"Most, a 21. században úgy tűnik, a nehezen kivívott női jogok lassan ismét csorbát szenvednek. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A nő joga a XXI. században

Most, a 21. században úgy tűnik, a nehezen kivívott női jogok lassan ismét csorbát szenvednek.

Spanyolország azon van, hogy ismét büntetendő dolognak bélyegezze az abortuszt. Ennek ára pedig valószínűleg az lesz, hogy női életek válhatnak áldozataivá az illegálisan vásárolt, egészségre veszélyes gyógyszereknek és a titokban végzett beavatkozásoknak. A törvényt a gazdagok egyszerűbben kijátszhatják, hiszen más országban biztonságos körülmények között végeztethetik el a beavatkozást, ám szegényeknek erre nincs lehetőségük, ami a családok növekedéséhez, majd további elszegényedéséhez vezethet. Spanyolország azonban nem az egyetlen, amely kötelezi a nőket arra, hogy legyenek bármilyenek a körülmények, hozzák világra a gyermeküket. A női reprodukciós jogot mindenütt a világon veszély fenyegeti.

 

Amerikában a helyi törvények megnehezítik a hozzáférést az abortuszhoz, és bizonyos „pro-life”-nak nevezett csoportok rendszeresen imádkoznak a klinikák előtt. Ezek az aktivisták sokszor még az ott dolgozókra is rátámadnak, amikor pedig az ima nem segít, a politikusoknál lobbiznak az ilyen „szentségtelen” helyek bezárásáért. Angliában egy úgynevezett „40 nap az életért” nevű csoport szintén abortuszklinikák előtt imádkozik a teljes nagyböjt ideje alatt. 2012-ben Írországban, ahol illegális az abortusz, a 31 éves Szavita Halappanavarnak azért kellett meghalnia, mert megtagadták tőle a beavatkozást, annak ellenére, hogy 17 hetesen elvetélt.

 

 

A társadalom mindig is megosztott volt, osztályokra tagozódott, de a nők valahogy mindig az aljára kerültek, rosszabbul fizetett munkára és a gondoskodó, háztartásvezető, gyereknevelő szerepébe kényszerítve. A 20. században azonban úgy tűnt, a dolgok megváltoznak. A nők dolgozni kezdtek, szavazati jogot nyertek, a válás könnyebbé vált, az abortuszt szerte a világon legalizálták. A férfiaknak nehezebbé vált, hogy a nőket mindennapi életükben zaklassák, és a nemi erőszak a házasságon belül is sok országban büntetendővé vált. A nők egyre inkább részt vettek a közéletben, a politikában, sőt Angliában 1979-ben nőt választottak miniszterelnöknek Margareth Thatcher személyében.

 

Több mint nő

 

A tények azonban most arra mutatnak, hogy 13 év alatt világszerte ismét csökkent a nők politikai képviselete a parlamentben. Nagy-Britanniában például a brit parlamenti képviselőknek mindössze 23%-a nő.  Pedig a nők arányos részvétele a döntéshozatalban nemcsak a női egyenjogúság mércéje, hanem egyik fő garanciája is. A Magyar Országgyűlésben a női képviselők aránya tartósan alacsony, 10% körül mozog. A szakirodalom szerint minimum 30%-os női reprezentációs arány kell ahhoz, hogy a nőket inkább érintő témákban (családpolitika, segélyezési rendszerek, a gyes-gyed, egészségügy, az iskolarendszerrel és a gyermekek iskoláztatásával kapcsolatos ügyek, társadalmi egyenlőtlenségek stb.) jelentős változások történjenek.

 

Nagy-Brittaniában Harriet Herman a Munkáspárt helyettes vezetője többet tett az egyenlőség elősegítéséért, mint bárki az elmúlt években azáltal, hogy a vállalati bérkülönbségeket próbálta csökkenteni a nők és férfiak között. Jelenleg a bérszakadék 15,7%-ra rúg, és semmi jelét nem mutatja a változás.

 

 

Figyelemre méltó jelenség a nők ellen elkövetett zaklatás és erőszak is. Becslések szerint, ezek nagyon kis arányban válnak ismertté, mert viszonylag kevés esetet jelentenek be az áldozatok. Nagy-Britanniában a családon belüli erőszak mindössze 10,5%-a jut el a rendőrségtől az ügyészséghez. A nők egyharmada szenved el erőszakot az EU-ban a bécsi Alapjogi Ügynökség jelentése szerint. Kiugróan magas a nők elleni erőszak arány a skandináv országokban és Hollandiában, a legalacsonyabb (19-22%) Ausztriában, Cipruson, Horvátországban, Lengyelországban, Máltán, Spanyolországban és Szlovéniában. - írja a mandiner.hu

 

Egy 2014-ben Brüsszelben bemutatott tanulmány szerint 43 ezer megkérdezett nő 43%-a tapasztalt partnere részéről a pszichikai erőszakot, például azt, hogy a partner nyilvánosan megalázta, illetve erőszakkal fenyegette. 

 

A képet a popkultúra is nagyban rontja. Az olyan ismert énekesnők, mint Miley Cyrus, szinte mindig félmeztelenek, a testüket pedig nyílt szexuális eszközként kezelik. Ha pedig a példaképek másik oldalát nézzük, Katalin, a közkedvelt cambridge-i hercegnő professzionális anya és házastárs, még soha nem volt igazi munkája, akárcsak egy 50-es évekbeli tisztességes feleségnek.

 

Fény az alagút végén?

 

Elenor Roosevelt egyszer azt mondta: „Jobb gyertyát gyújtani, mint átkozni a sötétséget.”  Sokféle javaslatot lehetne tenni, mellyel ez a helyzet változhat, de talán a legfontosabb, hogy a nők belássák, feministának lenni nem rossz dolog. Nem azt jelenti, hogy gyűlöljük a férfiakat, és munkásruhába bújunk, miközben öklünket rázva gyalázzuk a világ igazságtalanságait. Feministának lenni ma mindössze annyit jelent, hogy felismerjük: a Föld számos országában a nők még mindig rosszabb helyzetben vannak, és változás nem érhető el anélkül, hogy ne lennénk tisztában a tényekkel.

 

Forrás: Partszélről a Fősodorba - Gender Mainstreaming Kézikönyv, A PécsiBölcsész 2013. október

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. április
címkék:
Karrier |
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.