"Véget nem érő feladatlista, állandó szellemi készenlét, kötelezettségek szövevényes hálózata. Az eredmény? Mentális kimerültség. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A mentális erő nyomában

Véget nem érő feladatlista, állandó szellemi készenlét, kötelezettségek szövevényes hálózata. Az eredmény? Mentális kimerültség.

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, milyen fontos, hogy megőrizzük fizikai egészségünket – ha máshonnan nem, hát onnan, hogy naponta bombáznak minket sokat ígérő hirdetésekkel, amelyek a különböző edzésprogramok, diéták és étrend-kiegészítők mágikus előnyeit hangsúlyozzák. Arról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy nemcsak a testünket, de az elménket is edzésben kell tartanunk.

 

Egy friss kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság nagy többsége szembesül a romló agyi vérkeringés tüneteivel: mentális kimerültséggel, ingerlékenységgel és feledékenységgel. Dr. Várkonyi Andreát a legtöbben híradósként ismerik, kevesen tudják róla, hogy orvosdinasztiából származik, és sokáig belgyógyászként dolgozott. A népszerű képernyős az agyi egészség fontosságára hívja fel a figyelmet. „Nagyon megdöbbentőnek tartom a számokat! A felmérés szerint a magyarok 86%-a ingerlékeny, 74%-a mentálisan kimerültnek érzi magát, 72% pedig feledékenységről is beszámolt. Az orvos is beszél belőlem, amikor azt mondom: sokkal többet kellene tennünk agyunk egészségéért, már 35 év felett is.”

 

 

Tünetek és következmények


A mentális kimerültségnek komoly következményei lehetnek. Többek között teljesítményromláshoz és csökkent fizikai működéshez vezethet, ezért szakértők szerint fontos, hogy minél hamarabb felismerjük a tüneteket. A fáradtság többféleképpen jelentkezhet, az érintettek gyakran szembesülnek a szorongás, a koncentrációzavar és az ingerlékenység vagy az álmatlanság jelenségével, és egy idő után már a legegyszerűbb feladat megoldása is problémát jelenthet. Mindez gyakran a túl sok munkának, a rossz alvási szokásoknak, az egészségtelen táplálkozásnak, a depressziónak, esetleg pajzsmirigy-, illetve hormonegyensúly-zavarnak köszönhető.

 

Van megoldás!


Dr. Várkonyi Andrea úgy véli, fontos, hogy a napi rutinba beépítve foglalkozzunk többet agyi vérkeringésünkkel. Ügyeljünk az egészséges táplálkozásra, a rendszeres agytornára, emellett érdemes természetes hatóanyagokkal, például ginkgo biloba tartalmú készítményekkel megtenni a lépéseket azért, hogy nagymamakorunkra is szellemileg frissek maradjunk.

 

A Science Daily szerint testmozgással is rengeteget tehetünk szellemi frissességünk megőrzése érdekében. Az alacsony intenzitású edzés akár 65%-kal is csökkentheti a fáradtságot, miközben gyógyító energiával tölti fel a szervezetet.

 

A táplálkozás szintén fontos alappillére a mentális frissesség megőrzésének. Az egészségtelen táplálkozás nagyban hozzájárulhat az olyan problémák kialakulásához, mint a depresszió vagy a szorongás, emellett egyre több kutatást végeznek, amely a különböző ételallergiák és a skizofrénia közötti kapcsolatot vizsgálja. Szakértők szerint az agyi egészség megőrzéséhez rendkívül fontos, hogy visszaszorítsuk a cukros, zsíros ételek fogyasztását, helyettük pedig minél több növényi élelmiszer, gyümölcs, zöldség, olívaolaj, illetve teljes kiőrlésű gabona kerüljön a tányérunkra. A depresszió és a demencia elkerüléséhez érdemes minél több B-vitamin-tartalmú ételt fogyasztani, míg a stressz legyőzéséhez a dietetikusok cinket, a memória növeléséhez, valamint a jó hangulat megőrzéséhez pedig a tengeri herkentyűkben előforduló omega-3 zsírsavat ajánlják. Kutatások szerint a krónikus kimerültség gyakran dehidratáció eredménye, ezért fontos, hogy naponta legalább 2 liter vizet fogyasszunk. Emellett a kiegyensúlyozott reggeli elengedhetetlen ahhoz, hogy feltöltődve indítsuk a napot.

 

Mentális kikapcsolódás


Érdemes időt szánni a mentális kikapcsolódásra is. Manapság egyre kevesebben ismerik azt az érzést, amikor elszakadva a gondolatok bonyolult, szövevényes hálójától, átadjuk magunkat egy elemi érzésnek, vagy egy különleges élménynek, és ítélkezés mentesen megéljük azt. Tulajdonképpen ehhez próbál segítséget nyújtani a Mindfulness meditációs technika, amely mostanra hihetetlen népszerűségnek örvend nem csupán a kórházakban, de az iskolákban, a munkahelyeken és újabban a kultúra világában is. Ez a meditációs módszer manapság mindenütt jelen van, a különböző tanfolyamoktól az okostelefon-alkalmazásokon át egészen a könyvekig. 


A Mindfulness meditáció arra ösztönöz, hogy tegyük félre a múlttal és a jövővel kapcsolatos kritikus gondolatokat, amelyek így nem uralják többé a mindennapjainkat és az elménket. Hatékony eszközt kapunk tehát, amely segít a jelenben maradni, és a pillanat szülte érzésekre koncentrálni. Ezt olyan meditációs technikákkal éri el, mint például az „önvizsgálat”, amellyel testünk rezgéseire és érzéseinkre koncentrálunk. A lényeg, hogy figyelmet szenteljünk azoknak a gondolatoknak, amelyek a gyakorlatok közben megjelennek, ítéletmentesen fogadjuk el őket, de ne maradjanak a figyelmünk középpontjában, elménket ismét irányítsuk vissza a jelenre, azaz ne hagyjuk, hogy ezek a belső érzelmek és gondolatok „elárasszanak” minket.

La femme La femme cikke 2015. szeptember
címkék:
Egészség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.