"A Szanyban töltött gyermekéveknek hála a hagyományőrzést egyszerre tekinti kötelességnek és szenvedélynek. Érdeklődése azonban nem merül ki ennyiben: tervezett már templombelsőt,..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Köninger Szilárd

Történetek, épületek, hagyományok

A Szanyban töltött gyermekéveknek hála a hagyományőrzést egyszerre tekinti kötelességnek és szenvedélynek. Érdeklődése azonban nem merül ki ennyiben: tervezett már templombelsőt, és szállodát is, emellett egy saját alapítású cég vezetőségi tagja.

Kapuváron született, mégis az onnan 30 kilométerre fekvő Szanyt említi Köninger Szilárd, ha megkérdezik, hova valósi. Azt a falut, ahol a nagyszülei laktak, és amelyhez rengeteg szép gyermekkori emléke fűződik. Ott talált rá az első szerelemre és a néptáncra is, a hagyomány tisztelete a mai napig fontos érték számára.

 

A népi építészettel már a Hild József Építőipari Szakközépiskolában ismerkedett meg, a Józsa Tamás vezette szakkör határozta meg négy éven keresztül a szerda délutánjait. Ez és az igazgatóval folytatott izgalmas beszélgetések győzték meg végül arról, hogy milyen sokszínű is az építészet világa, és mennyi lehetőség rejlik az építész szakmában. Érettségi után aztán egy szakmai tanulmányi versenyen országos harmadik helyezést ért el, s majdnem maximális pontszámmal nyert felvételt a győri Széchenyi István Egyetem osztatlan építész szakára.

 

A falusi élet fontos szerepet töltött be későbbi tanulmányaiban is. Kincstalálók városa című diplomamunkájában például az egyházaskeszői kőfejtő hasznosítására készített olyan egyedi koncepciót, amelyet egy általa írt mese ihletett.

 

Sajátos szemléletmódja, és lenyűgöző szakmai eredményei természetesen nem maradtak észrevétlenek, 2012-ben szorgalmát, illetve tehetségét Junior Prima Díjjal jutalmazták. Akkoriban került kapcsolatba a faluÉPÍTÉS nevű kreatív szervezettel, melynél immár ötödik éve lát el projektmenedzseri, építészeti, valamint építésvezetői feladatokat. Mára olyan jól sikerült projektek köthetők a nevéhez, mint a bogyoszlói piacpavilon, a Göbös-majorban a Vadászkápolna vagy a kapuvári vízi színpad. „A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy támogassa a vidék, főként a kisvárosok és falvak építészetét, közösségi létét, illetve lehetőséget adjon az építészhallgatóknak, hogy az egyetemi évek alatt valós projekteken dolgozhassanak” – mondja.

 

 

Színes karrierútjából a külföldi tapasztalatszerzésre sem maradhatott ki. Először Lisszabonban, majd a diplomázást követően Párizsban vett részt szakmai gyakorlaton, nem sokkal ez után pedig a győri székhelyű építészirodához került, ahol éveken át dolgozott építésztervezőként. Most ismét eljött a váltás ideje, nemrégiben saját vállalkozásba kezdett, és ötödmagával CAN Architects néven új építész irodát alapított, amelynek portfóliójában a városi és vidéki projektek egyaránt helyet kapnak majd. Mindeközben előgyártáson, típusterveken, építészeti termékgyártáson elmélkedik.

 

Fontosnak tartja az önmenedzselést, a La femme 50 tehetséges magyar fiatal programra mint kiváló lehetőségre tekint, hogy bemutathassa sokrétűségét, szakmailag is fejlődjön, egyúttal segítséget is kapjon vállalkozásához.

Dr. Szendrő Péter
"Szilárd személyében egy rendkívül tehetséges fiatal alkotó mérnököt ismertem meg, aki az építészet mellet nagyfokú szociális érzékenységgel fordul a magyar vidék és a „városi lét” felé. Nem magányos harcos, barátaival bátran vállalkozik. "