"Újonnan felfedezett hozzávalók és változatos receptek. 2015-ben igazi meglepetéseket tartogat a gasztronómia világa! "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az új gasztrohullám

Újonnan felfedezett hozzávalók és változatos receptek. 2015-ben igazi meglepetéseket tartogat a gasztronómia világa!

Csakúgy, mint a divat, az élelmiszertrendek is évről évre jönnek-mennek. 2014-ben a világ beleszeretett a koreai gasztroremekekbe, és a tudatos étkezés egyre nagyobb szerepet kapott az életünkben. 2015-ben ismét izgalmas változásoknak lehetünk tanúi, nem csupán az egészség, de az összetevők, a vendéglátás és a főzési technikák terén is.

 

Újdongások egészségmániásoknak


Az örök élelmiszertrend-diktátor, Yotam Ottolenghi mostanra egyik kedvenc összetevőjeként tartja számon a szezámpasztát, avagy tahinit. A híres szakács új könyvében számos receptjéhez felhasználta ezt az egészségünk számára jótékony alapanyagot. A szezámpaszta a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása, tökéletes salátákhoz-húsokhoz, vagy akár szószokhoz is. A szezámkrém remek kalciumforrás mindazok számára, akik nem fogyasztanak tejtermékeket, emellett telis-teli van értékes tápanyagokkal: többek között fehérjével, antioxidánsokkal és rostokkal.

 

 

Szintén az idei év egy másik kedvence a baobab nevű afrikai gyümölcs, amelyet már most az év szuperételeként emlegetnek. Ez az egzotikus finomság nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat. A baobab ritka kincs errefelé, főképp por formájában kapható, melyből készíthetünk turmixokat, vagy akár édesítőszerként is használhatjuk.

Úgy tűnik, az eddig népszerű quinoa napjai is leáldoztak, helyette a „gabona, melynek nevét senki nem tudja helyesen kimondani”, azaz a freekeh az új sláger. A Közel-Keleten népszerű hozzávalót zöld búzából készítik. A zöld búzát megpirítják, így igazán izgalmas ízűvé válik. Rosttartalma rendkívül magas, akárcsak a quinoát, ezt is felhasználhatjuk salátákhoz, esetleg a rizs alternatívájaként.

 

Az eddigi trónbitorló kókuszvíz helyett most színre lépett az új uralkodójelölt, a kókuszcukor. Ez a nagyszerű cukorhelyettesítő olyan, a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a vas vagy a cink, emellett glikémiás-indexe is alacsonyabb, mint a hagyományos cukornak.

 

Hibrid zöldségfélék


2015 éve, úgy tűnik, a hibrid zöldségfélék éve lesz. A fodroskel és a kelbimbó találkozásából született kalettes csupán egy a számos hibrid élelmiszer között. Ugyanígy említhetnénk a brokkoli és karfiol kombinációjából létrejött romanescót, vagy pagodakarfiolt is.

 

Matcha az új zöld tea


A zöld tea régóta nagy népszerűségnek örvend az egészségtudatos közönség körében, de mostanra egy új fajtája került a figyelem középpontjába. 2015-ben matcha zöld tea lesz az új kedvenc. A kiváló minőségű apróra őrölt levelekből készített ital szakértők szerint 130-szor több antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea, állítólag növeli az energiaszintet, csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, és serkenti az anyagcserét. Fogyaszthatjuk a megszokott módon teaként, tejjel matcha latteként, de akár fagylalthoz vagy süteményhez is felhasználhatjuk.

 

 

Egy új világ borai


Az utóbbi időben a kelet-európai és kínai bortermelők is beléptek a megszentelt borpiacra. Az éghajlatváltozásnak, valamint a fejlődő szőlőtermesztési technikáknak köszönhetően lényegében ma már szinte bárhol termeszthetünk bort, ahol egy kis napsütés éri a szőlőt. A Görögországból, Bulgáriából, Japánból származó borokat gyakrabban megtalálhatjuk a boltok polcain, akárcsak az olasz stílusú brazil fajtákat.

 

Regionális konyhaművészet


A 2015-ös év az egyszerű, unalmassá vált kínai, indiai, esetleg francia fogások mellett teret enged a kisebb régiók különlegességeinek is. Az új trendben helyet kaptak a regionális etnikai éttermek, így „indiai” helyett most ehetünk gudzseratit, vagy választhatjuk a Goa tartomány tenger gyümölcseit. A „kínai” helyett pedig rendelhetünk Santung vagy Szecsuan tartomány merész, fűszeres specialitásai közül.

 

 

Füstölt finomságok


A füstölés 2015-ben az egyik legnépszerűbb trend a konyhai módszerek körében. Mióta megjelent a tealevélen füstölt kacsamell, egyre több rajongója akad a módszernek. A füstölés nem csupán a húsoknak tesz jót, de zöldségeken, vajakon és koktélokon is alkalmazzák.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2015. január
címkék:
Táplálkozás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.