"Szeretne többet tudni a rákról és a halálközeli élményekről? Akkor most meglepő, korábban nem hallott érdekességekről értesülhet!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A rákról és a halálközeli élményekről

Szeretne többet tudni a rákról és a halálközeli élményekről? Akkor most meglepő, korábban nem hallott érdekességekről értesülhet!

Fordulatos, mint egy jó krimi, és reménysugár lehet mindazok számára, akik be akarnak pillantani a rák titkaiba. Így jellemzik a kritikusok az amerikai Siddhartha Mukherjee onkológus kutatóorvos Betegségek betegsége – Mindent a rákról című könyvét. A kötet végigvezet minket a betegség történetén az ókortól napjainkig, és bemutatja a kezelés és megfékezés radikálisan új lehetőségeit. „Némiképp abszurd az elképzelés, hogy a jövőben a rákot teljesen és mindörökre ki tudjuk majd irtani a testünkből és a társadalomból – nyilatkozott külföldön valóságos díjesővel jutalmazott műve kapcsán a szerző. – Nem azért gondolom így, mert pesszimista vagy nihilista volnék, hanem mert a rák biológiai természete teszi ezt lehetetlenné.

 

 

 

A betegség kialakulásában pontosan ugyanazok a gének játszanak szerepet, amelyeknek köszönhetően a magzat fejlődik, a sejtjeink növekednek, a testünk nő. Ha tönkretesszük ezeket a géneket, akkor a végeredmény rosszindulatú daganat lesz. Ebben az értelemben a rák normális állapotunk egyfajta torzképe. Mindezt alátámasztja az, amit én a rák statisztikai realitásának nevezek: az Egyesült Államokban minden második férfi és minden harmadik nő találkozik majd élete során valamilyen formában ezzel a betegséggel, és minden negyedik meg is hal benne. Ezeknek a számoknak a tükrében aligha nevezhetjük a rákot életünk abnormális eseményének.”

 

Nem a stressz okozza

 

A közismert szaktekintélynek számító amerikai kutató azt a gyakran hallott feltételezést is eloszlatta, hogy a pozitív viszonyulás hatására meggyógyulhat a rák. „Aki ezt állítja, szerintem nagyon rossz szolgálatot tesz a betegeknek – hangsúlyozta egy interjúban. – Egy mellrákos nőnek éppen elég baja van anélkül is, hogy valaki még azzal bosszantsa, azért nem gyógyul meg, mert nem gondolkodik pozitívan. Képzeljük magunkat a helyébe, és gondoljuk át, milyen érzés lehet azt hallani, hogy a hozzáállása akadályozza meg a gyógyulását! Ez aljasság. A kérdésre válaszolva: nem, nem igaz, hogy a »pozitív gondolkodás« hatására a rák elmúlik. A bizakodás segíthet a betegnek abban, hogy elviselje a kemoterápiát, a műtétet, a sugárkezelést. A pozitív szellemi beállítódás azonban ugyanúgy nem gyógyítja meg a rákot, mint ahogyan a negatív nem idézi elő.”
A kutató egy helyen azt nyilatkozta, részben azért határozta el, hogy megírja ezt a könyvet, mert a rákról nagyon sok meglehetősen sértő dolgot írtak már. „Az olyan jellegű leegyszerűsítő felfogással akartam szembeszállni, mint amit a rosszindulatú daganatokról írott átlagos könyvek egészség-wellness fejezetében olvashatunk: egyél brokkolit, és kigyógyulsz a rákból! Vagy: kövesd ezt a mágikus diétát, és soha nem leszel rákos! Ezt érzem én sértő leegyszerűsítésnek. A pácienseknek ennél többet kell tudniuk. Sokkal mélyebbre hatolóan kell beszélgetnünk velük arról, mi a rák, mióta része az életünknek, mik a legfrissebb felismerések, a terápia legújabb irányzatai” – fogalmaz a szerző.

 

Létezik-e a mennyország?

 

Dr. Eben Alexander amerikai idegsebész szerint igen, ezért is választotta óriási könyvsikernek számító kötete címéül a provokatív kijelentést: A mennyország létezik. Halálközeli élményben sok embernek része volt már, közülük jó néhányan a nagyobb nyilvánosság előtt is beszámoltak megrázó tapasztalataikról. Az idegsebész írása azonban alapvetően különbözik ezektől a beszámolóktól, hiszen mielőtt súlyos betegségbe, majd kómába esett volna, ő maga is kételkedve fogadta a „túlvilágon” tapasztaltakról szóló beszámolókat. Úgy érezte, ő mint természettudós nem fogadhatja el olyan megfoghatatlan dolgok létezését, mint a lélek vagy a túlvilág. Aztán egy nap halálos betegség támadta meg, és már mindenki, az orvosaitól a családtagjaiig biztos volt benne, hogy a mély kómából soha nem fog visszatérni. De visszatért, felépült, és mivel a kómája alatt olyan különleges dolgokat tapasztalt, amelyeket maga sem hitt volna lehetségesnek, írt róla egy könyvet.
Ahogyan könyvében fogalmaz: túlságosan sokan hisznek abban, hogy a tudomány és a spiritualitás nem létezhet egymás mellett. „Tévednek. Ennek az ősi, de végső soron alapvető ténynek az elterjesztése miatt írtam meg ezt a könyvet, és emellett a történetem összes többi részlete – a rejtélyes betegségem, az, hogy hogyan voltam képes tudatomnál maradni egy másik dimenzióban, miközben kómában feküdtem, és hogyan voltam képes teljesen meggyógyulni – teljesen másodrendű. Az utam során átélt feltétel nélküli szeretet és elfogadás a legfontosabb felfedezés, amelyet valaha tenni fogok, és bármilyen nehéz is lesz a többi ott megszerzett információt kicsomagolnom, a szívem mélyén abban is biztos vagyok, hogy annak az alapvető üzenetnek a megosztása – amely olyan egyszerű, hogy a legtöbb gyermek minden további nélkül elfogadja – az én legfontosabb feladatom” – írja könyvében. Az orvossal történtek valóban megdöbbentők, személyes beszámolója még inkább. Ha a mi életünk és látásmódunk nem feltétlenül változik is meg hatására, szavait olvasni mindenképpen különleges élmény.

Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2013. július
címkék:
Egészség | Könyv | Lélek | Tudomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.