"Különleges önismereti kártyák, amelyek feltárhatják múltunk titkait."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Transzgenerációs önismeret

Különleges önismereti kártyák, amelyek feltárhatják múltunk titkait.

Nagy sikert aratott néhány évvel ezelőtt a klinikai szakpszichológus Örökölt sors című könyve, melyben szakmai tapasztalatai alapján állította: az utódokra is kihatnak a felmenők feldolgozatlan félelmei, kapcsolati válságai, így egyetlen ember sorsa sem érthető meg a generációkon átívelő – transzgenerációs – szemlélet nélkül. Mai szorongásaink, párkapcsolati nehézségeink összefügghetnek családi múltunkkal, örökölt sorsunkkal. Ezért nem elég csupán saját életünket tudatosan szemlélni, azzal is tisztában kell lennünk, miként éltek szüleink, nagyszüleink. Milyen volt velük a viszonyunk, s ők milyen kapcsolatot alakítottak ki velünk, és miért. Milyen drámákat éltek meg életük során, miként hatott az az életükre, és vajon mi mit hordozhatunk az ő traumáikból.

„Döbbenetes felismerés számomra, hogy a terápiára érkező klienseim nagy része nincs tisztában a családtagjai esetleges fájdalmas múltjával. A nembeszélés nemzeti hagyomány” – mondja Orvos-Tóth Noémi, aki szerint a múlt ismerete és megértése elengedhetetlen a régi sérülések, traumák gyógyításához, amelyek jelentősen kihatnak jelenünkre. Ehhez azt is hozzáteszi, hogy a transzgenerációs történetek feltárása nem a felelősök felkutatását jelenti, célja inkább a megértés, egy harmonikusabb énkép kialakítása.

 

Az Örökölt sors egyes fejezeteinek végén már szerepeltek kérdések, s a pszichológus sok visszajelzést kapott, hogy olvasóinak milyen sokat segítettek e kérdések, és az ezek alapján megfogalmazott őszinte válaszok. Ezért is gondolta a szakember, hogy összeállít egy önismereti kérdéscsomagot. Az EGYMÁS címmel 2023 tavaszán megjelent kártyacsomag 160 kérdést tartalmaz, melyek elgondolkodtatnak, és arra ösztönöznek, hogy használója szembenézzen az előző generációktól örökül kapott érzelmi és viselkedési mintákkal.

A kártyán négy témakörben egyenként negyven kérdés található. Az egyik témakör a kártyahúzó saját magáról szól, egy másik a távolabbi múltra, a traumákra és a családi tabukra kérdez rá. A harmadik a kapcsolati minták, a nemi nevelés gondolatkörére épül, a negyedik pedig a szabályok, az elvárások és az érzelmi neveléssel összefüggő kérdések gyűjteménye.

A kérdések valójában beszélgetésekre késztetnek szülőkkel, gyermekekkel, házastárssal, barátokkal, de akár önmagunknak is meg lehet válaszolni őket. Természetesen nem egyetlen este alatt, hanem több alkalommal.

 

„A kérdések hozzájárulhatnak az egyéni és családi önismereti folyamatok elmélyítéséhez, egymás és önmagunk jobb megértéséhez” – fogalmazza Orvos-Tóth Noémi.

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2023. május
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.