"Idén nyáron végre ismét mehetünk fesztiválra, koncertre, szabadtéri színházba, lesznek musical ősbemutatók, vígjáték és ezernyi élmény országszerte!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Nyári kultúrkavalkád

Idén nyáron végre ismét mehetünk fesztiválra, koncertre, szabadtéri színházba, lesznek musical ősbemutatók, vígjáték és ezernyi élmény országszerte!

Talán a legjobban várt idei rendezvény a két év kényszerszünet után visszatérő Sziget Fesztivál! 2022. augusztus 10-e és 15-e között immáron 28. alkalommal telik meg a Hajógyári-sziget világsztárokkal, Magyarországon először fellépő neves külföldi előadókkal, népszerű hazai énekesekkel és együttesekkel, valamint a programokra kíváncsi százezrekkel a világ minden tájáról. Szinte befogadhatatlan sokszínűséget ígérnek a szervezők, kulturális és zenei élménydömpinget hat napon át.

A Nagyszínpadon lép fel a Kings of Leon, Grammy-díjas lemezével a Dua Lipa. Új szerzeményeivel jön az Arctic Monkeys, és láthatjuk-hallhatjuk többek között Calvin Harrist, a Tame Impalát és Sam Fendert is. A Ticketswap Party Arénába érkezik Alan Walker és Steve Aoki.

 

Új néven éled újjá az alternatív zenei irányzatokat gyűjtő, egykori A38-as helyszín, a FreeDome, ahol fellép majd az Yves Tumor & Its Band, Riles és Princess Nokia.

Az Európa Színpadon azokkal a feltörekvő zenekarokkal találkozhatunk, amelyek idővel a fesztivál nagyobb színpadaira térhetnek majd vissza. Új helyszín a dropYard a hip-hop kedvelőinek, a Global Village-ben az ukrán szabadság hangjai csendülnek fel a Luiku előadásában. A Tribute Színpadon emlékzenekarok idézik meg többek között a Guns N’ Roses, a Red Hot Chili Peppers, a Doors, a Kiss, a Rolling Stones, az ABBA zenéit. A RETRO Színpad fellépői a 90-es éveket idézik.

Az idei line up talán legnagyobb sztárja, Dua Lipa nem először jár a Szigeten

 

A zenei programok mellett más élmények közül is válogathatunk: a Nagy Utcaszínházba például a barcelonai Sacude társulata érkezik, az ezer férőhelyes Cirque du Szigeten egymást váltják a látványos produkciók.

 

Színház a szabadban

 

A javában zajló Margitszigeti Szabadtéri Színház szabadtéri produkciói a legváltozatosabb műfajokban csábítják a szép nyáresti időkben a kultúra barátait. Július 22-én pénteken és 23-án szombaton Michael Kunze és Sylvester Levay musicalje, az Elizabeth költözik a szabadba. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Margitszigeti Színház közös bemutatója Sisi életét dolgozza fel. Elizabethet alakját Polyák Lilla kelti életre.

Július 28-án, csütörtökön Dés László megható dalait a szerző mellett Básti Juli, Für Anikó, Mácsai Pál és Nagy Ervin énekli. A Magna Cum Laude július 30-án, szombaton játszik, a sztárvendék Karácsony János lesz, az LGT neves gitárosa. Augusztus 24-e, szerda Geszti Péter nagy napja, amikor is a Best of Geszti címében ígéri a show tartalmát. Augusztus 27-pén, szombaton pedig nem maradhat el a szokásos Fenyő Miklós-buli.

 

Az opera kedvelői idén sem csalódhatnak. a július első felében rendezett Tosca-előadást követően Verdi Attila című darabja csendül fel két alkalommal is (augusztus 12-én pénteken és 14-én, vasárnap), félszcenírozott változatban, a Magyar Állami Operaház zenekarának és kórusának előadásában. Attila szerepét Bretz Gábor, Odabelláét Maria Agresta énekli.

 

Színházi Szemle a Városmajorban

 

Sikerrel rendezte meg 2022 júniusában a Városmajori Szabadtéri Színpad a Szabadtéri Színházak Találkozóját, melyet augusztus végétől újabb jelentős rendezvény követ: augusztus 27-től szeptember 10-ig tart a Színházi Szemle, melyen egy kivétellel a vidéki és határon túli magyar társulatok legjobb előadásai utaznak a fővárosba. A Miskolci Nemzeti Színházból Gogol: A revizor című darabja jön Görög László és Gáspár Tibor főszereplésével. Shakespeare: Szentivánéji álom című művét a Budaörsi Latinovits Színház tagjai adják elő, Takács Katalinnal a címszerepben. A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös színműve Csokonai Vitéz Mihálytól Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című műve. Csehov Három nővére Szabadkáról jön, a Népszínház Magyar Társulattal. Szolnokról, a Szigligeti Színházból várhatjuk Csehovtól, a Sirályt. A Gyulai Várszínház és a Yorick Stúdió produkciója Bódi Attila 2022-es Kortárs Magyar Dráma-díjas színműve, a Lázadni veletek akartam, mely a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Alföldi Róbert–Vári Bertalan: Frivol című játéka a fővárosi Átriumból utazik át a Margot körútról a Városmajor színpadára.

