"Döntsd el mit akarsz: egyenrangúságot vagy szexet? Mert a kettő együtt nehezen lehetséges- állítják amerikai kutatók."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Mégsem jó az egyenlőség?

Döntsd el mit akarsz: egyenrangúságot vagy szexet? Mert a kettő együtt nehezen lehetséges- állítják amerikai kutatók.

A kutatási eredmények szerint minél inkább egyenlő két fél a házasságban, annál valószínűbb, hogy ennek a szexuális életük látja kárát. Az érvelés több pontjával vitába lehet szállni, mert mi már csak ilyen telhetetlenek vagyunk: szexet is szeretnénk és egyenlőséget is. Mert talán mégsem az egyenlőséggel van baj, sokkal inkább a párkapcsolati elvárásokkal.

 

 


Az állítást közlő New York Times (Does a More Equal Marriage Mean Less Sex?) újságírójának, Lori Gottliebnek az ütött szöget a fejébe, hogy a házas barátaikkal töltött vacsorán az egyik férj megeresztett egy pornóval kapcsolatos viccet, amire felesége befeszült, és érezhetően megfagyott a levegő. Hazafelé menet Gottlieb megjegyezte barátjának, hogy annál párnál sem lesz szex aznap este, mire a barátja nevetve azt mondta, dehogynem. Akiknél ma este nem lesz szex, azok a Gottlieb által álompárnak tartott vendéglátók.

„Azt hittem, viccel” – írja Gottlieb. Ők voltak az álompár, akik megosztják a házimunkát és a gyermek körüli feladatokat, nyíltan kommunikálnak, és segítik egymás karrierjét. A vacsorát együtt főzték, és amikor hatéves lányuk rémálomból riadt fel, szó nélkül megegyeztek, hogy a férfi vigasztalja majd meg. Ilyen házasságról álmodoznak az emberek.


Gottlieb barátjának valószínűleg belső információi lehettek, mert máskülönben nehéz kívülről megítélni, hogy egy egy pár él-e házaséletet vagy sem. Ha nem, az talán azért is lehet, mert kifáradtak az egész napos főzőcskétől és a vacsora utáni takarítástól. Apropó, takarítás: az egyenlőségen alapuló kapcsolatoknak a házimunka valóságos aknamező. Az American Sociological Review tavaly megjelent kutatása, az „Egyenlőség, házimunka és szexuális együttlétek gyakorisága a házasságban” sok embert meglepett, mert eredménye éppen azzal a feltételezéssel ellentétes, mely szerint a házasság minden elemében annál jobb, minél inkább egyenrangúak a felek. Ezzel szemben az igazság az, hogy amikor a férfiak beszálltak bizonyos ház körüli munkákba, ritkábban szexeltek – a kutatás szerint.


Matek az ágyban Gottlieb megjegyzi, hogy amikor a férfiak olyan házimunkát végeztek, amelyet a feleségük kért tőlük, mint például ruhahajtogatás, mosás, porszívózás – a teória szerint ezek számítanak leginkább „női feladatnak” –, akkor a párok másfél alkalommal kevesebbszer szexeltek abban a hónapban. Igaz, az adat, amire hivatkozik, huszonnégy (!) éves, a munkamegosztás sajnos nem változott jelentősen azóta. Ha belegondolunk, másfél alkalom azért nem olyan sok, hogy rögtön el kellene felejtenünk a Káma Szútrát, egy faltól-falig porszívózás, mosással,

MIÉRT BAJ, HA EGYENLŐK VAGYUNK?
Azt nehéz lenne vitatni, hogy a házasságukkal sokkal elégedettebbek azok a nők, akiknek a párjuk kiveszi a részét a házimunkából és a gyereknevelésből, de azt már nem olyan könnyű belátni, miért kapcsolódna össze az egyenlőség a csökkent nemi vággyal.
mosogatással pedig ennyit megérhet abban az esetben, ha a kutatás állításai igazak. Annál is inkább, mert felmérések szerint a magyarok kétharmada aktív szexuálisan: a huszonéves korosztály naponta, de még a hatvanévesek egyötöde is hetente többször szeretkezik állítólag, vagyis alkalom van bőven. Igen ám, csakhogy itt magával az elvvel van a baj: a társadalmi szerepek (munkamegosztás) és a szexuális életbeli szerepek összemosásával.


Azt nehéz lenne vitatni, hogy a házasságukkal sokkal elégedettebbek azok a nők, akiknek a párjuk kiveszi a részét a házimunkából és a gyereknevelésből, de azt már nem olyan könnyű belátni, miért kapcsolódna össze az egyenlőség a csökkent nemi vággyal. Ha az egyenlőség a hibás abban, hogy kevesebb vagy rosszabb a szex, ez azt jelenti, hogy a szex akkor jó, ha nem egyenrangú felek között folyik? Vagyis azokat kellene irigyelnünk, akiknek hallgass a nevük? Vagy épp „uralkodnak”? Esetleg mindenkinek addig jó a szexuális élete, míg a férje mondjuk el nem kezd porszívózni? Aligha.

A cikkíró nem azt mondja, hogy aki egyenrangú kapcsolatban él, annak úgy rossz a szexuális élete, ahogy van, és megerősíti, hogy igen, a házasság jobb, ha a felek egyenrangúak. Az viszont szintén nem feltétlenül igaz, hogy ettől a szex is jobb lenne – épp az összefüggés bizonyítása nem meggyőző. Ki az, aki még nem hallott arról, vagy nem tapasztalta, hogy hosszú távon a monogámia – akár házasságban, akár azon kívül – kihívások elé állítja a partnereket, és
idővel a vágy többnyire már nem olyan perzselő, mint a kapcsolat elején?

Iván Viktória Iván Viktória cikke 2014. február
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.