"Egy digitális fényképezőgép csodákra képes, főleg néhány kreatív alkalmazással!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Tucatfotóból különlegeset!

Egy digitális fényképezőgép csodákra képes, főleg néhány kreatív alkalmazással!

A mobiltelefonnal fényképezés az elmúlt években olyan mértékben terjedt el, hogy a szakértők egy része a kompakt digitális fényképezőgépek kategóriájának megszűnését jósolta. Ez, mint tudjuk, nem következett be, viszont már az ismertebb fényképezőgép-gyártó cégek termékei között is feltűntek olyan készülékek, amelyek gyakorlatilag egy okostelefon operációs rendszerét futtatva hasonló funkciókkal rendelkeznek, mint telekommunikációs rokonuk, azzal a kivétellel, hogy ezekkel az eszközökkel (még) nem lehet telefonálni.

A mobiltelefonokra tölthettünk le először olyan programokat, amelyek a készülékek alapértelmezett fényképalkalmazásának funkcióit még tovább bővítették. Lehetővé tették a fotók szerkesztését magán az eszközön anélkül, hogy ehhez számítógépre kellett volna másolni a képeket. A fényképezőgép-gyártók évek óta lehetővé teszik a készülékeiken is a fényképek bizonyos szintű alakítását: módosíthatjuk a felvételek színeit, a képméretet, megvághatjuk a fotót. Az utóbbi hónapokban már olyan fényképezőgépekkel is találkozhatunk, amelyeken az Android fut, azaz letölthetjük az okostelefonokon megszokott alkalmazásokat. A fényképezőgépről wifi segítségével kommunikálhatunk a közösségi oldalakon, játszhatunk, de e-mailt is küldhetünk.

Legyen szó okostelefonokról, vagy „okosított fényképezőgépekről”, a gyártók alapértelmezett fotóalkalmazásain túl számtalan lehetőségünk van, hogy az alkalmazásboltokból kiszélesítsük az eszközök képességeit. Ezek közül válogattunk!

 

 

A legismertebb

 

Ha okostelefonos fotós alkalmazásokról beszélünk, akkor célszerű a legismertebbel kezdeni a sort. Az Instagram mára a közösségi fényképmegosztás fő felületévé vált. A fotókat elkészítésük után különböző effektekkel és szűrőkkel lehet tovább alakítani, amelyeket ezután megoszthatunk az alkalmazáson belül ismerőseinkkel, de egyúttal más közösségi oldalakon is közzétehetjük. A felhasználók versenyeznek is egymással: ha egy igazán különleges képet sikerül készítenünk, akkor művünk az alkalmazás legnépszerűbb fotói közé is bekerülhet. Ahhoz, hogy egy fotónk ebbe a válogatásba bejusson, több száz vagy akár több ezer embernek kedvelnie kell, ami a megfelelő közösségi aktivitás hiányában kivitelezhetetlen, így igyekezzünk minél több ismerőst szerezni, de főleg jól fényképezni!

Az Instagram sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy már több száz ismert ember is használja a szolgáltatást. A legnépszerűbb sztár az alkalmazáson belül Rihanna, több mint 4,8 millió követővel, utána jön Taylor Swift, Alicia Keys és Jason Mraz, hogy csak párat említsünk.

 

 

Az Instagramon túl

 

Fotóalkalmazás persze az Instagramon túl is létezik. Bár nem minden alkalmazás a közösségi média sikerére épít, arra tökéletesen alkalmasak, hogy segítségükkel még kifejezőbb fotókat készíthessünk.

A Snapseed segítségével a már elkészült fényképeinket formálhatjuk kedvünk szerint. Lehetőség van automatikus korrekcióra, különféle filterek használatára, a képek forgatásra, kiegyenesítésére és vágására is.

Hasonló funkciókat kínál az Photoshop Touch is. A márka itt nem kötelez: senki se számítson olyan komplex alkalmazásra, mint a számítógépekre telepíthető nagy testvér esetében. Ez a verzió csupán könnyen kezelhető felületen keresztül egyszerű képszerkesztési feladatokat hivatott ellátni.

Az Instagramhoz hasonló képi hatásokat adhatunk fotóinkhoz a Pixlr-o-matic nevű alkalmazással, azzal a pozitív tulajdonsággal együtt, hogy a felkínált effektek és keretek sokkal szélesebb választékban jelennek meg a programban.

 

 

Egyszerű képekből

 

A hagyományos fotószerkesztőkön túl számos érdekes alkalmazást próbálhatunk még ki, amelyek még jobban kihasználják eszközeink hardverképességeit.

A 360 Panorama kilóg a klasszikus panorámaképek elkészítésével kecsegtető programok sorából, mivel a nevéhez is hűen 360 fokos képek elkészítését teszi lehetővé. Csupán körbe kell forgatnunk a készüléket, amely a pásztázás közben elkészült felvételeket egyetlen nagy képpé fűzi össze. Az így elkészült gömbpanorámát feltölthetjük az internetre, de a telefonunkon is visszanézhetjük. Sőt, ha a telefonunkkal fordulunk, akkor az égtájnak megfelelő képrészletet láthatjuk, mintha újra a kép készítésének helyszínén járnánk.

A legkülönlegesebb program mégis az , hiszen az alkalmazással létrehozott alkotásról nehéz eldönteni, kép-e vagy inkább videó, esetleg mindkettő egyszerre. Az alkalmazással rövid mozgóképeinknek egy képkockáját kiválasztva készíthetünk olyan képet, amelynek egy bizonyos részlete továbbra is ismétlődve mozog. A legjobb példa erre talán egy mozgalmas tér szökőkútjáról készült felvétel: a turisták mozdulatlanná válnak, a kép egy kiválasztott részén a szökőkút vize viszont dinamikusan csoboghat tovább. A lehetőségeknek igazán csak a fantázia szab határt, de ha tanácstalanok lennénk, az alkalmazáson belül megtekinthetjük mások munkáit is, amelyek ötletet adhatnak. A programot jelenleg csak iPhone és iPad készülékekkel érhetjük el, de a nagy sikernek köszönhetően már más platformokra is készül az alkalmazás.

Ha lehetőségünk van rá, érdemes próbát tenni az ismertetett alkalmazásokkal, hiszen olyan változatos lehetőségeket kínálnak, amelyek közül legalább egy garantáltan elnyeri a tetszésünket.

Molnár Dániel Molnár Dániel cikke 2013. május
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.