"Úgy tűnik, a kutyáknak nem csak gyógyító erejük figyelemreméltó, de különleges képességeiknek akár a személyiségfejlesztésben is hasznát vehetjük!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Négylábú kedvenceink gyógyító szerepben

Úgy tűnik, a kutyáknak nem csak gyógyító erejük figyelemreméltó, de különleges képességeiknek akár a személyiségfejlesztésben is hasznát vehetjük!

A kutyákat nem véletlenül szoktuk az ember legjobb barátjaként emlegetni. Ezek a különleges élőlények amellett, hogy rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket a hétköznapok során, fizikai és mentális egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhatnak. A pozitív előnyöket hosszú oldalakon keresztül lehetne ecsetelni. Mint az a kutatásokból kiderült, a kutyatartás jó hatással van az erőlétünkre, a hangulatunkra, a kapcsolatainkra, a betegségekkel szembeni ellenálló képességünkre, és a stressz-szintünkre is, emellett empatikusabbá és jobb emberré tehet minket.

 

Terápiás lehetőségek


Felismerve a kutyák rendkívüli adottságait és a bennük rejlő terápiás lehetőségeket, napjainkban egyre több területen alkalmazzák őket gyógyító célokra: így például nagy szerepet kapnak a gyógypedagógiában, a kórházi betegek felépülésében, a tanulási nehézségek leküzdésére szolgáló programokban, valamint egyes pszichiátriai foglalkozásokban is.

A pszichiátriai és terápiás célokra kiképzett kutyák segítenek leküzdeni a mentális problémákat, valamint érzelmi támogatást, motivációt és feltétel nélküli szeretet nyújtanak mindazok számára, akiknek szükségük van rá. A Service and Therapy Dogs in American Society nevű amerikai szervezet szerint mostanra bebizonyosodott, hogy a kutyák segítségével a poszttraumás stressz-szindróma is sikerrel kezelhető. Veterán katonák esetében megfigyelték, hogy a speciálisan pszichés rendellenességek leküzdésére felkészített terápiás kutyák erőteljes nyugtató hatással vannak a pánikrohamoktól szenvedő betegekre és segítenek enyhíteni a betegséggel együtt járó kellemetlen szorongást.

 

Gulyás Bianka gyógypedagógus, kutyás terapeuta és habilitációs kutyakiképző ugyancsak a kutyák gyógyító erejét használja munkája során: kutyás foglalkozásokat tart, és négylábú segítőket képez gyerekek számára. Mint mondta, ő maga az egyetemi évek alatt tapasztalta meg először mire is képesek a terápiás kutyák sérült, illetve korlátozott gyerekek esetében. „Először a gyakorlatom alatt láttam meg, milyen elképesztően nagy segítséget jelenthetnek ezek az állatok, ha az akadályok legyőzéséről, azokon való átlendülésről van szó. Később lett két terápiás kutyám, akiket ezután iskolákba, illetve gyógypedagógia foglalkozásokra is magammal vittem.” 

 

A szakember elmondta a kutyák kicsikre és nagyobbakra egyaránt nagyon jó hatással vannak. „A feltétel nélkül szeretetnek és elfogadásnak köszönhetően segíthetnek az érzelmi intelligencia fejlesztésében, valamint a szocializációban, továbbá erőteljes motivációt nyújthatnak az értelmileg korlátozott és a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára. Egészen különleges dolgokra képesek, olyanokra, amelyekre nem is gondolnánk – tette hozzá Bianka, aki egyik kutyáját például már olvasni is megtanította. „Egyelőre két szóképkártyával dolgozunk. Az egyiken az van, hogy „Forog!”, a másikon pedig hogy „Ugat!”. A „mutatvány” úgy néz ki, hogy felmutatok Mesének egy kártyát, ő pedig azt csinálja, ami arra rá van nyomtatva. Ez a látványos trükk egyébként hatásos ösztönző fegyver diszlexiás, illetve olvasási nehézségekkel küzdő gyerekek esetében, akik a kutya képességeit látva még inkább meg akarnak tanulni olvasni.”

Bianka elárulta a habilitációs kutyák képzéséhez célirányosan választják ki a négylábúakat.

