"Ha a hosszúra nyúlt vénasszonyok nyara nem volt elég, a szürke novemberi hangulat helyett válasszuk Portugáliát!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Hol a legszebb az őszi napsütés?

Ha a hosszúra nyúlt vénasszonyok nyara nem volt elég, a szürke novemberi hangulat helyett válasszuk Portugáliát!

Portugáliában még novemberben is minden nap húsz fok körüli a hőmérséklet, sőt az Atlanti-óceán vize itt ebben az időszakban a legmelegebb, tehát a portugál tengerpartok kiválóan alkalmasak egy őszi csobbanásra.

 

 

Lisszabon lenyűgöző város. Az 1755-ös földrengés óta sem természeti katasztrófa, sem háborús pusztítás nem érte, így a nagy kiterjedésű óvárosban megállt az idő, a macskaköves utcákon, a meredek lépcsőkön sétálva szinte a 18. században érezhetjük magunkat. Az Alfama, az egykori arab negyed sikátorai pedig rabul ejtenek, és a kacskaringós utcák további felfedezésére sarkallnak. A város számos pontján találhatunk lélegzetelállító panorámát kínáló miradourókat, vagyis természetes kilátó teraszokat, ahol egy pohár sör vagy egy finom kávé mellett gyönyörködhetünk a kilátásban és az azúrkék Tejo folyóban.

 

Lisszabon kiválóan alkalmas arra is, hogy útikönyv nélkül induljunk neki a városnak, és felfedezzük az eldugott utcákban megbújó gyönyörű épületeket, azulejókkal, vagyis főként történelmi eseményeket, hétköznapi jeleneteket vagy akár csendéleteket ábrázoló, kék csempékkel díszített lakóházakat, kovácsoltvas erkélyeket, fehérre meszelt templomokat. Ha elfáradtunk, megpihenhetünk a szép rendben tartott parkokban. A legnagyobb közülük a Parque Eduardo VII, amely a város földrengés utáni korszerű újjáépítésében oroszlánrészt vállaló Pombal márkiról elnevezett térnél, az államférfi folyó felé forduló szobra mögött terül el.

 

Tejo-parti felfedezők

 

Nem érdemes kihagyni Belém történelmi hangulatú városrészét sem, amely a város folyótorkolat  felőli oldalán helyezkedik el. A grandiózus épületek a földrajzi felfedezések mesés bevételeiből épültek, és ennek is kívánnak emléket állítani. Itt a turisták lába előtt hever a világ: kőbe vésett térképen követhetjük végig a portugál tengerészek hódításait. A Felfedezések emlékműve (lásd címképünkön) elölről kereszt alakú kardot, oldalról hajót formáz, belül pedig a gyarmatok korát bemutató, érdekes kiállítással várja a látogatókat. A 16. századi mánueli építészeti stílus kőcsipkével gazdagon díszített remekei az eredetileg erődként működő belémi torony és a Jeromosok kolostora. Tárlatvezetéssel alkalmanként látogatható az elegáns köztársasági elnöki palota, amely a korábbi évszázadokban a portugál királyok rezidenciájaként szolgált.

 

Parque das Nações – üdvözlet a 21. századból

 

A modern építészet szerelmesei sem maradnak igazi csemege nélkül. Az 1998-as Expo színhelyéül szolgáló, újonnan épült városrészben igényes toronyházakat, stílusos éttermeket,  futurisztikus bevásárlóközpontot, óriási oceanáriumot és hosszú folyóparti sétányt találnak, ahonnan szemügyre vehetik a 18 kilométer hosszú, Vasco da Gama nevét viselő hidat, amely méltó párja az 1960-es években épült, a San Franciscó-i Golden Gate-et idéző vörös hídnak, amely maga is két kilométer hosszan biztosít közúti és vasúti összeköttetést a folyó két partja között.

 

Az éjszakai élet központja a Bairro Alto, amelyet bárhonnan könnyen elérhetünk az éjjel egyig közlekedő metróval, visszafelé pedig igénybe vehetjük a kifejezetten kedvező árú taxikat. A belvárosban a hét minden napja mozgalmas, de pénteken és szombaton tanúi lehetünk az igazi pezsgésnek: a kellemesen meleg estéken az utcák megtelnek emberekkel, mindenhonnan szól a zene, magával ragad a vidám hangulat.

 

Ízélmények

 

Portugáliában a gasztronómiai örömök rajongói sem fognak csalódni! A friss tengeri halak széles választékát kínálják nemcsak az előkelő éttermek, hanem a városszerte megtalálható kisvendéglők is, amelyek kiváló fogásaikat a kirakat üveges hűtőjében tárolt alapanyagokkal bizonyítják. A kagylók, rákok és csigák kedvelői is jó helyen járnak, a friss tengeri herkentyűk garmadáját találhatják meg, ízletesen elkészítve. A helyi sajtfélék remekül kiegészítik a kiváló portugál borokat, amelyek közül nem csak a világhírű portóit érdemes megkóstolni.

 

Az édesszájúak pár napra tegyék félre a fogyókúrát, és engedjenek a csábításnak! Megéri. A portugál édességek igazi élménnyel szolgálnak, mert az ízek eddig ismeretlen harmóniáját mutatják be, a mindenhol finoman főzött, olcsó kávé mellé pedig mind reggelinek, mind uzsonnának mesések. A leghíresebb sütemény a titkos recept alapján készülő, krémmel töltött pastel de nata, amelyet a legnagyobb belémi cukrászdában, a kolostor tőszomszédságában mindennap éjfélig frissen sütve kóstolhatunk meg, napközben pedig a konyhába is bekukucskálhatunk az erre a célra szolgáló ablakon keresztül.

 

 

Ha pedig már eleget adóztunk a kultúrának és a kulináris élvezeteknek, betérhetünk az egyik nagy bevásárlóközpontba, vagy a sétálóutcák divatüzleteibe. A legnagyobb európai márkákat kedvező árakon kaphatjuk meg Lisszabonban, illetve olyan boltokat is találhatunk, amelyek nálunk még nincsenek jelen. Ha apró csecsebecsékkel szeretnénk meglepni az otthoniakat, érdemes az óvárosban szétnéznünk. A hagyományos portugál alapanyagból, a parafából készült ajándéktárgyakat fogyatékkal élőket alkalmazó cégek állítják elő, és ezzel segítik őket. Egy icipici odafigyelés cserébe az őszi napsütésért és az odaadó vendégszeretetért…

Tánczos Orsolya Tánczos Orsolya cikke 2011. november
címkék:
Lisszabon | Portugália | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.