"A gyors beszédű fiatalember feltehetően csodagyerek lehetett, hiszen hatéves korában enciklopédiákat olvasott. Már akkor tudta: orvos-genetikus lesz. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Dr. Meskó Bertalan

Internetfüggésből orvosi stratégiát

A gyors beszédű fiatalember feltehetően csodagyerek lehetett, hiszen hatéves korában enciklopédiákat olvasott. Már akkor tudta: orvos-genetikus lesz.

Több százan hallgatják, sőt vastapssal jutalmazzák a fiatal orvos dinamikus, felkészült előadásait. Az a hír járja, ezeken nemhogy lehet facebookolni, hanem egyenesen ajánlott. A közösségi média és az orvoslás kapcsolatában ugyanis világelső dr. Meskó Bertalan, aki a közösségi oldalakon csak Berci, vagy ahogy külföldön hívják, „doktor Twitter”. Tudományos kutatásai mellett nyolc éve foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az internet milyen szerepet tölt be beteg és orvos szempontjából az orvoslásban.

 

Angol nyelvű orvosi blogját ( www.scienceroll.com) négy éve folyamatosan a világ legjobb orvosi technológiai blogjának választották, és magyar blogjával együtt immáron több mint ötmillió olvasó látogatta. A www.Webicina.com oldalán ingyenes online kurzust is indított a közösségi média hatékony és biztonságos használatáról, és a világon elsőként kúrálja a web 2.0 orvosi forrásait százharminc témában tizenkilenc nyelven.

 

Azt mondja, orvostanhallgatóként döntött úgy, hogy nettó internetfüggésből orvosi stratégiát épít magának. Mostanában leginkább az e-paciensekről beszél, akik megkülönbözhetők az egyszerű, interneten betegségek után szörfölő hipochonderektől, az úgynevezett „guglerektől”.

Meskó doktor úr meghökkentő fogalmakat használ, például a világon elsőként beszélt digitális íráskészségről, azaz arról, hogyan kell élni az orvoslásban a digitális lehetőségekkel, még abban az esetben is, ha a beteg a felkészültebb. Ezt az orvosok oktatásába a világon elsőként vezette be egyetemi kurzusként előbb a Debreceni, jelenleg pedig a Semmelweis Egyetemen. Az orvosok ma is ötvenéves tankönyvekből tanulnak, indokolja javaslatát, miközben a digitális bennszülött, geek medikusok mobiltelefonokon és tableteken nőttek fel.

 

Tudatosságát és maximalizmusát édesanyjának és középiskolai biológia tanárának, Szendrei János tanár úrnak köszönheti. Azt mondja, ő sem nevelné másként a gyermekét, mint ahogyan őt nevelték, hiszen korán észrevették, hogy jól terhelhető és gyors felfogó képességű kisfiú volt.

Azt vallja, tevékenységének célja, hogy beteg és orvos egyaránt a világon fellelhető legjobb információkhoz jusson az internet segítségével, a gyógyítás és a gyógyulás érdekében. A mentorprogramtól azt várja, hogy olyan új szemléletet és gondolatokat adjon, melyeket felhasználhat az orvostudomány konzervatív világában is, illetve innovatív ötletekkel és megoldásokkal újíthassa meg azt.

Somorjai Éva
"Bertalan számos olyan innovatív megoldást talált ki, amely egy nagyvállalat szempontjából is hasznosítható. Közös munkánk egyik eleme annak feldolgozása, hogyan lehet nagyvállalati környezetben érvényesülni az ilyen típusú ötletekkel."