. „Szeretnék minél több új embert megismerni, hasznos kapcsolatokat szerezni. Hiszek a közös munka, az összefogás erejében.”

Dr. Beck György
"Karola sokoldalú tehetség. Nemcsak saját munkája, hanem a tudományos, üzleti és társadalmi kérdések is érdeklik. Remélem, hogy sikerül majd megtalálnunk azt a néhány izgalmas területet, ahol jelentős eredményeket várhatunk tőle majd a jövőben!"