 

Chicago lesz Szegeden

 

Még sohasem játszották szabadtéren a Chicago című amerikai musicalt, John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse alkotását. A Szegedi Szabadtéri Játékok most Béres Attila rendezésében hat alkalommal varázsolja a művet a Dóm tér hatalmas színpadára (2022. augusztus 12., 13., 14., 18., 19., 20.). 

Az eredeti színdarabot Maurine Dallas Watkins újságíró írta 1926-ban, ebből született meg 1975-ben a híres Broadway-musical, melyből 2002-ben Rob Marshall rendezett talán még híreseb zenés hollywoodi filmet, Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones és Richard Gere játékával, mely hat Oscar-díjat hozott az alkotóknak.

 

Roxi Hart táncosnőt Czakó Julianna alakítja, autószerelő férjét Mészáros Máté. Velma Kellyt, a kettős gyilkossággal vádolt revüsztárt Ónodi Eszter játssza, Billy Flynn ügyvédet Nagy Ervin formálja meg, a börtönőr Janza Kata. A konferanszié szerepét Lakatos Márk stylist és tévés műsorvezető vállalja magára.

 

Szigligetre költözik a Centrál Színház

 

Idén első alkalommal játszik a Szigligeti Várudvarban a budapesti Centrál Színház. Július 21-től 31-ig esténként tíz alkalommal adják elő két bővérű francia komédiájukat, Florian Zeller Házassági leckék középhaladóknak 1–2. című darabjaikat.

A frivol vígjátékegyüttes középpontjában a hűtlenség és a hazudozás áll. Alice szeretője Michel, hónapok óta egy szállodában randevúznak, mert mindketten házasok. Ráadásul Alice férje nem más, mint Michel legjobb barátja. Aki megnézi az első részt, bizonyára tudni akarja, mit hoz a történet folytatása. A rendező Puskás Tamás ennek ellenére hangsúlyozza: mivel a két vígjáték története alapjaiban nem függenek össze, csak a figurák és a színészek azonosak, akár azok is beülhetnek a második részre, akik az elsőt nem látták, vagy olyan régen nézték meg a Révai utcában, hogy már kevéssé emlékeznek rá. De persze az az igazi, ha mind a kettőt megnézik... A főszereplők: Balsai Móni, Kovács Patrícia, Stohl András, Schmied Zoltán.

 

Lévi Story – A Farmerkirály

 

A szerzők bevallottan Amerikát is meg akarják hódítani darabjukkal, de előbb a magyar közönséget kell elcsábítaniuk. Jávori Fegya zeneszerző és Müller Péter Sziámi szövegíró műve a Lévi Story – A Farmerkirály című musical, melyet Kállai István és Kállai Gábor ötlete alapján írtak. Az ősbemutató a Siófoki Szabadtéri Színpadon lesz 2022. július 15-én és 16-án, majd a darab augusztus 26-án 27-én a Fertőrákosi Kőfejtőbe költözik. (Ezt követően majd októberben a Veszprémi Petőfi Színház nagyszínpadán látható.) A sztori története valahol ott kezdődik, ahol a Hegedűs a háztetőn című darab véget ér – mondják az alkotók. A későbbi Lévi még Lőb Straussként, egy németországi szegény zsidó család fiaként látta meg a napvilágot, aki 18 éves korában anyjával és két nővérével hajózott át Európából az Egyesült Államokba, még a XIX. század közepén. Itt kezdte el varrni kisipari módszerekkel a farmernadrágot, majd vállalkozást szervezett rá. A blue jeans aztán meghódította előbb Amerikát, majd az egész világot.

 

A Pesti Broadway Alapítvány és a Veszprémi Petőfi Színház koprodukciójában megvalósuló klezmer musicalben a főbb szerepeket Szulák Andrea, Szabó P. Szilveszter, Kerényi Miklós Máté és Kardffy Aisha alakítják.

La femme La femme cikke 2022. június
címkék:
Fesztivál | Kultúra | Színház | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.