"Mindig is zenélt, még akkor is a zene volt az első, amikor kicsit ki akart szakadni az intézményes keretek közül. Számos zenei projektben van jelen alkotóként, előadóként, mindene a zene."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Várallyay Petra

Végletek harmóniája

Mindig is zenélt, még akkor is a zene volt az első, amikor kicsit ki akart szakadni az intézményes keretek közül. Számos zenei projektben van jelen alkotóként, előadóként, mindene a zene.

Négyévesen már zeneiskolába íratták Várallyay Petrát, ahol hegedülni kezdett, de mire a család észbe kapott, már gitározott és zongorázott is. „Heten vagyunk testvérek, én vagyok az ötödik, mindenki zenél valamit. Mivel mindig is volt zongoránk, bármikor odaülhettem, és aki arra járt, segített kicsit. A hegedűt gyakorolni kellett és kottából játszani, a zongora viszont határtalan szabadságot adott, mert semmilyen elvárásnak nem kellett megfelelnem.”

 

Az elsődleges hangszer sokáig a hegedű volt: versenyekre járt, melyeken rendszerint kiemelt arany minősítéssel végzett, és koncertezett:, nemcsak itthon, hanem két nyáron át a Közép-Európai Ifjúsági Zenekarban is. Úgy tűnt, a klasszikus hegedű lesz az útja, ezért mindenkit meglepett, amikor érettségi után a Bartók Konziba felvételizett, és ott jazz-zongorát és jazzéneket kezdett tanulni.

 

Két év után újabb váltás jött, az ELTE amerikanisztika szakán folytatta tanulmányait. „Ez szintén mindenkit meglepett, de én úgy éreztem, hogy kell egy év, amikor valami teljesen mást tanulok. Persze akkor is a zenélés volt az első, csak négyéves korom óta először most nem intézményes keretek között. Felemelő érzés volt kiszakadni; tele voltam ötletekkel, volt időm gyakorolni és szabadon belemerülni a zenébe. Abban az évben alakítottam meg a jazz triómat is.”

 

Jelenleg a Zeneakadémiára jár, ahol jazzt Binder Károlynál és Oláh Kálmánnál tanul, hegedűtanára pedig Környei Zsófia. „A jazz-zeneszerzés a főszakom, ami mellé felvettem a klasszikus hegedűt. Ez időbeosztás szempontjából kihívás, de megéri! Nagyon izgalmas mindkét világban benne lenni; rengeteg inspirációt kapok, és nagyszerű zenészektől tanulhatok.”

 

Várallyay Petra alkotóként és előadóként számos zenei projektben jelen van. A Sárik Péter Trió hamarosan megjelenő lemezén hegedül és énekel. A Jazzation többszörös nemzetközi díjas acappella formáció részére írt kompozíciója, a Fall Like Rain a 2017-es hazai eurovíziós válogató döntőjében a legjobb négy közé jutott. „Sokáig szinte kizárólag instrumentális zenéket szereztem, éppen ezért egészen új dimenziók nyíltak meg, mikor elkezdtem öt énekhangra írni. Nagyon szeretek egy ilyen összeszokott csapattal kísérletezni, az emberi hangban végtelen lehetőségek rejlenek.”

 

 

A lehetőségek pedig nemcsak a zeneszerzés területén találják meg: a Várallyay Petra Trió népszerű koncerthelyszínek és nemzetközi fesztiválok fellépője. Tavaly nyáron volt az első erdélyi turnéjuk, ennek utolsó állomása a Csíkszereda Jazzfesztivál volt. „Hihetetlenül inspiráló volt ott játszani. Azt éreztük, hogy nagy nyitottsággal fogadta a közönség az olyan zenéinket is, melyekhez nem mindig könnyű elsőre kapcsolódni. Ilyen daraboknál különösen fontos, hogy megfelelően felkészítsük, beavassuk a hallgatókat. Ha ez sikerül, akkor az előadás nekik is izgalmas lesz, és együtt vagyunk jelen a pillanat varázsában született zenei világban.”

Zsoldos Dávid
"Petra családjából szinte egy kamarazenekart ki lehetne állítani, muzsikus vénából tehát nincs hiány – az nem kérdés, hogy kiváló zenész lesz-e, az sokkal inkább, hogy sokirányú tehetsége merre találja meg a leginkább önazonos útját a lehetőségekhez."