"Etiópiáról nem a mesebeli Afrika képe ugrik be legelőször. Pedig érdemes felfedezni."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Afrika csillagos ege alatt

Etiópiáról nem a mesebeli Afrika képe ugrik be legelőször. Pedig érdemes felfedezni.

Szegénysége ellenére az ország nyolc UNESCO világörökséggel, fél-Magyarországnyi nemzeti parkokkal, és ezernyi törzsi, vallási kultúrával és az olimpiák fáradhatatlan maratoni futóival büszkélkedhet. Itt található a Kék-Nílus forrása, randevúzhatunk a világ legöregebb Beatles-rajongójával, és csak ezután jön az igazi feketeleves!


 

A kávé szerelmesei ugyanis etióp kecskéknek köszönhetik imádatuk tárgyát, akik a piros bogyókat rágva éjjel-nappal vidáman ugráltak. A buna (kávé) őshazájában az utazó szeme láttára pörkölik a szemeket a parázs felett, forró fémlapon és őrlik meg. A bennszülöttek legalább öt cukorral isszák. A Hararban élő “hiéna-emberek” évszázadok óta etetik a városfalnál esténként gyülekező állatokat. Vagy azért, hogy megakadályozzák, hogy a bestiák a háziállatokra és az emberekre támadjanak, vagy áldozatot mutatnak be a jobb termésért- mindegy, látványnak nem utolsó. A Merkato Afrika legnagyobb szabadtéri piaca. Igazi bazár: ami itt nincs, azt valószínűleg még fel sem találták. Beszerezhetünk a jövő nyárra egy pár használt abroncsokból készült szandált, és ki tudja, hogy a háztartásban mikor lesz szükség a hullámlemezből készült vödörre vagy az olívaolajos konzervdobozokból készült kávéskannára. A Murulléban élő karo törzs tagjai ünnepekkor, táncokhoz vagy turistalátogatások alkalmával sárga, fekete és vörös festékkel díszítik testüket. A divatkedvelő karok golyóstollal, körmökkel, cukorka papírral és töltényekkel ékesítik magukat. A mursi asszonyok értékét pedig az ajkukban viselt agyagtányér nagysága határozza meg.  Lalibela földbe vájt keresztény templomairól azt tartják, hogy angyalok segítették az építőket. A zarándokhely szerencsére nem múzeum, még most is rendszeresen celebrálnak ott misét.  A Beatles „Lucy in the Sky with Diamonds” című daláról nevezték el a 3,5 millió éves australopithecust, amely a hiányzó láncszem a majom és az ember között. Az addis ababa-i Nemzeti Múzeumban lehet megnézni.

További érdekesség, hogy Etiópiában nem Gergely-, hanem Julianus-naptárt használnak. A tizenkét hónap egységesen 30 napból áll, a 13. hónapot pedig szökőévekben 6 napos. Emiatt az etióp újév a mi naptárunk szerint szeptember 11-ére vagy 12-ére esik. Etiópiában újrafelfedezhetjük hét évvel fiatalabb énünket, helyrehozhatjuk pár nap alatt elrontott életünket, ott ugyanis még csak 2006-ot írnak. 

 

Etióp mindennapok

 

Az etiópok feltehetően a mindennapi indzserájukért imádkoznak: a palacsintára emlékeztető, kovásztalan lepény egyszerre köret, tányér, abrosz és evőeszköz, íze alapján még savanyúságnak is elmegy. Nagyon szeretik a marhahúst- nyersen, darálva és fűszerezve (kitfo), a nagyon csípős lalibela paprikával ízesített pörköltként (kei wot), vagy egyszerűen megsütve (tibsz), amelyet az étterem bejáratánál felakasztott fél marhából kanyarítanak le. Szerdán és pénteken böjti menükkel találkozhatunk, ilyenkor megkóstolhatjuk a csicseriborsóból készült shirót, vagy valamelyik indiai büfét- de oda bármikor be lehet térni. Etióp specialitás a mézből és homoktövisből erjesztett tedzs, amelyet édessége miatt sokáig kortyolhatunk ugyan, aztán hirtelen kiüt. 

 

Hiába Afrika tizedik leggazdagabb országa, világviszonylatban az egyik legszegényebb. 2 dollárból bőséges reggelit kapunk, 3,5 dollárból megvan az esti lakoma. És mindössze 20 forintnyi összegért ihatunk kávét. A magyar zimmer frei-hez hasonló szállást is gyakran hotelnek hívják, de ne lepődjünk meg: nem a Hilton család házában kínálnak éjjeli menedéket.

 

Farandzsiként- vagyis külföldiként repülővel akár egyetlen átszállással, mindössze hat óra eljuthatunk Magyarországról a fővárosba, Addisz Ababába. Mivel az etiópok nem arról híresek, hogy jó viszonyban vannak a szomszédos országokkal, tanácsos nemzetközi repülőtérre érkezni. De kétségtelenül érdekesebb történet kerekedik abból, ha az országban oly gyakori áramszünet alatt próbáljuk átlépni a kenyai-etióp határt. 

 

A kalandvágyóknak érdemes kipróbálni a helyi tömegközlekedést.Nem lógnak ugyan fürtökben az emberek a járművek hátuljáról, de teljesen mindennapos, hogy tyúkok kóricálnak majd az ember lába között az utazás alatt. Salamon király és Sába királynőjének leszármazottai érzékenyek a friss levegőre, így még a legtikkasztóbb melegben is zárva tartják az ablakokat a buszon. Ezért aki buszra száll, üljön a sofőr mögé. Ha taxival utazunk, alkudni kell. Ezért tanácsos megkérdezni a szállodában, mennyit kérhetnek, nehogy ez legyen életünk luxusutazása. 

La femme La femme cikke 2014. szeptember
címkék:
Afrika | Utazás | Világ
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.