"Fővárosunk köztudottan gazdag nagy múltú fürdőkomplexumokban. Mit tudhatunk Budapest fürdőkultúrájáról?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A fürdők fővárosa

Fővárosunk köztudottan gazdag nagy múltú fürdőkomplexumokban. Mit tudhatunk Budapest fürdőkultúrájáról?

A wellness-hétvége fogalma rohanó, modern világunk egyik hozománya. Hatalmas, modern szállodák várják a megfáradt vendégeket minden igényt kielégítő wellness-szolgáltatásokkal, jakuzzival, szaunaparkkal, ellipszis-trénerrel és vegetáriánus, gluténmentes, vagy éppen gyerekbarát menüvel. Letisztult üvegfelületek, LCD-kijelzők és trendi bútorok, amerre csak a szem ellát. A wellness-hétvége zseniális találmány megfáradt testünk és lelkünk feltuningolására. De a fürdőzés, a klasszikus értelemben vett, régimódi fürdőzés az már sokkal inkább varázslat.

Az ultramodern wellness-szállodákkal szemben a békebeli fürdőközpontoknak van egyfajta nosztalgikus bájuk, amely egy kicsit visszarepít minket a történelmi időkbe. Nincs is annál dekadensebb dolog (na jó, azért néhány talán mégis akad), mint hogy a szombat reggelt valamelyik káprázatos, nagy múltú fürdő termálvizes medencéjében ázva indítsuk, hogy aztán a gőzfürdő, majd egy erős kezű masszőr gondjaira bízhassuk magunkat, mindvégig elmerülve a hely szellemének ódon romantikájában. Szerencsére Magyarországon ezt könnyűszerrel megtehetjük, hiszen hazánk a világ fürdőhelyekben egyik leggazdagabb helye. A fürdőkultúra erőteljes virágzásnak indult az elmúlt évtizedben, általa pedig Budapest a külföldiek körében is egyre népszerűbb.

 

A fürdőkultúra fővárosa

 

Magyarország, azon belül is Budapest olyan földrajzi adottságokkal rendelkezik, amelyek tökéletes lehetőséget nyújtanak a színvonalas fürdőkultúra kialakulásához. Hazánk száznál is több termálforrással büszkélkedhet (ezek nagy része egyben gyógyvíz is), amelyek nemcsak a varázslatos hangulatú gyógyfürdők megépítését tették lehetővé, de olyan természetes fürdőhelyek kialakulásának is kedveztek, mint a Hévízi-tó, vagy a Miskolctapolcán található barlangfürdő. A termálvíz bizonyítottan egészségvédő hatású, köszönhetően a benne lévő ásványi anyagoknak és nyomelemeknek. Magyarországon a fürdőzés hagyománya egészen a római korig vezethető vissza, de a honfoglalás idején, a török korban, illetve a 19. században is nagy népszerűségnek örvendett. Egyes feljegyzések szerint Mátyás uralkodása idején a Rác fürdőt fedett folyosó kötötte össze a várral. A kávéházakhoz hasonlóan, a fürdőzés is a társadalmi élet egyik színtere volt, így testi-lelki egészségünk megőrzése mellett szociális kapcsolataink ápolására is tökéletes alkalmat nyújtott. Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy lelki szemeink előtt megjelenjenek a gőzölgő vízben sakkozó férfiak, vagy a legfrissebb pletykákat megvitató hölgyvendégek. A fürdőkultúra egyébként senkit nem zárt ki, a mindenkori uralkodótól kezdve a hétköznapi emberekig minden társadalmi osztály képviseltette itt magát.

 

A nagy klasszikusok

 

Budapesti lakosként abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy válogathatunk a monumentális, nagy múltú fürdőhelyek között. Az 1913-ban megnyílt Széchenyi Gyógyfürdő máig az egyik legnagyobb presztízsű fürdő. A kül- és beltéri résszel egyaránt büszkélkedő „Szecskában” 21 különböző medence, wellness-szolgáltatások és ivócsarnok is található.

A fürdő termálvizét elsősorban kopásos mozgásszervi megbetegedések, illetve krónikus ízületi gyulladások ellen ajánlják, de szépségápolási termékekhez is felhasználták már. A „Szecska” egyébként a fiataloknak is kedvez, hiszen éjszakai fürdőzések, partik színhelyéül is szolgál. A főváros másik nagy múltú fürdője, a Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918 óta várja a látogatókat. A szecessziós csoda számos külföldi turista bakancslistájára felkerült már.

 

Érdekesség, hogy 1937-ben itt alakult meg a Nemzetközi Fürdőszövetség – ez a tény jól illusztrálja hazánk előkelő helyét a fürdőkultúra berkeiben. A Gellértben egyébként nappali kórházként működő részleg is helyet kapott. A török időkből visszamaradt, illetve a közelmúltban felújított és kibővített Rudas is igazán remek kikapcsolódási lehetőséget kínál. A Gellérthegy lábánál fekvő komplexum hűen tükrözi a török korra jellemző dizájnt, de a felújításnak köszönhetően némi modern, nyugati jelleg is társul a törökfürdő-életérzéshez. A felújítás egyik legpazarabb vívmánya a kupola alatt található meleg vizű medence, amelyből lélegzetelállító kilátás nyílik Budapestre. Végül, az élményt továbbfokozandó, a fürdőzés végén elkölthetünk egy vacsorát a fürdő elegáns éttermében, ahonnan tovább gyönyörködhetünk a nem mindennapi panorámában.

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2020. február
címkék:
Egészség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.