„Egy-három naposan már elkezdjük tesztelni az almot, majd később hathetesen is. A kiválasztásnál fontos szempont, hogy a kutyának agresszív-mentesnek kell lennie, erős tűrőképességgel, idegrendszerrel kell rendelkeznie, emellett pedig nem árt, ha önálló, és képes bizonyos helyzeteket a terapeuta segítsége nélkül, egymaga is megoldani. Amelyik kiskutya alkalmasnak bizonyul a teszt alapján a terápiás célokra, személyiségfejlesztésre, vagy segítő kutyának, azt a hatodik hét után elkezdjük képezni, persze kizárólag pozitív megerősítéssel, játékosan. A kiképzés során különböző ingerekhez szoktatjuk őket, olyanokhoz, amelyeket a hétköznapi családi kedvencek nem feltétlenül tolerálnak, pl. ha leesik egy mankó nagy csattanással a földre. Egy jó terápiás kutya ebben a helyzetben ahelyett, hogy megijedne az erős hangtól, felveszi és visszaadja a tulajdonosának a mankót.”

 

Személyiségfejlesztés kutyákkal


A kutya és az ember különleges kapcsolatára támaszkodik Horváth Norbert coach is, aki Gulyás Biankával közösen tart személyiségfejlesztő tréningeket. „A kutya tréningen való jelenléte észrevétlenül veszi el a fókuszt az esetlegesen felmerülő félelmekről, mentesíti a résztvevőket negatív érzéseiktől, továbbá érzelmi támaszt nyújt és oldja a szorongást, ezáltal sokkal könnyebb megnyílni és beszélni a problémáinkról”- mondta Norbert, majd hozzátette, szerinte számos dolgot tanulhatunk a kutyáktól. Így például azt a képességet, hogy hogyan kell a jelenben élni, értékelni az adott pillanat nyújtotta örömöket és aktív figyelmet szentelni a minket ért élményeknek. „Én magam öt éve foglalkozom személyiségfejlesztéssel, mint coach. A kutyás foglalkozások ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor néhány évvel ezelőtt lett egy golden retrieverem, aki ezután rendszeresen részt vett a coaching üléseken is. Egy idő után azt vettem észre, hogy a kutya nem csak engem változtatott meg, illetve azt, ahogyan látom önmagamat, de a klienseimre is nagyon jó hatással volt a jelenléte.”

 

Norbert és Bianka jelenleg többféle kutyás foglalkozást kínál felnőtteknek. „Tartunk önismereti és boldogságtréningeket, párkapcsolati workshopokat és egyéni foglalkozásokat is. Előfordul, hogy a terápiás kutya nem vesz részt aktívan a foglalkozásokon, mindössze a jelenlétével segíti a folyamatot, máskor pedig a gyakorlatok szinte teljes egészében a kutya köré szerveződnek. A tréningeknek köszönhetően a résztvevők javíthatják kommunikációs képességeiket és önismeretünket, megismerhetik határaikat, továbbá olyan technikákat is elsajátíthatnak, amelyek segítségével könnyebben le tudják majd küzdeni a krízishelyzeteket, továbbá sokkal teljesebben meg tudják élni a mindennapok nyújtotta apró örömöket ”- árulta el Norbert.

 

A két szakember egyetért abban, hogy a kutyák egyfajta tükörként működnek, viselkedésükből, az emberekhez való viszonyulásukból sok minden kiderülhet személyiségünkről.

 

Nem szobanövények


Horváth Norbert elmondta jövőbeni terveik között szerepel egy tudatos kutyatartásról szóló előadássorozat jövőbeni gazdik számára. Ennek célja egy olyan több részből álló tapasztalat-anyag átadása, amellyel alaposabb és tudatosabb kutyatartókká válhatunk, így javítva az együttélés lehetőségét és az erősebb kötelék kialakulását. 

 

A szakember kiemelte, a kutya-ember viszony is akkor jó, ha kölcsönösségen alapul, hiszen ahogyan Norbert fogalmaz „a kutyák nem szobanövények, amelyeket időnként meg kell locsolni”. Érzékeny, társas élőlények, akik igénylik a törődést, és az ember közelségét, akikért felelősséggel tartozunk, ezért ha előbb-utóbb kutyatartásra adjuk fejünket, nem lehet opció az, hogy feladjuk félúton.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2021. szeptember
címkék:
Egészség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.