"Bor, borpárlat önmagában és fűszerként is megdobogtatja szívet. Az ízlelőbimbókat pedig jókedvre deríti!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szíverősítőt az ételbe is?

Bor, borpárlat önmagában és fűszerként is megdobogtatja szívet. Az ízlelőbimbókat pedig jókedvre deríti!

A népnyelv szíverősítőként emlegeti, a Magna Cum Laude együttes Pálinka-dal című nótájában „az istenek könnycseppének” nevezi, Posztobányi László és Barátai pedig az ugyancsak a szeszesitalt dicsőítő dalukban azt állítják: „a pálinkában van az élet.”

 

 

Abban, hogy borokat, borpárlatokat használunk fel egyes ételek, illetve édességek ízesítéséhez, aromásításához, nincs semmi szokatlan, meglepő. Még a háztartásokban is gyakran alkalmazzuk a húsételek – elsősorban a marha- és vadhúsokból készültek – pácolásához a fűszerek mellett a vörös- vagy fehérborokat, a pörkölteket szívesen aromásítjuk száraz vörösborokkal, és a különféle sütemények tésztájába, töltelékébe, a desszertekbe is gyakran keverünk néhány csepp borpárlatot, vagy édesített szeszes italokat, leggyakrabban likőrt, rumot, vodkát vagy whiskyt.

 

POHÁR
A pálinka íze, illata karcsú, tulipán alakú pohárból kortyolgatva érvényesül igazán. Élvezeti értékét csökkenti a lehűtése, tehát soha ne tegyük hűtőszekrénybe. Szobahőmérsékleten kínáljuk, mert így az alkohol felszálló párája mögött kibontakozik annak a gyümölcsnek az aromavilága, amelyből készült.
Magyarországon, az ezzel a szeszes itallal ízesítés egyik legavatottabb ismerője az Agárdi Pálinka Vendéglő fiatal főszakácsa, Gyöngyösi János. A fiatal mesterszakács a különböző kiállítások és szakmai rendezvények állandó résztvevőjeként és versenyek díjazottjaként az ország bármely nívós éttermében megbecsült konyhafőnök lehetne, ám ő mégis ezt a vidéki vendéglőt választotta.

 

A hazai gasztronómia csúcstermékeit és szolgáltatóit bemutató éttermek között a 2012-es nyári Gourmet Fesztiválon már ott volt ez az étterem is, amelynek egyik specialitása, hogy az ételeik készítéséhez igen gyakran használják fel a helyi – ma már országszerte elismert – Agárdi Pálinkafőzde termékeit. Tanuljunk tőlük!

 

Ha jól sejtem, a konyhájukban nemcsak a fűszereknek és a friss alapanyagoknak, hanem a különféle pálinkáknak is fontos szerepük van. Mi határozza meg, hogy milyen ételbe milyen – barack, szilva, meggy, körte, erdei bogyós gyümölcsök – pálinkafajta kerül? A választás már csak azért sem lehet könnyű, mert a vendéglő hátországa, a pálinkafőzde 47 féle gyümölcsből állítja elő a „konty alá valót”.

 

– Az ételek elkészítésekor valóban a helyi pálinkafőzde mára már rangosnak számító gyümölcspárlatait használjuk fel, gyakran pácoláshoz is, de akár az utolsó pillanatban, a már elkészült étel ízesítésére is.

 

Hogyan lehet harmóniát teremteni a fűszerek és a különféle pálinkák íz- és aromavilága között?

 

– A főzde egyik specialitása, a cigánymeggypálinka kiválóan harmonizál például a kakukkfűvel, a körtepálinkás ízesítés pedig a karamellizált mogyorós desszertek élvezeti értékét fokozza. A vadhúsokhoz az erdei gyümölcsökből készült pálinkák valók, míg a gombás ételekhez a szederpálinka vált be. A barackpálinkáról már bebizonyosodott, hogy kiváló ízesítője a vegetárius ételeknek, de a különféle pástétomoknak is.

T. Puskás Ildikó T. Puskás Ildikó cikke 2014. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.