"A Nin-riviéra varázslatos világa és mediterrán hangulata csupán karnyújtásnyira tőlünk"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Horvátország gyöngyszeme

A Nin-riviéra varázslatos világa és mediterrán hangulata csupán karnyújtásnyira tőlünk

Vrsi Horvátország egyik igaz gyöngyszeme, a Nin-riviéra egyik legnépszerűbb települése. A település Zadartól húsz, Nintől öt kilométerre fekszik.  A kis halászfaluban rálelhetünk Horvátország mediterrán hangulatára. A buja növényzet és a fenséges tengerpart mellett a szikrázó napsütés csábítja a turistákat. Csendes, hangulatos tengerparti nyaralásban lehet része annak, aki idelátogat.   

 

Homokos tengerparti élmények

 

Vrsi csodálatos tengerpartja harminc kilométer hosszan terül el, strandjai között vannak homokos, apró kavicsos és északon sziklás partok is. A tengervíz melegebb, mint a környékbeli fürdőhelyeken. Homokos partja miatt a település egyik legkedveltebb strandja Ricine, amely különleges látványt nyújt a tiszta és átlátszó tengerrel. Egy szépséges öbölben fekszik, amelyet könnyen megközelíthetünk a Zecevo-sziget felé vezető földútról. A másik homokos strandot Zukve városrésznél találjuk, ahol még egy kavicsos strandot is kipróbálhatnak a látogatók.

 

 

Meg kell még említeni Nin homokos partjait is, ahol a tenger sekélyebb és melegebb, a parttal szemközt pedig a távoli Velebit-hegységben gyönyörködhetünk. Családok számára minden szempontból ideális. Standja a Zadari Egészségügyi Intézmény által ellenőrzött gyógyiszapjáról híres, amely a Királyné strand mellett lelhető fel. Az iszap hatékonyságát több ezer emberen elvégzett kísérletek bizonyították, többek között segít a reuma, gerincferdülés, izomfájdalom és még számos probléma tüneteinek enyhítésében. A környéken hamarosan egészségügyi rehabilitációs intézmény épül.

 

Helyi nevezetességek

 

A helyi látnivalók között elsősorban a kis templomok engednek betekintést a település izgalmas történelmébe. A velencei-török háborúk alatt a település teljesen elnéptelenedett, a 19. században kezdett újra benépesülni a tengerparthoz közeli részeken. A Zecevo-szigeti templomról legkorábbról 1335-ből maradtak fent írásos emlékek. A törökök a velencei hódoltság idején lerombolták a templom melletti kápolnát, ezért a Szűzanya szobrát Ninbe vitték. Ennek történetéről számos legenda született. A Mária Mennybemenetele-templom zarándokhellyé vált, ahova május 5-én, illetve augusztus 5-én zarándokutakat szerveznek. Ilyenkor hajóval szállítják át Szűzanya szobrát Ninből.

 

 Vrsi nem csupán a turizmusból él, fellendülése a sókitermelésnek is köszönhető. A petula algának köszönhetően az itt nyert só világszerte az egyik legmagasabb jódtartalmú tengeri só.

 

Gasztronómiai élmények

 

Horvátország helyi specialitásait Vrsi kis éttermeiben is megkóstolhatjuk. Halászfalu lévén, elsősorban halas ételekkel ismerkedhetünk, amelyek különlegessége, hogy a halat tengervíz és bor keverékében főzik. A leves nem annyira jellemző gasztronómiájukra, de ha szeretnénk, így is találunk kedvünkre valót. Az agyagedényben, parázson készült halleves vagy az ízletes citromleves igazi kaland az érzékeknek. A halfélék, illetve a tenger gyümölcsei mellett a bárány is Dalmácia nemzeti étele. A közkedvelt janjetina roston vagy nyárson sütött bárány, melyet kukoricalisztből készült jellegzetes horvát körettel, más néven gnocchival vagy salátával tálalnak. Ne szalasszuk el megkóstolni a helyi szárított füstölt sonkát, a prsutot, „a bóra szélben szárított sonkát”. A vendégszeretetükről ismert kis éttermek házigazdái szívesen kínálják vendégeiket minőségi háziborral, olykor pedig a kertjüket is megmutatják. A dalmát fehér- és a vörösborok egyaránt különleges helyet foglalnak el a világszerte ismert borok között.

 

Izgalmas állat- és növényvilág

 

A környék különleges állatvilágának bemutatására a helyiek gyakran szerveznek oktatóprogramokat, amelyeken megismerhetjük a lápos környezet élővilágát, például a sórákot, amelynek különlegessége, hogy petéit hártya védi a kiszáradástól. Ez akár két évig is meg tudja óvni, azonban amint víz éri, azonnal kikelnek a kis rákok.

 

A lápos terület másik különlegessége gazdag madárvilága. A környék körülbelül kétszáz fajnak ad otthont, köztük olyan ismert vízimadaraknak, mint a gólyatöcs, jégmadár vagy a széki lile. A környezeti adottságok teszik lehetővé ennyi faj fennmaradását.

 

A több településből álló Vrsi kiterjed a vele szemben található Zucevóra és Misjakra, melyek dagály idején szigetek, a tenger visszahúzódását követően félszigetté alakulnak.

 

 

Vízi kalandok

 

A vízi sport szerelmesei is megtalálják szórakozási lehetőségeiket, mivel a tenger számos nagyszerű programot kínál számukra. Az aktív nyaralás szerelmesei számára a szörfözés, a vízisí, a búvárkodás és a strandröplabda nyújt kikapcsolódást. A gyerekeknek a partra épített játszóterekkel kedveskedtek, a felnőttek pedig akár a szabadban is edzhetnek.

 

Amennyiben egy kicsit változatosabbá szeretnénk tenni az ott-tartózkodást, felkereshetjük a különböző kirándulási útvonalak egyikét. Az erdei sétákon a hűsítő fenyőerdők illata felfrissíti a testet és a lelket.

 

Fotók: tz-vrsi.hr

Kádár Valéria Kádár Valéria cikke 2017. július
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.