"3D nyomtatással tervezett egyénre szabható biciklit azért, hogy javítson a kerékpározás élményén. Most a személyre szabhatóság egy olyan területével kezdett el foglalkozni, ahol a..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Túri Tamás

Formabontó formatervező

3D nyomtatással tervezett egyénre szabható biciklit azért, hogy javítson a kerékpározás élményén. Most a személyre szabhatóság egy olyan területével kezdett el foglalkozni, ahol a leginkább szükséges odafigyelni az egyénre.

Óvodáskora óta folyamatosan rajzol, elmondása szerint már gyerekként is állandóan azt mondogatta mindenkinek, hogy egyszer az Iparművészeti Egyetemre fog járni. Túri Tamás rajzolással kapcsolatos rajongása később sem hagyott alább, még akkor sem, mikor az érettségit követően elsőre nem nyert felvételt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre. Így került a Budai Rajziskola grafikus szakára, ahol hamar kiderült, hogy a formatervezés sokkal közelebb áll a személyiségéhez, mint a grafikusi munka. Erre Egri Zoltán, akkori tanára hívta fel a figyelmét, aki ez után rendszeresen adott neki különórákat, hogy felkészítse az újabb felvételire.

 

A MOME-n formatervezőként már az egyetem kezdetétől fogva a kerékpárok érdekelték leginkább, a hétköznapokban ő maga is lelkes bringás. Rögtön első egyetemi tervével elnyerte a világ legnagyobb zsűrizett designversenyének elismerését, a nemzetközi A’ Design Award Iron fokozatát. A 3bee ötlete egy tanórán született meg, melynek során olyan 3D nyomtatással előállítható tárgyat kellett készítenie, ami belefér egy 20x20x20-as kockába. Így jött létre a 3D nyomtatás révén teljesen egyénre szabható kerékpár-koncepciója, melynek előnye, hogy a jármű esztétikuma, a váz mérete és az ülőke is a kerékpáros ízléséhez, illetve testméreteihez igazítható.

 

Bár a megvalósítás még várat magára, Túri Tamás közben már a következő projektjén dolgozik. Hamarosan befejezi az alapképzést az egyetemen, mellette pedig art director gyakornokként dolgozik egy kerékpártervező cégnél. Tervei között szerepel egy saját kerékpárstúdió létrehozása, emellett a személyre szabhatóság egy másik szegmense is komolyan foglalkoztatja: egy olyan vállalkozást elindításán gondolkozik, amely mozgáskorlátozottak számára gyártana a rehabilitáció során is felhasználható sporteszközöket. „Célom olyan, a mostaniaknál kedvezőbb áron elérhető esztétikus termékek készítése, melyekkel levehető végre ezekről a járművekről a rájuk ragasztott orvosi segédeszköz bélyeg, így remélhetőleg a mozgáskorlátozottak is szívesebben használják majd őket.”

 

 

A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programtól elsősorban azt reméli, hogy fejlesztheti kommunikációs készségeit, és szélesebb ismeretségi kört építhet ki. Hogy tervei eljussanak olyan emberekhez, akiknek igazán szükségük van rájuk. Az első általa megálmodott speciálisan fizioterápiára szánt triciklit eredetileg barátnője sclerosis multiplexben szenvedő édesanyja számára készítette, a prototípust pedig a Kutatók Éjszakáján az Iparművészeti Múzeumban mutatta be. A jármű a legapróbb részletekig a testmérethez állítható, továbbá a többféleképpen is variálható elektromos rásegítésnek köszönhetően hatékonyan serkenti a véráramlást az alsó végtagokban.

Dr. Illés Boglárka
"Tamás a tevékenységével a benne rejlő kreativitást nem csak a hasznosság, hanem az értékek szolgálatába is állítja. A munkája példaértékű, és mentorként igyekszem majd segíteni a tehetségének kibontakozását könnyítő lehetőségekkel."